Neznanje ili korupcija?

U umjetnosti je akademizam bio tehnika baroknog slikara Karavađa. Je li to uticalo da sudovi počnu koristiti tehniku akademizma u presuđenjima, ne znam
2 komentar(a)
KAP, Foto: Luka Zeković
KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.04.2013. 10:41h

Čini se da ne može proći ni par dana, a da se ne pojavi neka afera koja aktuelizuje pitanje predsjednika Skupštine Crne Gore u vezi postupanja izvršne vlasti u slučaju KAP-a. Neznanje ili korupcija? Crne Gora nema rezultata u borbi protiv korupcije na viskom nivou, što nameće pitanje da li je za to razlog neznanje ili korupcija onih koji su odgovorni da suzbijaju korupciju. VDT Ranka Čarapić je pružila treći odgovor u slučaju presude Dušku Šariću: kaže da je u pitanju akademizam Apelacionog suda.

Ona smatra da tužilac koji ne umije da napiše optužnicu nije neznalica i nije korumpiran, ali je sud koji to konstatuje opterećen akademizmom. To bi valjda trebalo da znači da se sud previše strogo pridržava pravila. U umjetnosti je akademizam bio tehnika baroknog slikara Karavađa. Je li to uticalo da sudovi počnu koristiti tehniku akademizma u presuđenjima, ne znam. Priča se da se osoba koja realno može da utiče na sudije prekrstila ispred slike Karavađa u Podgorici prije par godina. To je, ipak, bilo neznanje. Tu nije bilo korupcije, ali jeste nelagodnosti kod lica koja su čuvala sliku. Da nijesu reagovali, možda bi pao i poljubac i neka para za prilog.

VDT koje, očigledno, koristi neke druge "tehnike" ispitivalo je, između ostalog, ogromne otpremnine i bonuse koje je rukovodstvo EPCG međusobno dijelilo zbog toga što im je gubitak bio manji nego što su planirali?! Naravno, "tehnika" VDT-a je utvrdila da tu nema zloupotreba. Neznanje ili korupcija? Možda bi za odgovor poslužilo podsjećanje da je godinu dana ranije EPCG dodijelila posao vrijedan nekoliko desetina hiljada eura firmi supruga Ranke Čarapić. Kada je ona napredovala za VDT, EPCG je dodijelila još dva posla firmi njenog supruga, vrijednosti preko 200.000 eura.

"Tehnika" VDT-a je utvrdila i da nema zloupotreba u milionskom iznosu otpremnina rukovodiocima Željeznice. Neznanje ili korupcija? Slučajno ili ne, firma supruga Ranke Čarapić poslovala je i sa Željeznicom. Doduše, vrijednost poslova je bila značajno manja od onih kod EPCG.

"Tehnika" VDT-a utvrdila je i da Miomir Mugoša nije zloupotrijebio službeni položaj kada je "Carinama" ustupio gradsko zemljište za 11 miliona manje nego što mu je druga firma nudila. Neznanje ili korupcija? Možda je odgovor u nabavci opreme koju je za "Carine" obavljala firma supruga Ranke Čarapić.

Sjećamo se i "tehnike" VDT-a u slučaju Mugoša - Vijesti i zaštite gradonačelnika od krivičnopravnog progona i pokušaja da se urednik Vijesti po svaku cijenu prikaže nasilnikom. Neznanje ili koprupcija? Opet bi se odgovor mogao tražiti u nabavci opreme za bazen koja je odlukom Mugoše samo par mjeseci ranije dodijeljena firmi supruga Ranke Čarapić za vrijednost od 115.000 eura. Ista firma supruga Ranke Čarapić nabavljala je i montirala namještaj za potrebe Glavnog grada 2008. godine u vrijednosti od skoro 100.000 eura. Interesantno je da je firma supruga Ranke Čarapić od 2008. (kada je ona imenovana za VDT) do 2009. godine duplirala prihode. Ima li ikakve šanse da tu postoji neznanje kada se postižu takvi rezultati? Vrijeme "ekonomskog buma", rekao bi neko.

"Tehnika" VDT-a je omogućila da se zbog ekološkog incidenta u februaru 2009. godine (kada se u Moraču izlilo 924 kg kaustične sode) ne goni bivši direktor KAP-a Vječeslav Krilov, već poslovođa. Neznanje ili korupcija? I tu bi se odgovor mogao tražiti u poslovima firme supruga Ranke Čarapić koja, po navodima iz kabineta Krilova, posluje sa KAP-om više od 15 godina, a samo 2010. godine je za nabavku respiratora i zaštitnih naočara plaćena 68.000 eura. Godišnje se u kućni budžet porodice Čarapić iz KAP-a plati između 60.000 i 72.000 eura.

KAP mora opstati, zar ne? Ne smije se prekidati "reprolanac". Milione kredita za koje ne znamo gdje su, vratićemo mi koji ne poslujemo sa KAP-om.

"Tehnika" tužilaštva je utvrdila i da nije cjelishodno da krivično gone Nasera Keljmendija i da je bolje da se nagode sa njim, iako ga je predsjednik SAD označio kao narko bosa. Neznanje ili korupcija? Ista "tehnika" primijenjena je u slučaju Telekoma, Prve banke, Željezare, afere Snimak... Korupcija ili neznanje?

Ranka Čarapić nas još drži u neizvjesnosti da li će se ponovo kandidovati za VDT. Kod onih koji je biraju nesporno je kandiduje rad u prethodnom mandatu. Znanje svakako ima. Zato nema razloga da se ne kandiduje, pa neka ostavi na moral ovima što biraju kako će odlučiti. I oni, znate, imaju svoj moral.

Prije godinu dana Specijalnoj tužiteljki podnesena je i krivična prijava protiv njene pretpostavljene, Ranke Čarapić. Do danas nema odgovora. Ne zna da odluči ili...

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")