kontraplan

Repriza najluđe noći

Blagim, dobronamjernim uvidom u programske sheme crnogorskih televizijskih stanica, otkriva nam se da će novogodišnja noć i cijeli praznici donijeti, kao i svih godina unazad, svečano raspoloženje – kako za najšire mase, tako i za uzvišenu Partiju i rukovodstvo
0 komentar(a)
ribar, Foto: Printscreen
ribar, Foto: Printscreen
Ažurirano: 30.12.2012. 09:55h

Htjeli vi to primijetiti ili ne, ali od domaćeg trash-a boli glava. Itekako. I to već četrvt vijeka - uporedo sa dominacijom jedne od najgorih kulturoloških formi koje je ovaj prostor mogao iznjedriti. Taj trash je toliko agresivan i bestidan da se sasvim lagano predstavlja kao mainstream. Naravno, novogodišnji praznici su idealan teren za njegovu TV prezentaciju.

Ko bi primjetio razliku da se sada – 2012-te na '13-tu - emituje tj. reprizira novogodišni program iz daleke 1997/8 ? Sa bilo koje televizije. Možda ni 5% auditorijuma ne bi prepoznalo da je sve to već viđeno, prerađeno. Favorizovanjem te bezvrijedne kulture, medijskog stiropora - zaborava, postiže se jedan od glavnih ciljeva svih autokratskih dominacija – kolektivna amnezija. Kulturološki besmisao kao standard. I to za Novu?!

Blagim, dobronamjernim uvidom u programske sheme crnogorskih televizijskih stanica, otkriva nam se da će novogodišnja noć i cijeli praznici donijeti, kao i svih godina unazad, svečano raspoloženje – kako za najšire mase, tako i za uzvišenu Partiju i rukovodstvo. I po starom, dobrom običaju, turbo pop/folk zvezde će brusiti formu u našim najelitnijim hotelima, kolcaće uz njih visoki funkcioneri i spremne djeve, a masa polis na budvansko-kotorskom trgu i u toplim domovima, sa plastičnom čašom i kuvanim vinom, pjevaće uz emocionalne tragedije raznih Harisa, Merlina, Željkova...Ooooo, kako ju je volio oooooo....Energetsko kastriranje. Regionalni, estradni kolektor svake godine se odliva u našoj tur metropoli. Osjeća se po cijeloj Crnoj Gori zahvaljujući direktnim prenosima i legendarnim reprizama najluđe noći...

Za sve one koji se trenutno hrvaju sa realnošću, političko/egzistencijalnim nedoumicama - na koju će stranu, da li da odu/ostanu, da se priklone ili otklone, evo par izuzetnih net linkova za duge TV novogodišnje noći:

Zašto su oni tako visoki

Veličanstvena marketing saga o presuperiornim wild beauty Crnogorcima koji jedu pršutu, pogaču, cicvaru, kačamak i zato su najveći nasvijet. Plus, izuzetni su ljubavnici. Mimosvijeta. Mlađe generacije ne bi smjele propustiti ovu antologijsku demonstraciju poremećenog rodoljublja. Obratite pažnju: On, Ona i Off. Nastalo za potrebe indirektne kampanje Da živimo bolje! – izbornih ciklusa oko 2000-te.

FK Željezničar – Videoton

Iskreni ljubitelji sporta neće propustiti ovu izuzetnu priliku, da se na nekih 90. minuta vrate u doba zlatnog SFRJ fudbala (1984/85), kada je najobičniji Železničar iz Sarajeva igrao polufinale Kup-a UEFA-e sa najobičnijim mađarskimVideotonom. Čapljić, Mehmed Baždarević, Bahtić, Ivica Osim. Reklame Yassa i Šipad. Dobro gledati uz neku dobro pečenu mesinu sa krompirom. Pivo, ovo ono.

Godine počinju januarom

Odličan film! Zima je 1989. Jedan konj, rga po snijegu, muzika ježi od jeze, dolaze njih trojica. Zima je. Kolekcija - Prvi maj, Pirot i tadašnja italijanska titogradska pijaca. Jeans. Pun, prepun Sporcki. Doba predpubertetske politike. Masa. Jer svi ih vole. Milo (26) i Momir (33) – cvijeće jedne mladosti. Dobro je konzumirati, ako je ikako moguće, na garnituri Marko Radović sa nk pivom u boci i lovćen cigaretama. Neđe na polovini, kada počne Milicin govor, pritisnite pauzu, naredite – podviknite, nižim kasatama u familiji, da donesu činiju ruske salate i malo kikirikoga. Ako ima. Ako nema, daj nam neke grickalice, ovono...

Koncertni klipovi: The Brand New Heavies, Incognito, Nicola Conte...

Fina jazz/funkoza za vesele, novogodišnje trenutke. Uz muziku, toplo preporučujem francuski konjak. Super svirka, dobro raspoloženje, divan ritam...

Svega će biti – no' nas neće! Samo neka su ova đeca zdravo! Nije radi mene – no' radi ove đece! I ostali relativizatori.

Prijatno, 2013!

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")