ALTERNATIVE

Zašto sam "za" a zašto"protiv"

Ja ću izaći na izbore. Neću glasati za Filipa. Ako vam je dobro glasajte Filipa. Ako vam je dobro kao Ranku ostanite kući
0 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Savo Prelević
glasanje, izbori, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2013. 09:23h

Kad pišeš kolumnu za dnevni list, a kolumna izlazi nekoliko dana pred predsjedničke izbore u zemlji u kojoj živiš, nema ništa logičnije nego da iskažeš svoj politički stav.

Ja ću izaći na izbore. Izbori su da se na njima glasa. Nema bojkota, nema bijelih listića, nema crtanja, nema križanja. Neću glasati za Filipa Vujanovića. Vama ako je dobro, glasajte Filipa. Ako vam je dobro kao Ranku, ostanite kući.

Glasaću za Miograda Lekića. Interes ovog društva i države je da ima predsjednika koji ne pripada vladajućoj strukturi. Glasaću za Lekića i pored toga što nemam najbolje mišljenje o nekim liderima i partijama koje ga podržavaju. Glasaću za Lekića i pored toga što mi makar neke njegove izjave i stavovi nisu po volji. U politici ne možemo zahtijevati idealna rješenja i nemamo pravo da na takva rješenja dovijeka čekamo.

Moramo se navikavati na političku raznolikost. U Evropsku uniju ne možemo bez iskustva demokratske promjene vlasti. U Evropsku uniju ne možemo tako što ćemo pristati na život pod zidinama vlasti utvrđene izbornim manipulacijama i strahovladom.

Društva koja su sposobna da žive samo pod vlašću jedne partije, prije ili kasnije skliznuće u diktaturu. Onaj koji vlast jedne partije naziva stabilnošću priziva diktaturu. Glasam zato protiv diktature. Unaprijed.

Ne plašim se da će propasti Crna Gora, da će zemlja ući u period političke nestabilnosti. Stalno zastrašivanje građana političkim promjenama nema mnogo smisla, osim za one koji zastrašuju. Crna Gora mora postojati i postojaće bez Demokratske partije socijalista i bez Đukanovića na vlasti i bez Vujanovića u fotelji predsjednika.

Neću glasati za Vujanovića jer ne vjerujem da je “dobrota koja se smije”, “častan” i “pravičan” u društvu kojim je okružen. Smatram ga čak lošijim, neiskrenijim, možda čak i opasnijim dijelom vrhuške jedne partije koja je umislila da je sudbina Crne Gore i njenih građana.

Glasaću protiv Vujanovića jer je kazao da se više od ovoga ne može uraditi u borbi protiv kriminala i korupcije.

Glasaću protiv Vujanovića jer je posljednjih godina manipulisao pitanjem himne. Glasaću protiv Vujanovića jer propituje druge o genocidu u Srebrenici, u čije vrijeme izvršenja je kao ministar unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore ćutao. Glasaću protiv Vujanovića jer želi da profitira na Đukanovićevoj manipulaciji nerasvijeljenim ubistvom Duška Jovanovića.

Glasaću protiv Vujanovića jer nije govorio istinu kada je kazao da će “državni prioritet” biti istraga nalogodavaca i izvršilaca prijetnji Aleksandru Saši Zekoviću. Glasaću protiv Vujanovića jer odbija da otkrije imena i razloge pomilovanja za 145 lica. Glasaću protiv Vujanovića jer mu je savjetnik za bezbjednost i odbranu Veselin Veljović.

Glasaću protiv Vujanovića, jer je to jedini ozbiljan odgovor na nesuvislu provalu duhovitosti govornika svih profila na njegovim predizbornim skupovima. Glasaću protiv Vujanovića jer nam treba predsjednik koji će uraditi nešto više od onog što je ovaj radio u protekla dva mandata.

stevomuk@gmail.com

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")