ništa nije slučajno

Država i poštenje

Kakva bi to bila država ’đe se poštenje dokazuje pred državnim organima. Država u kojoj je zakonodavstvo tako izgrađeno da ne dopušta čovjeku da bude nepošten, čak i ako on jeste nepošten. Što je DPS-u preče: poštenje ili pravna država? Poštenje, po stotinu puta. U protivnom...
0 komentar(a)
dps, Foto: Arhiva "Vijesti"
dps, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.06.2013. 08:47h

„Meni je obraz preči od stotinu anketnih odbora" (O.S. funkcioner DPS-a)

Stari Grci su govorili: „Zakon - kralj svega, i bogova i ljudi“. Iz toga je slijedilo da je bezakonje najveća nesreća koja može snaći ljudsku zajednicu, jer se kod izvjesnog ljudskog soja – koji se radije oslanja i poziva na poštenje – u bezakonju ispoljava sklonost da u zadovoljavanju svojih osnovnih nagona nadmaše po surovosti i same zvijeri.

Neophodno je, međutim, misli, postupke, riječi i namjere vladajuće partije i njenih trudbenika, iskrenih patriota i stručnjaka za namicanje glasova - planera vječnog vraćanja istog – tumačiti u građanskom ključu i evropskom horizontu. U prisnoj vezi sa starinskim, domaćinskim običajima, čestitošću i poštenjem. Nikako u nekoj drugoj inspiraciji, namjeri i kontekstu.

Poučna je priča da je kralj Nikola prilikom obilaska Grmožura – ostrvca gdje bijahu zatočeni najteži prestupnici – na pitanje što su počinili, samo od jednog robijaša čuo priznanje da je ukrao ovcu za vrijeme gladne godine. Svi ostali su bili pošteni i nevini osuđeni – po vlastitom iskazu. Kralj Nikola, iskusan i mudar vladar, naredio je da se pušti na slobodu onaj lopov, da ne kvari ostale poštene pritvorenike.

Spinoza i naši etnoakademici

Baruch de Spinoza (1632-1677) čovjek nepotkupljivog uma – nudili su mu i zlatnike da prestane da piše – otkrio jednostavnu istinu: da ni jedna država ne može biti dobra država ukoliko se prepušta ličnom poštenju ljudi. Možete, napraviti jedan pravno-politički sistem u kojem čak i najpošteniji ljudi postepeno postaju lopovi, i to legalni lopovi. I da su pritom uvjereni da potpuno legitimno rade taj svoj posao. Otuda ništa čudno ako vidite neke sumnjive face kako tvrde da su državotvorci. Grade državu po liku svojemu.

Aktuelan je slučaj poštenja člana partije O.S. izloženog nepotrebnom udaru od strane demokratske opozicije. Svaki član DPS-a krije u sebi golemi moralni potencijal, samoprijegorno tinja i služi partiji bez da traži bilo što osim da mu se ne dira u svijetao lik i obraz. Na braniku je fundamentalnog DPS principa: obraz iznad svega - pošten član, jaka država. Zakonska snaga po volji i želji etažmenta. Sa mjerom se pali, sa mjerom gasi.

Nipošto obratno: kakva bi to bila država ’đe se poštenje dokazuje pred državnim organima. Država u kojoj je Zakonodavstvo tako izgrađeno da ne dopušta čovjeku da bude nepošten, čak i ako on jeste nepošten. Što je DPS-u preče: poštenje ili pravna država? Poštenje, po stotinu puta. U protivnom ode članstvo, puče namah cijelo zamešateljstvo, privilegije, državotvorstvo, ako se neko samo drzne, natrunji ili dovede u pitanje prvijenstvo poštenja na našem putu. Evroatlanskim integracijama, fondovima i stranim investicijama.

Naravno, nije moglo biti riječi o tome da nam državotvorci obećaju državu u kojoj za pravdu i slobodu neće biti drugih utvrda i garancija osim poštenja vlastonosne partije i njenih članova. Koji naravski, priznaju samo sud svoje partije (kako ih je već naučio najveći sin naših naroda J.B.T.). Kad najviši državni organ pokuša da postavi stvari u Ustavni okvir, partija kao jedna, ogorčeno i ponosito postavlja i odlučno ističe svoj suverenitet sto puta viši i važniji od države. Ovakvih državotvoraca svijet odavno nije vidio - još od onoga što je rekao: „država to sam ja“.

Pozdrav iz Australije

Postoji autentično svjedočenje da je jedna crnogorska građanka otišla u Australiju jer u Crnoj Gori – mada visoko obrazovana – nije više bila u stanju da razluči laž od istine. Pametna neka cura: znala je da u državi u kojoj je preteško utvrditi istinu, ubrzo pada i pravda jer ne može pouzdano da se dokaže nepravda. U tako zabrkanoj državi ostaju bez odbrane i druge humane vrijednosti... uključujući i slobodu koja postaje sloboda zločinjenja i ostalih udruženih poduhvata. Ako nemaš gdje dokazati da ti je neko oduzeo ljudsko pravo i slobodu, kako ćeš tražiti da ti ih vrate. I od koga da tražiš pravdu, ako je država sto puta jadnija od poslušnog i bezbojnog člana partije. Koji - odnekud moćan - očekuje da njegovo poštenje postane svjetionik prema kojem svi treba da se upravljamo.

Slobodijada.blogspot.com

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")