Više od riječi

Poljubac

Kažnjen je surovo jedan poljubac. Kad već imamo pravosuđe koje ne smije kazniti onoga koji šamara i zlostavlja, kad već ne mogu kazniti one koji varaju i kradu na izborima, kad već ne mogu biti kažnjeni ubice, batinaši i prevaranti, kad niko ne smije kazniti narkobarone – onda je valjda i logično da jedan poljubac bude „ispravno procesuiran“
90 pregleda 11 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Luka Zeković
Vanja Ćalović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.05.2013. 16:54h

Kao da su odlučili da na Vanjine performanse odgovore – ozbiljnom pozorišnom predstavom. Sa tvrdom, „vidljivom“ režijom, lošom glumom i, kao i uvijek u Crnoj Gori, upečatljivim epizodistima. „Pravosudno narodno pozorište“, najača teatarska kuća u Crnoj Gori danas. (Izvini Đaga, ali za ove si čak i ti amater.)

Ta riječ - „poljubac“ je označitelj iza kog se krije najljepše označeno... Mada, odavno je znano – postoje i ljudi koji se plaše poljupca. To su već složenije zone emocionalne nedovršenosti. Sada je očito da postoje i oni koji misle da poljubac zaslužuje kaznu. I to novčanu, odmjerenu na 550 eura.

Pa ipak, odavno znamo da i „poljubac“ može biti razlog za – kaznu. Da se poljubac, ipak, može „čitati“ na različite načine svjedoči i jedan od najslavnijih poljubaca u istoriji – onaj Judin. Premda i do danas nije jasno – da li je iza toga poljupca stajala izdaja ili neki viši oblik ljubavi. Imali smo čak i takvih tumačenja.

Samo izdati i raspeti Hrist je mogao preduzeti veliko iskupljenje i žrtvovanje, vjeruju hrišćani. A to je bilo moguće tek nakon tog poljupca. Ipak, Juda nikada nije “rehabilitovan”. Za taj poljubac njemu je plaćeno trideset srebrnjaka, što je, pretpostavljam, svakako bilo više nego što je 550 eura danas.

„Poljubac žene pauka“ Argentinca Manuela Puiga, jedan je od najosobenijih latinoameričkih romana. Možda se sjećate i filma Hektora Babenka sa Sonjom Bragom, Raulom Hulijom i Vilijamom Hartom. Vjerovatno je to i prvi veliki „post-boom“ roman južnoameričkih književnosti.

Poljubac Pjer Paola Pazolinija i Marije Kalas ovjekovječen na jednoj izuzetnoj fotografiji. Ostrvo Skorpios, ekstaza jednog višeg saglasja. Možete ga pronaći u knjizi Đuzepea Cigaine „Pasolini i smrt“. Poljubac na Tajms skveru, fototografija koja je „obznanila“ pobjedu 1945. Uzgred, nedavno je objavljeno da je dama sa slike, izvjesna medicinska sestra, kazala da je taj poljubac bio čin nasilja pijanog mornara. Vidite, nije lako sa poljupcima. Svijet je ovu fotografiju decenijama gledao kao simbolički kraj nasilja, a ono...

Holivudski poljupci iz doba cenzure zaslužuju posebnu studiju, premda su sigurno mnoge već i napisane. Tada je poljubac, zarad cenzorske svedenosti, bio podržan spektakularnim tjelesnim i facijalnim ekspresijama glumaca...

Poljubac Majkija i Freda u drugom dijelu „Kuma“ – „Slomio si mi srce, Fredo“. Bratsko ludilo, uvod u potonuće i najstrašniji grijeh. Da slučajno ne pomislite da je neko iz te ekipe – dobar.

Iskreno – čitava ova predstava u kojoj sudski djelatnici igraju likove kao iz doba nijeme komedije izvjesno je proizvela suprotan efekat od onoga što su očekivali autori.

Kažnjen je surovo jedan poljubac. Kad već imamo pravosuđe koje ne smije kazniti onoga koji šamara i zlostavlja, kad već ne mogu kazniti one koji varaju i kradu na izborima, kad već ne mogu biti kažnjeni ubice, batinaši i prevaranti, kad niko ne smije kazniti narkobarone – onda je valjda i logično da jedan poljubac bude „ispravno procesuiran“.

Čini mi se da je ovdje u određenom smislu žrtva i ovaj nesrećni policajac, tj. Poljubljeni. Ne vjerujem da je njemu taj poljubac smetao. I što bi? Djeluje kao normalan čovjek, mora da voli poljupce. Opet, taj poljubac, serviran na njegov obraz a ne na obraz Policije ili Vlade, neko je iskoristio da napravi ovu predstavu.

Svakako su mu napravili neprilike – ako čovjek, recimo, nije oženjen, biće u problemima da nađe djevojku. Koja će ga majčina šćer poljubiti, ako joj se smješka kazna od 550 eura? Biće čovjek u problemima da se emocionalno uspostavi nakon svega ovoga. Ne znam zašto je pristao na sve to. Meni nije djelovao nimalo potrešeno ili uplašeno kada ga je Vanja poljubila.

Ovako dozvoljava da šefovi od njega prave javnu karikaturu. Zamislite, ako ga ubije glas da mu se plaćaju poljupci... Asociraće na neku drugu profesiju, stariju od policijske, svakako... Biće to uništen policajac. A sve zbog jednog poljupca.

Ko je sve ovo smislio, da mi je znati? Odnosno – ko je ta pametnica koja misli da je ovom predstavom na bilo koji način naškodila Vanji i građanskom aktivizmu u Crnoj Gori. Krajnji rezultat je samo još jedna blamaža institucija i vlasti koja se, ne od juče, sprda sa institucijama. A za ovu blamažu, ne mogu kriviti nikoga drugoga. Oni sami to rade tako dobro, uostalom. Majstorski.

Mislim da bi pravosuđe crnogorsko trebalo da preduprijedi moguću epidemiju “opasnih” poljubaca. Pa da objave cjenovnik. Da građani odmah znaju – ako poljubite policajca, kazna je 550 eura. Ako poljubite, recimo, ministra na ulici – možda treba ići i na 2000-3000 eura. I sve tako, do predsjednice Vrhovnog suda. Ako neko nju poljubi – neka ide u zatvor. Zaslužio je...