KONTRAPLAN

Hvala ti, Zdravko!

Sasvim komotno smo mogli ući u '98-mu: Parni Valjak, Perper, Andrijana i Z. Čolić
64 pregleda 8 komentar(a)
Zdravko Čolić, Budva Nova godina, Foto: Miloš Ćetković
Zdravko Čolić, Budva Nova godina, Foto: Miloš Ćetković
Ažurirano: 06.01.2013. 14:44h

Da nije povelike, svjetlucave instalacije 2013, okačene grubom sajlom za zid starog budvanskog grada i ništa manje grubog - znači grubljeg, direktnog prenosa (RTCG) - teško da bi i najvidovitiji među nama mogli predpostaviti koju to godinu dočekujemo, a koju pratimo.

Sasvim komotno smo mogli ući u '98-mu: Parni Valjak, Perper, Andrijana i Z. Čolić.

Ah, to su te kobne, poslednje godine 90-tih, kada se promijenila popularna estardna matrica. Tada smo zvanično, sa najviših adresa, prešli sa grubog turbo-folka u grub i tup turbo-pop. I ne izlazimo iz njega. Dok padaju kiše...Daleko, u nebu iznad misterioznih zidina, čuju se instrumentalni pejzaži iz najgledanije tv sapunijade. Napeto je. Dolazi Nova.

Zamalo mi rodoljubive, možda i jugonostalgične, suze ne kanuše, kada je par mlađanih voditelja, zajedno, odrecitovao stihove, jednog od brojnih hitova Z. Čolića.

Baš kada se prekaljeni estradni wolf kanio istrčati na scenu koja život znači. Voditelji rođeni, tu neđe sredinom, '80-tih, Zdravko, legenda kaže 1951. Preslatko.

Tako osvježavajuće i najzad nešto novo. U publici sve generacije. Vri fontana međugeneracijske, a ujedno i međukonfesionalne, turističke publike. Idealna novogodišnja masa: puno troši, opija se a ne mrda s mjesta. Đipa se. TO zadovoljno trlja ruke. Ulog: 200.000 - dobitak: 2.000.000. I neka sad legalni tokovi, ovioni...Nova je.

Baš zbog toga, zato što je Nova, zašto niđe nema smijeha, humora, šale, skečeva...I komedija? Ko je izbačio zabavno-humoristički program sa naših televizija?

Smijemo li se mi tokom godine ili se samo posttranziciono grčimo/mrčimo, u ritmu DPSDP triangla? I briga nas za to. To mora tako... i drugi relativizatori.

Razmišljamo li što konkretno, o nekoj društvenoj pojavi, čitamo li, sviramo, osjećamo li što, solidarišemo, šetamo...ili samo glasamo, pjevamo turbo-pop i navijamo - gutajući svinjski but, za nevjerovatnih (samo) 3,49 € - u omiljenom nacionalnom prehrambrenom stovarištu? Yo!

Poslednih su deset minuta odlazeće 2012-te. ATV. Kuhinja. Kuvaju u 10 do 12 !!! I još gore – voditelj kuvar i gost - razgovaraju. Na pitanje, da li ima talenata u školi, gost uljudno kaže da ima. Osam je do dvanaest. Napeto je. Osjeća se groznica novogodišnje večeri. Evo je dolazi - Nova. Čola odbrojava. Koja Nova?

...snimak je koncerta izvorne Branke Šćepanović, 2. januar. Za starogradsko, sevdalinsko opuštanje. Tradicionalno prijatni, the best of, hitovi.

Nedostaje povelik snijeg, da zapada u cijeloj državi, da osjećaj bude potpun. Lagano poskakivanje - naš starogradski reggae i izvorni dub. Odmara nakon turbo estardnih zvezda i prostoproširene golotinje. I, gle čuda, kao da je neko iz reportažnih kola RTCG odlučio da priušti gledaocima sasvim solidne i prijatne kadrove prepunog KIC-a.

Kamera se pomjera, zoom po dubini kadra - tako je - krupno na člana orkestra, pa solistkinja....Pohvalno. Dovoljno da se osjeti da je živ čovjek pored montažnog pulta. Želim da mu/im Uprava uruči fin novogodišni paketić i tako motiviše izbačaje kreacije, tzv. dodatni napor, a Savjet da uvede tu kategoriju u Pravilnik o radu, 2013. Reklame:

Srećne novogodišnje, a hrišćanskim vjernicima i Božićne praznike – želi nam Toranj sa Dajbabske. Kraljevi! Toliko miliona - da nam još i praznike želi?!! Kakva mašina! Vrh! Ionako je besprizorno ukrašena tokom cijele godine.

Sija, moderno sjakti kroz četiri godišnja doba, radnim danima i praznicima - svejedno. (Iz korpusa: Kako se Podgorica izgradila!) Troši megasate. I još nam želi Novu? Koju Novu, Tornje?

Dalje, promuklim reklamnim glasom olinjalog teatralnog radnika, naš reprezentativni megamarket, koristi nacionalne simbole kao da su mu dio inventara. Kao da rade kod njega, za male pare i bez dana odmora.

Mauzolej na Lovćenu, jezero, most Milonijum...Šta javnost briga i koga zanima da li je u skrivenom vlasništvu ove firme možda nekada bio partijski funkcioner, koji je tako, očigledno, liječio svoje komplex rodoljublje i pozicionirao se na rang-ljestvici do mi(ci)la? On, i bilo ko drugi, nema pravo da medijski eksploatiše simbole jedne državne zajednice ravnopravnih građana, naroda, manjina i podanika.

Voah, 2013 !!!

Voditelji rođeni, tu neđe sredinom, '80-tih, Zdravko, legenda kaže 1951. Preslatko. Tako osvježavajuće i najzad nešto novo. U publici sve generacije.

Vri fontana međugeneracijske, a ujedno i međukonfesionalne, turističke publike. Idealna novogodišnja masa: puno troši, opija se a ne mrda.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")