KONTRAPLAN

Mačke male, digitalne

Šta da radimo sa zaštićenom krupnom divljači? Ko će od njih naplatiti porez i ostala višemilionska dugovanja
1 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2013. 13:05h
Organizovanjem raznih dress code svečanosti, darodavanjem vrijednih nagrada u raznim popularnim kategorijama (statuičica Oskar sa cg kapom – kako veličanstven kitsch!) - nastavlja se trend legalizovanja svakodneve političko/estradne pornografije. Sa druge strane, njuf, postoji li državna Agencija nadležna za iskorijenjivanje praistorijskih običaja, a koji nijesu turistički valorizovani?

Neko nadležno društveno tijelo koje će praktično održavati javni medijsko-estradni prostor čistim. Da, kulturološka: elementarna etičko estetska komisija zadužena za opšti/javni prostor. Da se malo počine od običaja pećinskih ljudi. Ako nemate ništa protiv. Naravno, zaposliti, pored operativnog kadra i jedno 65-oro mladih sa biroa i dat' im po 250 € x 9 mjeseci, da rade, da se zanimaju... tričavih, budžetskih 10 miliona…

Imala bi ta Agencija pune ruke posla. Evo, čisto za početak, blagim i simboličnim kaznama, globiti lovce koji ustrijeljenog, raščerečenog i krvavog Vuka (Canis lupus lupus) dovoze u grad. I to ispred redakcija-dopisništva novina. Da se, mačke, slikaju. ! Šta nam je!? Je li moramo toliko mimosvijeta, oca mu predatorskog? U redu, ako je štetočina i nasrće na stoku/ ljude – ustrijeli, uspavaj, ispoštuj standard. I nemo' ga dovodit ugrad, častiti ti, dobri momče! jer…iz vučijih čeljusti ravno na haubu auta prolivaju se, lipte, potočići bale i sukrvice. Nije lijepo za viđet'. Prokapava metrima iza lovačkog auta. I ispod – ostavlja krvave tragove. Vesela maskirana družina jedva čeka, dodaje gas, da se nađe pred redakcijom dnevnih novina. Dolaze na kultni plato đe ih ubrzo slikavaju – za sjutrašnje izdanje. Blic! & Flash! Uokvirena fotografija za sva vremena. Naslov: Vuk platio glavom.

Dobro, možemo donekle i opravdati tradicionalnu odbranu domaćinstva i porodičnog blaga…Ali čemu TV propagandno predatorstvo đe čovjek iz grada (mačka mala digitalna), pogonom na sva četiri točka, GSM-om, snajperom dolazi da ustrijeli živo biće koje, tradicionalno, živi i gleda svoja posla u šumi? O, beli čovječe, koji ti je vrag? Đe si se ubrzao, belji?

Ima li, starica mu mati, u napaćenom budžetskom rezervoaru i par miomirisnih bočica za ovakve i slične Agencije za detoksikaciju javnog medijskog prostora? Naravno, bez ovih 65-oro istraživača u svijet odraslih mučenika. Greotice, ovđe sistem kasapi mladost, potenciju, pravo na život, na kraju krajeva. Ne da im (njima mladima, zamislite), da ljudski zarade i da od te plate mogu zaživjeti. On, sistem: kako je pokvaren…:

…pooštrava kazne za poreske i prekršaje na tržištu rada, a ko donese nevalidan račun – dobija nagradu! Iz kaznenog fonda. Umjestvo razvijanja potencijala zajednice, amandmanski se razvija doušništvo. Država, dakle, angažuje građane i nudi im model kako da, kolikotoliko, popune ogromne crne rupe u svojim novčanicima, tako što će da rade njen/državni posao. Da hvataju poreske krivolovce. I to onu najsitniju divljač. Skoro pa insekte. Šta da radimo sa zaštićenom krupnom divljači? Ko će od njih naplatiti porez i ostala višemilionska dugovanja, a koja, svako pojedinačno - skoro pa troduplo, premašuju zbir svih ostalih sitnih insekata (obveznika)? “Niko nikada, da ti ja rečem!” – reče mi ga jedan prijatelj, moomak.

…zašto svi oni emiteri koji duguju državi za frekventnu kiriju - barem na kratko ne otpišu dio svojih dugovanja - tako što će Uživo! prenositi najavljeni legendarni transport otpada sa beranskih Vasovih voda ka Dragišnici, u srcu nacionalnog parka Durmitor!? Ako dođe do realizacije ovog projekta, biće to još jedan od strateški bitnih poteza novog/starog Ministra: kako unakaziti zdrave prostorne cjeline zarad korporativno/lokalnih apetita. Vjerovatno postoji, sudeći po dosadašnjim rezultatima, neka strategija kojom se nadležna Ministarstva rukovode u postizanju što boljih rezultata u cilju devastiranja prostora Crne Gore (2000-2025). Sa 15 izvora pitke vode teleportovati tone i tone otpada u srce nacionalnog parka!! Ova inicijativa zaslužuje makar jednog cg oskara popularnosti, a ne, tamo neke, silikonske pevaljke i ostali višestranački tricepsi.

U međuvremenu, ozvaničeno je da smo u samom vrhu vrhova još jedne međunarodne ljestvice. I to u našoj omiljenoj disciplini: po glavi stanovnika. Čestitajmo jedni drugima - bra'o nam ga, još jednom. Kakvi smo mi, međunarodni kraljevi! Nema nas usvijet'!! “Crna Gora je drugi najveći primalac američke pomoći po glavi stanovnika, u svijetu – citiram – samo je Izrael primio više pomoći po glavi stanovnika od Crne Gore”. Kraj citata. Vrh!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")