Stav urednika

Mogu samo da nas mrze oni što nas ne vole

Naša je država ekološka, a ne njihova. Mi smo perjanice ekološkog aktivizma, a ne oni, i mogu samo da nas mrze
106 pregleda 5 komentar(a)
kompjuter, haker, Foto: Shuterstock
kompjuter, haker, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 28.11.2012. 11:54h

Umoran od posla, trom od brojnih slava i mrsne hrane, riješih konačno da se naspavam. Slobodan dan tome i služi. Taman da utonem u san, kad čujem ono odvratno zujanje. Misleći da sanjam, obrnem se na drugu stranu i ponovo počnem da tonem, kad osjetih ubod. Komarac! Nešto zbog jurcanja za krvopijom po sobi, a više od razmišljanja otkud komarac u novembru, razbi mi se san. Upalim kompjuter, vršljam po internetu.

Sve same gluposti:

1. Švedska raspisuje tender za kupovinu smeća, jer istog u njihovoj državi nema, pa nemaju ni šta da recikliraju i tako proizvedu struju. Glupost. Pa nisu svi oni naši ljudi tamo otišli zbog zdrave životne sredine, već da nešto zarade. I da pretpostavimo da Balkanaca tamo nema, jedu li šta ti Šveđani, vrše li nuždu? Mi toga imamo koliko hoćeš, ali ne bih im ga dao, pa sve da mijenjaju zlato za govna, onakvima blijedima i čistima.

2. Univerziteti Jejl i Kolumbija mrze Crnu Goru. Opanjkaše nas na pravdi Boga i ne staviše na listu 10 najboljih ekoloških država. To je samo po sebi glupost, jer jedino smo mi zvanično ekološka država i zato treba, u najmanju ruku, da se izvinu.

Kakva je to budalaština, procijenite sami: od 163 države, najbolje ekološke zemlje su Island, Švajcarska, Kostarika, Švedska, Norveška, Mauricijus, Francuska, Austrija, Kuba i Kolumbija.

A nijesu oni u ustav stavili „ekološka država“, no mi! Pa to i notorna neznalica zna. Pustite vi priču da su u tim državama „ekološki standardi i ciljevi na najvišem nivou“, da se „politika države bazira na ekološkim principima“, a „zalaganje za čistu životnu sredinu godinama se ne menja“, da i „država i njeni građani podjednako vode računa o zaštiti životne sredine“ i da se, zamislite, „poštuju svi ekološki zakoni i propisi“. Ne znam za Kostariku i Mauricijus, ali samo zbog krilatice „divlja ljepota“ smo zaslužili da budemo među prvih deset.

3. Golf! Moja omiljena tema. Izgradnja nacionalnog golf rizorta Resort Montepranzo produžiće postojeću turističku sezonu i zaposliti 600 radnika u narednih osam godina, saopštio je predstavnik holandske kompanije LPGD Kris Libreks nakon potpisivanja ugovora po kojem je ta kompanija zakupila tivatsko zemljište na 90 godina.

“Planiramo da zajedno sa Boka grupom napravimo svjetski sportski i STAMBENI (!!!) objekat sa pet zvjezdica, što će biti jedan od razloga da Tivat postane jedna od glavnih destinacija Jadranske regije”, rečeno je i najavljena izgradnja golf terena u Danilovgradu na obalama rijeke Zete. “Uz taj projekat, strani investitori će lakše izabrati Nikšić ili Podgoricu za buduću lokaciju svoje kompanije”. Tu su još i golf tereni na Luštici. “Na taj način će biti obezbijeđeno oko dvije hiljade radnih mjesta, 750 hiljada noćenja, ali i posjeta 150 hiljada do 200 hiljada turista tokom godine, što će crnogorskoj ekonomiji godišnje donijeti 300 miliona eura profita”.

“To će pomoći da Crna Gora postane još ljepša i prestižnija destinacija”, rekao je poletno naš ministar Predrag Sekulić. Nijesu mu javili da su izbori završeni.

I laiku je jasno da nije riječ o “golferizaciji”, već izgovoru za novo betoniranje i “apartmanizaciju” najvrijednijeg dijela države. Vode imamo, pa što ne bi mogli da ispoštujemo standarde, po kojima se za navodnjavanje jednog golf igrališta sa 18 rupa u prosjeku troši vode kao za 8.000 domaćinstava. Vole nas ljudi, pa bi za (rijetko profitabilne) golf terene rado potrošili ogromne količine pesticida i insekticida, koje se koriste da bi trava bila “onako” zelena, a koji direktno ulaze u zemlju, te u radijusu od 12 kilometara nije moguća ekološka proizvodnja voća i povrća. A i šta će nam zemlja. K'o da će je neko raditi!

4. Crnogorci sve više piju flaširanu vodu, veli jedan od naslova na nekom od portala. Česmovača izlazi iz mode, na izvore smo zaboravili, a bunare zatrpali. Industrija flaširane vode krenula je u akciju serijom TV reklama koje vas tjeraju da se zapitate šta to kriju vaše slavine i koliko je ono što pijete opasnije od onog što oni prodaju.

"Kada obavimo ono što smo naumili, voda iz slavine koristiće se samo za kupanje i pranje suđa", rekao je čelnik jednog proizvođača flaširane vode. Baš nas briga što je "izvorska" voda većine proizvođača u svijetu samo filtrirana voda iz slavina. Neka tamo njihovi eksperti tvrde da je ekološki gledano, flaširana voda apsolutna katastrofa, pošto se velike količine nafte potroše da bi se boce proizvele i proizvod transportovao do prodavnica, ostaje problem boca koje završavaju na deponijama ili se spaljuju što dovodi do ispuštanja smrtonosnih gasova.

Naša je država ekološka, a ne njihova. Mi smo perjanice ekološkog aktivizma, a ne oni, i mogu samo da nas mrze.

Gluposti. 'Ajte, laku noć. “Zara” daje nove popuste na robu.Treba sjutra poranit' u Deltu prije onih ekologa iz Grinpisa.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")