stav

2012.

U normalnim okolnostima priču bi počeo sa bilansom dešavanja u kulturi... Koncerti,muzički i filmski festivali, pozorište, izložbe, knjige, ali smo u par navrata konstatovali da “narod nema leba da jede” i onda ništa od toga.
1667 pregleda 0 komentar(a)
koncert, CNP, Foto: Luka Zeković
koncert, CNP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.12.2012. 19:53h

Na kraju smo još jedne “fiskalne” godine kada se zbrajaju rezultati, bilans stanja, bilans uspjeha, bilans novčanih tokova, aneks i izveštaj o poslovanju, pišu izvještaji, prave statistike, proglašavaju najbolji, “nagrađuju” neuspješniji, kupuju “ponosni”.

U normalnim okolnostima priču bi počeo sa bilansom dešavanja u kulturi... Koncerti,muzički i filmski festivali, pozorište, izložbe, knjige, ali smo u par navrata konstatovali da “narod nema leba da jede” i onda ništa od toga. A i moramo sačekati još par godina dok se estradni “umetnici “ ne umore od iznošenja miliona iz Crne Gore ili dok ih zakonski ne umorimo, pa da “neiživljeni“ krenu sa izgradnjom bioskopa, dvorana i ostale kulturne infrastrukture!

Novo je i to da se devastirana kulturna baština sa 68 odsto iz 2006. godine uvecala na preko 80 odsto. Ako hoćete da vidite kako izgleda neki sakralni objekat, tražite razglednicu iz prošlog vijeka, samo tako ga možete vidjeti u punom sjaju!

U svakoj lošoj ima dobra, a to su naši sportisti koji su uzeli stvar u svoje ruke i definivno pokazali da je Crna Gora u sportu “višemilionska zemlja”. Čude se mnogi kako ovako mala zemlja može dobiti jednu Njemačku, Francusku, Norvešku, itd. To pitajmo klubove koji već dvadeset godina, na njima znane načine, ulažu u infrastrukturu, ljudstvo, to je moralo isplivati jednog dana! Eto recepta da ništa ne može preko noćci, sem ako se Rusi ne upetljaju.

Astrolozi, vidovnjaci, gatare i ostale pasuljare kiksali su ove godine. Niti je ukinut euro, niti je došlo do erupcije Vezuva, Olimpijske igre u Londonu su protekle mirno, DPS je imao malo problema, ali je ostao na vlasti!

Dobra vijest je da sljedeća godina neće biti gora od 2012, džepovi će i dalje biti prazni, prirodnih nepogoda neće manjkati, lokalne i predsjedničke izbore jedva čekamo, a novitet je pojava vanzemaljaca, Iphona 6 I 7, a vrijeme je i za PS 4!

Evropom i svijetom širi se ogorčenje masa. Velika galama protiv korupcije i političkih “elita”. Možda je sazrelo vrijeme za jedno od onih gibanja koje obično nazivamo revolucija, ali šta se desilo sa evolucijom? Očigledno mnogi misle da se za čovjeka završila. Živimo u vrijeme kada ne devalvira samo moneta, nego čitavo društvo. Možda će naredna godina otvoriti pitanje nekih novih ili zaboravljenih vrijednosti, pa da u 2014. uđemo kao uspješna i zdrava, a ne kao fiskalna država!

Do prije par godina bili smo na zadovoljavajućem “stand by”aranžmanu, zahvaljujuci vec pomenutoj braci Rusima, ali priča se priča da Rusi odlaze, tako da nam ostaje da vidimo ko su novi pacijenti!

Do tada:

- Kako ide!

- Odlično, od prvoga do drugoga, no ne znam kako ću od drugoga do prvoga!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")