Stav

(Ne)očekivani odgovori

Da g-đa Čarapić ne vidi dokaze za korupciju, takođe joj mogu vjerovati. A i ti Amerikanci su baš bezobrazni. Neće da nam dostave dokaze za korupciju koja se desila kod nas. Još su se drznuli da Čarapićkoj odmah poruče da dokaze malo potraži i sama
0 komentar(a)
Ranka Čarapić, Foto: Arhiva Vijesti
Ranka Čarapić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.02.2013. 10:27h

Vrhovna tužiteljka je izjavila da u slučaju Telekoma ima obiman materijal, ali da na osnovu tog obimnog materijala nema ni jedan dokaz za korupciju ili bilo koje drugo krivično djelo. Takođe je dodala da joj nadležne institucije u SAD nijesu odgovorile na zamolnicu, a zatim se osvrnula i na aferu u Srbiji sa najavom da će kontaktirati kolege iz susjedne države kako bi provjerili veze Darka Šarića sa Crnom Gorom.

Na kraju, istom prilikom g-đa Čarapić je istakla da smatra da suspendovani šef budvanske policije nije govorio u ime političkog vrha kada je navodno prijetio Osnovnom tužiocu u Podgorici i da misli da to nije poruka sa vrha, već sa nekog dna, sa kojim će se tužilaštvo obračunati u zakonskom postupku. Naravno, dodala je i da ne osjeća nikakav strah od smjene koju je navodno najavio šef budvanske policije.

Dakle, uspjela je Vrhovna državna tužiteljka "u jednom dahu" da odgovori na interesovanja u vezi tri značajna slučaja. Mnogi će reći da su odgovori očekivani, ali mora se priznati da je ipak otvoreno saopštila šta će da radi i šta neće, koga se ona boji, a koga ne, te ko bi trebalo od nje da se boji.

Prvo, da ima obiman materijal o Telekomu potpuno joj vjerujem. Materijal joj je ostavila g-đa Vesna Medenica koja je prije godinu dana javno saopštila da su, po njenoj inicijativi dok je bila VDT, angažovani profesori Ekonomskog fakulteta da provjere dva ugovora u vezi Telekoma. Po riječima Medenice, taj "stručni tim" ocijenio da su ugovori zaključeni u zakonskoj formi, da su poštovane ugovorene uzanse, da su potpisnici imali ovlašćenja da potpišu ugovore i da je zaključen pravni posao bez ikakve zloupotrebe.

Studenti prava znaju da se stručnjaci raznih oblasti ili stručni timovi angažuju kada tužilac ili sud nemaju stručna znanja da riješe neka pitanja. Po riječima Medenice, ovaj stručni tim ekonomista je rješavao uglavnom pravna pitanja. Koja to znanja onda nedostaju Medenici? Da li je ispunjena forma nekog pravnog posla, da li je ugovor poštovan, da li neko ima ovlaščenja da potpiše ugovor i posebno da li u nekom poslu ima zloupotreba, isključivo su pravna pitanja koja sudije i tužioci moraju znati da riješe.

Da g-đa Čarapić ne vidi dokaze za korupciju, takođe joj mogu vjerovati. A i ti Amerikanci su baš bezobrazni. Neće da nam dostave dokaze za korupciju koja se desila kod nas. Još su se drznuli da Čarapićkoj odmah poruče da dokaze malo potraži i sama. Mjere tajnog nadzora ili druge radnje dokazivanja naše tužilaštvo nije primjenjivalo u ovom slučaju. Izgleda da su svi kapaciteti bili zauzeti nadziranjem MANS-a i istragom ko je objavio snimak svadbe Safeta Kalića.

Dako Šarić je poslovao u Crnoj Gori i teško da iko razuman vjeruje da nije imao kontakte sa političkim vrhom i naše države. Naravno, g-đa Čarapić dokaza nema, a ako se eventualno pojave onda su falsifikovani i poslati iz Plužina. Takođe, čini mi se da su i Srbi jednako bezobrazni kao Amerikanci, pa neće da joj dostave dokaze za korumpiranost naših zvaničnika.

Slučajno ili ne, g-đa Čarapić je ipak bila i korektna i jasno je pokazala zašto ne vidi dokaze za korupciju u slučaju Telekoma, zašto ne pokreće istrage i zašto ne podiže optužnice, kao i sa kime ima volju da se obračuna. Naime, ona nepodnošljivo često ističe da nema dokaze za korupciju u vrhu izvršne vlasti, da nema dokaza ni da je taj vrh vlasti povezan sa organizovanim kriminalom, a zatim naglašava da poruka o njenoj smjeni ne dolazi s vrha, već sa dna. Oštro poručuje i pokazuje spremnost da se sa dnom obračuna u zakonskom postupku. Za obračun sa dnom joj neće trebati "obimni materijal", ali će dokaze sigurno naći. Najbolja najava za novi mandat VDT-a: "Za vrh nemam ništa, niti ću ga istraživati! Ovi sa dna neka me se paze!" Reklo bi se da svako traži svoj nivo, pa i za obračun.

Prethodnih mjeseci je belgijska policija tri puta otkrivala kokain skriven u kutijama sa bananama. Prvi put je zaplijenjeno tri tone kokaina, drugi put osam tona i posljednji put 66 kilograma. Da su ove pošiljke došle do našeg tužilaštva, vjerujem da bi to bio samo "obiman materijal" bez dokaza. Onda bi g-đa Čarapić tri mjeseca pisala zamolnice da joj neko drugi dostavi dokaze. Za banane bi rekla da imaju urednu dokumentaciju. Ako bi se javila sumnja, uvijek može angažovati profesore Ekonomskog fakulteta. Jednom riječju: DNO!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")