BALKAN

Superfinale

Stisne li NJegova Vrhovnost Visoka Muda i postupi li tako, razveje li magle pseudomitologije i nacionalističke mitomanije, ta žarišta dvestagodišnjeg propadanja Srbije, ući će - reci mu, krle22, da mu to garantujem - u neku buduću u istoriju kao srpska verzija De Gola. U suprotnom - budući da nije miljenik slavskog pojasa - biće (kratko) upamćen kao Koštunica C produkcije,
105 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2018. 09:46h

Budući da se jednom već presaldumio - što je, neka misli ko god šta hoće, presedan u prebogatoj istoriji srpske zadrtosti - posredovanjem koleškog asesora, krleta22, ove redove upućujem NJemu Vrhovnom u nadi (koja mi je, pravo govoreći, mnogo manja od sumnje) da bi se možda mogao još jednom presaludumiti i dokonti da je i za njega i za Srbiju i sve nas probitačnije da se počne ponašati kao državnik, a ne kao zadušna baba, demagog i opštenarodni tribun i da apsolutnu vlast kojom raspolaže - a koju je srpski narod apsolutno zaslužio - upotrebi da državu Srbiju odvoji od srpskog (i bilo kog drugog) naroda i da je konačno pretvori u državu građana, kojima, naravno, niko neće braniti da ispoljavaju i neguju svoja nacionalna osećanja, svoje „duhovne vertikale“, svoje „posebnosti“ i svoje identitete.

Kad je već de facto - iako ne i de iure (ali koga ovde briga za de iure) toliko suveren da suvereniji ne može biti, podsetio bih Vrhovnog da superanus iliti suveren znači „onaj iznad koga nema nikakve vlasti i koji nije u obavezi da bilo kome polaže račune“. Sledstveno mi nije jasno zašto povazdan polaže neke račune, iako mi je nešto jasnije zašto su ti računi uvek nejasni, ali to je tema za neki drugi serijal.

Ukoliko već ima sklonost ka vladavini čvrstom rukom (u čemu ga u slučaju razvaljene i razularene Srbije podržavam i kojoj upravo to treba) ukoliko, nadalje ima reformatorske ambicije i pretenzije na status krupne istorijske figure - a čini mi se da ih ima - molim te, krle22 - prenesi Vrhovnom da se državni strah u kosti i red u državi ne zavodi izložbama ukradenih fotelja, neprestanom satanizacijom kilave opozicije i obreckivanjem na novinare, nego onako kako ga je zaveo Petar Veliki, dakle privođenjem sopstvenih bojara, klonova, seiza, subseiza i koalicionih siledžija k poznaniju prva.

Što će reći - izdavanjem strogih uputstva o uljudnom ponašanju u javnosti, u skupštini, „na vladi“ i - uopšte na svim mestima i u svakoj prilici - ogrešenja o koja ima kažnjavati - ne baš na podobije Petra Velikog, sečenjem glava (mada bi to bilo najefikasnije) - ali da nogom u guzicu iz SNS-a, skupštine, vlade, opštine, itd. Postupi li tako, brzo će se uveriti da će i ostatak srpskog naroda i senata početi da postupa na isti način, ako ni zbog čega drugog, a ono da bi „ispoštovao“ narodnu izreku da „riba smrdi“ od glave. Spomeni mu i to da je čak u izvesnoj prednosti nad Petrom Velikim, jer - izuzimajući monsignora Marjana Ristićevića - nikoga ne mora nasilno brijati i silom nagoniti da nosi zapadnjačka odela i da ćera zapadnjačke automobile.

Stisne li NJegova Vrhovnost Visoka Muda i postupi li tako, razveje li magle pseudomitologije i nacionalističke mitomanije, ta žarišta dvestagodišnjeg propadanja Srbije, ući će - reci mu, krle22, da mu to garantujem - u neku buduću u istoriju kao srpska verzija De Gola. U suprotnom - budući da nije miljenik slavskog pojasa - biće (kratko) upamćen kao Koštunica C produkcije, a nama i budućim naraštajima) preostaće da ispokupujemo najnoviji samoodbrambeni hit - gaće od materijala zvanog dakron, za koji je garancija sto godina. A pere se na svakih deset.

(danas.rs)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")