STAV

Ćorak o ugroženoj nezavisnosti Crne Gore

Dežurna krilatica lidera i vrha DPS- a uoči svih dosadašnjih izbora “Država je u opasnosti”, najzad je izblijedjela i postala prazna puška, ćorak
5151 pregleda 17 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.02.2019. 10:59h

Nakon što smo “preživjeli državni udar” prije dvije godine i predsjedničke izbore na kojima su mnogi građani izmanipulisani baukom o ugroženosti državnosti, došlo je vrijeme da ni Vrhovni više ne vjeruje u moć i učinak ovog magičnog barjaka mnogih njihovih pobjeda. To je postalo jasno u jeku tekućih afera kada Predsjednik, na javnoj sceni, više ne posiježe za ovom parolom u pokušaju da odbrani sebe, porodicu i svoje slijepe sljedbenike! Režim je konačno poljuljan jednim očajničkim gestom dojučerašnjeg saigrača u svim mogućim mućkama i kombinacijama kojima su oglodali Crnu Goru do kosti. Duško Knežević nije ni filantrop ni rodoljub koji je odlučio da progovori radi spasa Crne Gore, nego je progovorio da spasi svoje ogromno bogatstvo, a bogami i svoju kožu! Crnu Goru ne treba više niko od njih da spašava i brani domovinu, ko je takvom doživljava, ovog puta, nadam se, braniće je samo njeni građani i Evropa. Ovo jasno i odgovorno tvrdim kao dobar poznavalac, za vrijeme staža u Berlemonu, strukture, načela i tehnologije odlučivanja i djelovanja. Brisel sigurno sa pažnjom prati sva dešavanja kod nas i bliži se momenat aktivnog uključenja u rasplet ovog dvanaestogodišnjeg mrcvarenja i pljačke. Ovom brojkom stavljam do znanja da sam bio aktivan pristalica obnove nezavisnosti, ali i duboko razočarani građanin nezajažljivim raskubanjem ove klike!

Brisel je, dakle, spor ali efikasan saučesnik svih političkih dešavanja i projekcija u cijeloj Evropi, a posebno na turbulentom Balkanu. Nema sumnje da su u ovom momentu svi “radari” upereni i reflektori upaljeni ka našoj pozornici. Ne treba od Evrope očekivati direktnu javnu podršku ovoj ili onoj strani u ovom momentu jer nije, hvala Bogu, ugrožena stabilnost u državi, ali je skoro izvjesno da više ne moze biti riječi o aktivnoj podršci ovom režimu i gospodinu Đukanoviću. Analitičari u nekoj briselskoj kancelariji detaljno i nepristrasno slažu mozaik od informacija koje dobijaju od ambasada iz Podgorice, naših sredstava informisanja, obavještajnih službi, insajdera i običnih građana. Kada slika počne da dobija konačan oblik pali se crvena lampica za uzbunu i kreće čitav niz javnih i tajnih poteza diplomatije i zvaničnika EU! Nemojte se više zavaravati, gospodine Predsjedniče, da ste i dalje miljenik Evrope, šampion mira i “pouzdani partner” u daljem razvoju projekta evroatlantskih integracija, još jedna omiljena fraza! Uz dužno poštovanje onoga što ste na početku uradili na ovom putu, sve vam je krenulo nizbrdo kad ste se udaljili od naroda i okružili nezasitim ajkulama. Vi odlično znate pravila igre da se niz vodu puštaju oni koji počinju da prave ozbiljne probleme, Vi ste ih već mnoge pustili.

Mislim da je malo kasno da, ponovo, običnom šminkom koju proizvodi neka firma Beba iz Beograda i domaće bebe čak i pokušate da spasite Vaše carstvo. Zar ste stvarno i Vi počeli, sa visine koju ste dosegli, da vjerujete Javnom servisu Crne Gore, koji ne može biti crnji, o idiličnom stanju u VAŠOJ državi? Zar i dalje toliko potcjenjujete mentalno zdravlje svojih podanika da mislite da će opet proći smiješni potezi slanja policije u državna preduzeća da pohapsite nekoliko direktorčića za koje odavno tačno znate koliko su šklapili narodnih para. Ili možda Specijalni tužilac koji će ubrzati proces protiv onih nekoliko starica i propalica koji zamalo porobiše zemlju uz pomoć famoznog inostranog faktora? Nemojte ga tjerati da sada naglo napuni Spuž vašim dojučerašnjim pajtosima, ima vremena, neka im se za sada tresu gaće! Pred Evropom Vam imidž više ne može popraviti ni vaš specijalni doživotni savjetnik (iako je obrijao brkove koji nijesu na cijeni u Evropi), doživotni ministri prosipači perja i magle i ambasadorčići koji smiješnim izjavama i sa podignutom lijevom obrvom nastoje da ubijede Brisel da ne vjeruju svojim očima koje vide neke koverte i hiljade građana na ulicama, nego Vama?! Da nije tragično bilo bi smiješno batrganje cijele te bulumente kandidata za budući Spuž. Najzad smo i na prvim stranama svjetske štampe, pazite kako bijete! Gospodine Predsjedniče, Evropska unija je ozbiljna firma za razliku od svih vaših firmi i strateških partnera. Brisel jako dobro, skoro kao i Vi, pažljivo bira svoje društvo i provjerava partnere. Treba samo da ih preduhitrite i odete prije nego dobijete otkaz, izolaciju i šikaniranje koje bi opet platio narod a ne Vi! Na vašu sreću, istorija ne pamti koverte, off šorove, tendere, Šinavatre i ostale bjelosvjetske vucibatine koje ste dovukli da opljačkaju što ni Amerika ne bi izdržala, a ne jadna mala Crna Gora. Povucite se koliko toliko dostojanstveno, biće ipak nekoliko lijepih riječi u budućim udžbenicima o Vama! I, molim Vas da na tome putu ne brinete što će biti sa Crnom Gorom poslije Vas, neće biti “Après moi, le déluge” (poslije mene potop) kako je mislio i Luj XIV!

Da ne bude zablude kod Vas da ćemo ostati sirotići, pobrinuće se ista ta Evropa koja je već mnogo uložila u nas i nema više ni strpljenja, ni volje, ni potrebe da produžava ovu propalu agoniju. Neka ne likuje oko Vašeg odlaska ni dio vječne anemične opozicije koja se nada da opet udari po talambasima nekakvih ujedinjanja i tuđih barjaka! Geostrateški zaokret Crne Gore bio bi najveći poraz Evrope i NATO-a od njihovog postanka, ne zbog našeg značaja i veličine, već zbog jednostavne činjenice da bi to bila pobjeda onih koji su bili uzrok bombardovanja i onih koji nas tada nijesu bratski branili od sadašnjih saveznika. Nijesam ni ja veliki simpatizer NATO-a, i meni je pomalo srce u Moskvi, ali mi je razum u Podgorici i barem su nam granice sigurne za dogledno vrijeme. Ne brinite, molim Vas, gospodine Predsjedniče, a ni vi građani, imaće ko da brine u prelaznom periodu i o platama i o penzijama, mi smo finansijski statistička greška u Evropi i ako su jednoj Grčkoj dali stotine milijardi daće i nama nekoliko stotina miliona da preživimo dok se ne nađu pare, ne samo “odbjeglih tajkuna”, nego i vaših domaćih prekusanih tajkuna. Prevrnuće narod uskoro, gospodine Predsjedniče, korito i vašim i opozicionim “visokim funkcionerima” koji na narodnim jaslama drže vas na vlasti sve ove godine. Biće para kada Vas ovaj narod isprati dostojanstveno kako je krenuo. Jako je važno da u narednom, kratkom periodu svi građani ostanu samo dostojanstveni GRAĐANI, bez partijskih, nacionalnih i vjerskih obilježja. Plašim se da bi, u ovoj fazi, bilo porazno da se mikrofona na ulici dohvati bilo koji lider blijede i bespomoćne opozicije. Hvala, ne treba, imali ste barem 10 godina da smanjite svoj ego i nešto promijenite. Biće žalosno ako nam se ne pridruži Univerzitet, studenti, Akademija nauka i pojedini, dobro uhljebljeni, navodno slobodni intelektualci.

Agoniju je mogao da skrati gospodin Marković, koji je ono veče kad smo vidjeli kovertu, morao da podnese ostavku, makar i iz zdravstvenih razloga, što bi odmah srušilo sadašnju piramidu DPS-a, a stvorilo nukleus buduće, zdrave partije koja će neminovno biti dio vlasti. To i sad, odmah, sjutra, mogu da urade i nacionalne partije iz vladajuće koalicije ako bi izašle iz Vlade, realno procijenile situaciju i izglede za pozicioniranje nakon neminovnih promjena. Ako to uradite, gospodo, više ćemo vas sjutra cijeniti i dužno štititi vaša prava, mada će i o VAMA brinuti isti Brisel kome je u velikom interesu da vidi i prihvati novu, demokratsku, čistu i prosperitetnu Crno Goru. Sjetite se da je nedavno i predsjednik Makron popustio pred narodom, a Mugabe je ipak otišao prije giljotine!

Na kraju, dragi građani Crne Gore, želim i ja da vam kažem, kao ovi hrabri, čisti momci, koji su srcem krenuli u sve ovo – ne bojte se, pridružite se da ispratimo Predsjednika na srećni put (kako se u onoj časnoj Crnoj Gori govorilo), dostojanstveno, bez jednog slomljenog izloga ili pogaženog travnjaka, jer nas to razlikuje od ovih koji su sve polomili i pogazili u našoj jedinoj i voljenoj domovini. Nek je vječna Crna Gora.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")