stav

Taksi je zakon

Podgoričke semafore ne može Usein Bolt na zeleno pretrčati, a po novom kazne još rigoroznije! Čekamo jednog jedinog Slovenca, evo četvrta godina, da dođe da našteluje semafore
64 pregleda 3 komentar(a)
pješački prelaz, Maksim, Foto: Savo Prelević
pješački prelaz, Maksim, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.01.2013. 11:34h

Stigao je, konačno, novi zakon o saobraćaju, normalno, prepisan od Danaca i Norvežana, ipak su to zemlje nama ekonomski bliske (mada ih bijemo u rukometu) i, moram priznati, sada smo mnogo bliže „zavarenim i blindiranim“ vratima Evropske unije.

Dakle, čim sjednete u automobil dužni ste državi od 4.000 do 7.000 eura, što opet zavisi od tumačenja nadležnog organa i sve pod uslovom da kapi alkohola ili borovnice nijeste sipali u sebe, jer u suprotnom morate pod hipoteku. Novina u zakonu su član 7, stav 4, gdje se pominju autoput i tramvajske pruge, kao i stavovi 17 i 18 istog člana koji su vezani za biciklističke staze i trake.

Ok, autoput ćemo skrpiti nekako preko e-bay sa Kinezima, pa i biciklističke staze su realnost, ali tramvaji u Crnoj Gori su biser ovog zakona. S obzirom da su u martu lokalni izbori, pretpostavljam da će Andrijevica prva dobiti trolejbus, mora se rasteretiti saobraćaj, a i Cetinju je prijeko potreban, da ljudi mogu organizovano na posao u Obod i Košutu, to je jedan od načina povećanja produktivnost. Nije Tokio bez razloga grad tramvaja, a prepisivač zakona je to očigledno imao u vidu.

Šalu na stranu, zakon je zakon i on se mora poštovati, ali nisam siguran da će se sa ovako rigoroznim mjerama uraditi nešto senzacionalno. Navodno je prošli zakon bio nedorečen, ali problem je druge prirode. Na godišnjem nivou zastarijevalo je na desetine hiljada predmeta, znači prekršajna politika je nula. Aršini su različiti, pitanje rođaka, kumova i ostale rodbine. CG i MN tablica, itd, to su problemi, a ne da li ću imati fluorescentni prsluk, lance u Ulcinju, gdje sunce sija 300 dana u godini, ili kako ću pijanoga voziti na zadnjem sjedištu a imam coupe!

U Crnoj Gori se saobraća po mokrim putevima, odroni su učestali, a na sjeveru su putevi neprohodni - ovo svakodnevno slušamo već 20 godina. Podgoričke semafore ne može Usein Bolt na zeleno pretrčati, a po novom kazne još rigoroznije! Čekamo jednog jedinog Slovenca, evo četvrta godina, da dođe da našteluje semafore jer nema u ex Jugoslaviji drugog stručnjaka, a mi normalno ”ne znamo“ softver sami napraviti. Infrastruktura je zakon svega, ako 'oćete da prepisujete, pogledajte komšije i gore i dolje što su sa putevima napravili i koliko je to uticalo na saobraćajnu kulturu i, ako 'ocete, konkretno jačanje ekonomije. Kad pišete ovakve zakone, prvo sagledajte što nudite, pa onda tražite. Dok se to ne realizuje, taksi je zakon!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")