stav

Zajedno do boljeg života građana

Iako USAID zatvara svoje programe, Sjedinjene Američke Države ostaju posvećen partner Crne Gore. Postojeći programi USAID-a okončaće se ovog mjeseca, ali podrška i programi Ambasade SAD će se nastaviti sa fokusom na demokratiju, reformu sistema odbrane i vladavinu prava
0 komentar(a)
SAD, Foto: Shutterstock.com
SAD, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.06.2013. 10:40h

USAID – pomoć američkog naroda za bolji život građana, unapređenje rada Vlade i razvoj biznisa

Sjedinjene Američke Države su snažan i dugoročan partner Crne Gore. Jedno od važnijih obilježja američko-crnogorskih odnosa je dvanaestogodišnja značajna pomoć koju su Sjedinjene Države omogućile narodu Crne Gore preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Pomoć USAID-a, vrijedna više od 243 miliona dolara, realizovana je u duhu partnerstva, s ciljem unapređenja uslova života građana širom Crne Gore kroz programe podrške ekonomskom razvoju, efikasnom upravljanju i inkluziji osoba sa invaliditetom.

Večeras, svečanošću koja će biti održana na Cetinju, američka vlada obilježava zatvaranje programa USAID-a u Crnoj Gori. Zajedno sa našim partnerima i prijateljima iz Crne Gore proslavićemo taj trenutak i podsjetićemo se brojnih uspjeha i benefita koje su programi USAID-a donijeli Crnoj Gori. Ovo je zaista istorijski trenutak u kojem možemo da se osvrnemo na pozitivan uticaj koji je pomoć USAID-a imala na Crnu Goru i na to koliko je u posljednjih 12 godina Crna Gora napredovala. Postojeći programi USAID-a okončaće se ovog mjeseca, ali podrška i programi Ambasade SAD će se nastaviti sa fokusom na demokratiju, reformu sistema odbrane i vladavinu prava.

USAID je realizovao 17 velikih programa u Crnoj Gori u periodu od 2001. do 2013. godine koji su imali pozitivan uticaj na razvoj praktično svih opština u Crnoj Gori. Tokom ovog perioda, USAID je pokrenuo brojne projekte koji su podstakli razvoj ekonomije, pomogli Crnoj Gori da poveća makroekonomsku stabilnost, reformiše i stabilizuje bankarski sektor i izgradi neophodnu tržišnu infrastrukturu. Građani Crne Gore imali su koristi od programa efikasnog upravljanja koji je unaprijedio transparentnost i efikasnost pravosuđa, poboljšao unutrašnju organizaciju Skupštine i unaprijedio kapacitete civilnog društva. Zahvaljujući projektu za osobe sa invaliditetom, te osobe su imale koristi od raznovrsnih programa obuke i naišle na bolje prihvatanje u crnogorskom društvu.

Svi ovi programi realizovani su zahvaljujući pozitivnim bilateralnim odnosima između američke i crnogorske vlade, kao i zahvaljujući vrijednom radu partnerskih organizacija i ljudi u Crnoj Gori. Građani Crne Gore, od sudija do poljoprivrednika, od roditelja do ekonomista, bili su aktivni partneri u USAID-ovim programima, učestvovali su u njihovom oblikovanju i sprovođenju kako bi na najbolji način odgovorili potrebama lokalnih zajednica i preduzeća. Uspjeh USAID-a ne bi bio moguć bez izuzetnih napora naših crnogorskih partnera. Zahvaljujući njihovim trajnim naporima, USAID-ovi programi će biti održivi i nastaviće pozitivno da utiču na život građana širom Crne Gore: kvalitet i kvantitet proizvodnje mlijeka nastaviće da se povećava na farmama koje su bile korisnici pomoći USAID-a; sve više posjetilaca će dolaziti u turističke centre i koristiti turističke sadržaje koje su USAID-ovi projekti pomogli da se razviju; poboljšana administracija u sudovima i opštinama nastaviće da pruža efikasno usluge građanima; a osobe sa invaliditetom i dalje će imati koristi od programa obuke i otvorenih radnih mjesta koje je USAID omogućio u šest opština Crne Gore.

Iako USAID zatvara svoje programe, Sjedinjene Američke Države ostaju posvećen partner Crne Gore. Američka ambasada će nastaviti da pruža pomoć koja će se fokusirati na izgradnju demokratije, reformu sistema odbrane i unapređenje vladavine prava. Zajedno, naše dvije zemlje će nastaviti da sarađuju u cilju poboljšanja kvaliteta života svih građana Crne Gore.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")