OPASNE STVARI

Anatomija jedne vlasti

U četvrt vijeka (koliko je DPS na vlasti) oni su izrodili generaciju bioloških i generaciju partijskih potomaka. Svi oni su školovani tamo gdje su željeli i svi su zapošljeni tamo gdje su poželjeli. Veoma su odlučni u svojim političkim opredjeljenjima
12 komentar(a)
dps, Foto: Zoran Đurić
dps, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.06.2013. 10:00h

Ne treba biti preveliki poznavalac psihologije, pa znati primijeniti osrednju psihološko-pedagošku test-bateriju ocjenjivanja nečijeg profila. I onog ličnog i onog grupnog i onog kolektivnog. Većina političke elite u Crnoj Gori, po tom pitanju, ne bi slavno prošla. Nemam dilemu da bi zaključak bio: „Radi se o kvazi-stručnjacima, malim ljudima, velikim vlastoljupcima i autokratama, nezajažljivim pohlepnicima i fenomenalnim glumcima-folirantima.“. Dobar čovjek, iskonska je današnja potreba crnogorske političke zbilje.

Godinama ukazujem da Demokratska partija socijalista nosi teret kriminalne, zločinačke i neofašističke organizacije, koja je zarobila državu Crnu Goru. U isto vrijeme pozivam zdravo tkivo DPS da se javno oglasi. Zašto to činim? Zato da bi se preduhitrila svaka vrsta kolektivne odmazde, onda, kada se otvore procesi oslobađanja države Crne Gore. A procesi su se već nezaustavljivo otvorili.

Podpredsjednik DPS Svetozar Marović odavno je politički leš, koji se grči u sopstvenom strahu. Protivustavnim kandidovanjem za predsjednika Crne Gore, Filip Vujanović se i politički i pravnički i ljudski obrukao. Krađa predsjedničkih izbora je njegova dodatna bruka. Inauguracija bez skupštinske većine, uz preplašenu manjinu njegovih partijaca, je dodatna bruka. Lažni predsjednik Filip Mali je postao politička krpa. Čak i glumom građanske pristojnosti ne može prikriti svoju mržnju prema neistomišljenicima.

Predsjednik DPS Milo Đukanović je neizlječivi politički ranjenik. Treba znati da je svakom ranjeniku želja za osvetom veća od želje za lijekom. Prema kome? Psihologija kaže da je u prvoj fazi požuda za osvetom najjača prema neprijatelju, a u fazi pred umiranje ljutnja je najveća prema saborcima, zato što ga (kako on misli) nijesu odbranili. Baš tako svoj život okončavaju članovi posada potonulih podmornica. Međusobnim okrivljivanjem i brutalnim međusobnim obračunom. Ostali DPS funkcioneri se (radi spašavanja sopstvene kože) snishodljivo ulaguju i svoje partijce špijuniraju. Zbog smrtnog straha od onih svojih, veoma su konspirativni. Prava su „umiljata jagnjad“.

U četvrt vijeka (koliko je DPS na vlasti) oni su izrodili generaciju bioloških i generaciju partijskih potomaka. Svi oni su školovani tamo gdje su željeli i svi su zapošljeni tamo gdje su poželjeli. Veoma su odlučni u svojim političkim opredjeljenjima: DPS > Milo Đukanović > Crna Gora. Ima li kakve razlike od one poznate formule: Hitler Jungen (Hitlerova mladež) > Firer > Treći Rajh? Čak je Hitlerova mladež imala priličan broj disidenata koji su se pobunili protiv takve politike. Iskazali su solidarnost sa svojim generacijama, čak i izvan Njemačke. Niko još nije čuo glas protesta DPS mladeži zbog toga što većina njihove generacije u Crnoj Gori živi u beznađu i pod (od strane DPS mladeži) nabačenom hipotekom da ne vole svoju Crnu Goru. DPS mladeži je nesvojstvena generacijska solidarnost, kao prirodno ljudsko svojstvo. Ne razlikuju pravdu od nepravde. I DPS žene su izrekle sudbonosno partijsko DA. Bez mogućnosti razvoda. Kakva doživotna robija?! Duhovni i moralni slom nekog društva počinje onda kada dželati žrtvama počinju biti uzorom. Izgleda da je počelo.

„Zavadi, pa vladaj!“ alatka je za vladanje u svim nedemokratskim režimima. DPS majstori do sada su samo mijenjali šegrte. Ali, ipak im se potkrala greška, koju čak ni opozicija ne uočava. Naime, ispod čitavog spektra različitih podjela, neprekidno je tinjala tipična klasna podjela i prerasla je u klasnu borbu, koja je vidlivo profilisala i porobljivača i porobljene. Primiče se dan kada će klasna borba prerasti u klasne sukobe. Nije mi poznato da klasni sukobi (kroz istoriju) nijesu prerasli u revoluciju. A revolucija jednako troši i sopstveno žito i sopstveni kukolj.

Da li ovo uočavaju ljudi iz akademske zajednice? Možda i uočavaju, ali se većina njih utalila u falangu vlasti, prvenstveno onu DPS-ovsku. Umni i odgovorni pojedinci, koji imaju hrabrosti upozoriti na opasnost, po pravilu, budu napadnuti upravo od Bordžija iz redova falange. Da li sve ovo uočavaju predstavnici stranih država i međunarodnih institucija? Da, primjećuju. Zašto odlučnije ne reaguju? Zato što je dio njih ovdje korumpiran. Oni časni, i prema Crnoj Gori dobronamjerni, kada i upozore, budu „poklopljeni“ blagoglagoljivim pohvalama crnogorskoj vlasti od strane njihovih dežurnih, dobro plaćenih, brbljivih glasnogovornika.

Revolucija u Crnoj Gori se, po svaku cijenu, mora spriječiti. SDP svakim danom rizikuje kredibilitet da baš ona to uradi mirno i političkim sredstvima. U političku iskrenost SDP-a građani ozbiljno sumnjaju. SDP će odigrati svoju istorijsku ulogu, samo pod uslovom da ona postane matica crnogorske tranzicije. Iako je DPS glavni uzročnik dubokih crnogorskih nedaća, SDP bi mogla postati glavni krivac za iste. Kako spriječiti revoluciju prije nego što porobljivači upotrijebe brutalno nasilje prema porobljenima, i u uslovima kada je jasno da DPS ni po koju cijenu neće prepustiti vlast mirnim putem? Mirnim građanskim otporom: bubnjevima, šerpama, loncima, pištaljkama i jajima. I sve to usmjereno prema falangi. Treba znati da građanska energija, „naoružana“ prethodno nabrojanim „borbenim sredstvima“, ima veću borbenu moć od njihovih glokova, topova i kalašnjikova.

Zdravo tkivo DPS, odavno vas pozivam! Posljednji je čas da se oglasite! Ovo treba shvatiti kao roditeljski savjet.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")