KONTRAPLAN

Jesmo. Čuli smo.

Barbara hoće da je njena koža oko kapaka i vrata utegnuta, da se ne primijeti da je biološka baba.
172 pregleda 7 komentar(a)
Lepa Brena, Foto: Lepa-brena.net
Lepa Brena, Foto: Lepa-brena.net
Ažurirano: 13.01.2013. 11:30h

Jeste li već čuli da...

...je kulturološka razgradnja jugoslovenskih prostora počela onog momenta kada se silna Lepa Brena prvi put popela na kafanski sto i orno, raskošno zapjevala! Ona je prva koja je iznijela kršne, svejugoslovenske, ženske anatomske standarde i bačila ih (uvijek gladnoj) estradi. Pravo na kafanski pod. Lepa Brena i Slatki Greh. Sasvim dokumentovano se potvrđuje da je ova estradna pojava zapravo bila sami početak razgradnje južnoslovenskog kuturno-nacionalnog tkiva. Neminovna primitivizacija najširih jugoslovenskih masa, koja je nakon toga uslijedila, zablatila je cijeli region za dugo decenija unaprijed. Naravno, silina tog krupnog sociološkog procesa je učinila da je i sama Lepa apsolutno nesvjesna upala u taj proces, tako da joj nemamo što zamjeriti. Ni ona nama. Vala. a.

...na nekom sljedećem kanalu, muzički spot je u toku. Domaća, sitna pjevačica turbo pop-a, obučena u vulgarni, erotski donji veš, bača se i razgicava – ne bi li nadomjestila nedostatak tjelesnih oblina koje bi je, valjda, trebalo pozicionirati pri samom vrhu popularnosti na estradnoj ljestvici. Jer, na estradi, baš kao i u životu - što je bolja riba - potražnja je veća. Tako prostitut stilizovana, ona šeta belim gradom, njegovim podzemnim prolazima i u stihu se sjeća njegovih usana i drugih organa. Kako ga igra, mačka mala! Jednostavno, spot je toliko nabijen erotizovanom pojavom naše male, nažalost sitne pjevačice (a ko ne bi volio da je ona neka naša reprezentativna, tradicionalna krkna?) da se i voda iza nje diže u beogradskim fontanama! Sve u svemu, strašno je napeto. Režiser, u nedostatku bujnih oblina, potencira kadrove njene prenaglašeno sexy karlice. U pozadini se pojavljuje ponosna zgrada nekadašnje Skupštine Kraljevine i Socijalističke Jugoslavije (šta će, dočekala je i ovaj momenat!). I neđe po sredini spota, još jednim hot! pokretom, pjevačica vadi iz haltera na desnoj butinici (!?) kreditnu karticu i istu uvlači (oops!) u automat naše najstarije banke!! Čist koitus! Porno, n'o što! Automat joj izbača podeblju balu dolara. Opa, šta je sad ovo!? Za koga radi ova mala?

.....baš kada su aura i silueta drage mi ex komšinice odjezdile iz mog kadra, došao je on, još jedan uredni teolog „besprekornog“ anglosaksonizma. Bačio je popiće i odmah zapričao o zapadnim, hollywoodskim kulturološkim standardima kao osnovnim načelima savremenosti. I druge strkotine stereotipa o dominaciji anglosaksonskog čovjeka, nosioca progresa. O, kako je načitan taj momak! Sve je znava, hronološki besprekoran - akademski korektan, citirao je, da bi potvrdio validnost svojih mišljenja, aktuelne svjetske/naučne autoritete. Riječ nisam progovorio. Nisam moga' o. Toliko je nabubao svoje stavove da sam sa zadovoljstvom ćutao o. Viđelo se odmah da trenutno boravi na 16-toj platformi nekog cijenjenog profesora, autoriteta. Nakon što se uljudno izrazgovarao, pošao je. Bubač i Smarač. Razumljivo je da je žargonski izgovor vulgaran onima koji ga ne poznaju. Neshvatljivo je da se ne prepoznaju veliki i bitni društveni procesi. Mnogo značajniji od bilo koje naše, sopstvene (platforme) spoznaje. Da, ima života van naših granica.

...zadovoljan činovnik pri kolašinskom ski centru glasnogovori o uspješnposti zimske turističke sezone. Nikad bolja sezona, gostiju masa, ležajevi popunjeni...Redovna, svakodnevna terapija sa talasa državne televizije. Emisija Crna Gora, uživo. Za sve kojima su demokratija, sigurnost i napredak domovine pri srcu. Sve je super, čak i neki rekordi padaju. Odlično se živi. Brzo će proći kriza, samo što nije. Izdržali smo i grđe godine, pa možemo i ove... Samo da Opštine valorizuju bar neke od brojnih prirodnih potencijala, pa da vidiš, milji moj, koliko će tu biti novih radnih mjesta i investitora. Hvala i dobro došli. Hvala što ste me pozvali i bolje vas našao!

Reklame: Barbara ima 65 godina i reklamira najnoviju mašinicu za peglanje bora. I Barbara hoće da je njena koža oko kapaka i vrata utegnuta, da se ne primijeti da je biološka baba. Želi biti sexy. To je tako in. No, šta nedostaje Barbari kao takvoj? Zašto ona želi biti „izazovna“ baka, a ne, recimo, baka gospođa od svoga posla. Ona želi biti savršena, koliko joj njene moći (novčanik) dozvoljavaju. Zato su tu mediji i proizvodi koji će joj reći da je stara, debela, naborana i da mora raditi na tome. Barbara, kažu mediji, mora biti mlada, fit i zategnuta – ako se želi nadati nečemu. Sve dugo je out.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")