Kontraplan

Đe je onaj daljinski?

Paradox je do neba da ležimo na potencijalno izuzetno bogatoj zemlji, a imamo ovako porazne soc/ekonomske pokazatelje. Koliko god utopistički odjehoivalo, sam koncept zdrave hrane, zemlje, vode i vazduha tj. zdrave prirode - može biti jedno od srećnijih rješenja
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2013. 10:46h

Vrijedni asistenti renomiranih agencija za opipavanje pulsa nacije još uvijek rade na utvrđivanju činjeničnih stanja po kojima treba izračunati metodološku formulu koja će dovesti da podataka koliko to vremena dnevno/mjesečno/godišnje potrošimo/bačimo u traženju daljinskih upravljača. U iščekivanju jedne takve formule, ja bih, ako nemate ništa protiv, upalio Radio...

...tačno 68 godina od njegovog kraja i posljednjih, izuzetno bolnih, vojničko/frontalnih kidisanja čujemo i u FM etru da Drugi (II) svjetski rat (1939 – 1945) u Crnoj Gori još nije završen. Oficijalno smo i dalje poodubooko u turbo fazama njegove, nikada prekinute polarizacije u medijima. Iako je zlatno doba SFRJ produkcije odavno odjezdilo (avaj! zamagliše se i posljednji vrhovi AvalaLovćen filmova) naše su medijske tribine i dalje podijeljene na nas i njih.

I dalje se zalijeću, brcobecaju, prče, napadaju se nikad pomireni ideološko-nacionalni antagonizmi. Neprekidno se barjači izdajama i odajama. Pojačavaju se ideološki rasjedi. Mediji rade svoj posao...Megafoni apsolutnog jednoumlja, trubaduri nepotističkog kolca u jednu nepromočivu partiju i danas (dandalje) zagovaraju partito-milokratiju kao jedini mogući ispravni model suživotarenja.

Dok parlamentarna manjina servilo trepće u mehanizmima odlučivanja, u reklamnom međuvremenu, izuzetno povoljni krediti za penzionere i ostale kategorije poreskih prirezaka/odrezaka. Potrebno je samo da se kreditno obavežeš i nema problema, srce moje! Eo ti kartica, troši i uživaj. Da, Crna Gora je na monetarnim fiziološkim apartima. Prima fiziološku. I duplo plaća sve što popije.

Paradox je do neba da ležimo na potencijalno izuzetno bogatoj zemlji, a imamo ovako porazne soc/ekonomske pokazatelje. Koliko god utopistički odjehoivalo, sam koncept zdrave hrane, zemlje, vode i vazduha tj. zdrave prirode - može biti jedno od srećnijih rješenja. Plus, vazda spreman sport i lavice. No, duboko zamrznuti mitovi o neophodnosti krute ideološko-birokratske dominacije, pa i najnovije, trendy, gaženje uloge države u društvenim procesima - usporavaju neophodnu dinamiku društva.

Jednostavno, institucije se ne provjetravaju. Generacije se događaju jednom u četvrt vijeka, a netalasnje društva proizvodi tupu monotoniju. Fjaku. Sistemski dirigovana neproduktivnost rađa sociokulturološku apatičnost, odvoljenost. Anemična nepokretnost naravno, ne donosi standardizaciju. O kvalitetu, da ne pričamo. Kakoęe?

Medijska sačekuša prerušena u trošnu plavušicu softekavskog cvrkuta redovno pokušava dekompresovati aktuelnost ogrezlih afera tradicionalno ogrezle hunte & ostalija. I na Javnom servisu serijsko upozorenje da, ako netko još pamti i sjeća se onog antologijskog šverca duvana i ostalih dimova sredine 90-tih...viđi, da se razumijemo...nije ga ni bilo!! Alo, zašto se pare namučenih građana, i to u ogromnom količinama (opet tričavih budžetskih 10 miliona godišnje), troše za ovako bezočne dekonstrukcije bliske prošlosti tzv. dojučerašnjice. Nema je, ne postoji druga strana. Klasični diktat – turijus. Alo, pa nije to bilo prije 233. godine, no juče...alo, što se čini...

Pojavila se, sasvim iznenada, na Tv-u, prije neku kišnu večer, otvorena katastofa simuliranja medijskog dijaloga u tužno improvizovanom studiju. Znači, redakcije medija koje ne posjeduju elementarne nivo znanja treba lišiti dobra koje zovemo nacionalna frekvencija. Plaćali UHF/FM kiriju ili ne, nedovoljno je kvaliteta za nacionalno i lokalno prikazivanje. Možete se dakle, žaliti u razumnom zakonskom roku – ali trika nema da možete javno zaglupljivati i zatupljivati na veliko.

Ko zna, možda se i jednog dana na konkursu za domaću dramsku seriju pojavi i epizoda iz nesumnjivo jedne od najvećih crnogorskih historijskih odiseja XX vijeka. Dobrovoljan (čist volonterizam) odlazak crnogorskih mladića na Pirinejsko poluostrvo i učestvovanje u borbi protiv fašizma, Franka, nepravde. Sezona 1936/7. Šta ih je to gonillo da se bave tako krupnim, globalnim i prije svega dalekim (utopijskim) ideologijama i ostave majku, zemlju svoju?

Internacionalna pravda! Brigade! Ideološki internacionalizam nadojen globalnom pravdom, nalijepio se savršeno na naš mentalitetski zapis koji je - htjelo se to sada priznati ili ne – temeljno utemeljen u osjećaju slobode. I brda. Kao legitimnog izbora svakog čovjeka. Pa šta je nagonilo naše pretke da se grče u liticama visova naših, ehej, ako nije sloboda. No, mi smo uspjeli Pobijediti slobodu. O tome se radi. I u revanšu - i u sva tri seta. Jednoglasno.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")