STAV

Tekst pisan 10. 10. 2012.

Suma sumarum, poštovani građani, većina nas će i dalje loše živjeti i dalje ćemo imati užasno loše institucije sistema, i dalje ćemo se zaduživati, i dalje ćemo plaćati kredite bjelosvetskoj bagri, i dalje ćemo imati ekonomsku doktrinu euro po euro, i dalje će nas ubjeđivati da živimo kao u Luksemburgu...
96 pregleda 20 komentar(a)
Izbori 2012, Foto: Savo Prelević
Izbori 2012, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2012. 10:58h

Poštovani čitaoci, pred vama je tekst koji je pisan pred izbore, a vi ćete imati priliku da ga čitate nakon izbora... Dakle, svojevrstan eksperiment i stavljanje na probu mog racionalnog razmišljanja i poznavanja političke scene u Crnoj Gori, a još više poznavanje učesnika u izbornoj trci.

Zašto sam se odlučio za ovakav način obraćanja crnogorskoj javnosti? Razlog je više nego jednostavan, ali u crnogorskim prilikama i veoma djelotvoran - naprosto na ovaj način izbijate svaki argument iz ruku onih koji će vas zbog vašeg mišljenja ili analize izbora i izbornog rezultata svrstati, mimo vaše volje, na jednu, drugu ili treću stranu... Ali krenimo redom...

Pobjednik na ovim izborima će biti koalicija DPS-SDP-LPCG i tu dileme nema, njihovo činjenje ili nečinjenje u proteklih 23 godine ih je dovelo u poziciju da se na svakim izborima ne bore za većinu u parlamentu, politički uticaj ili šansu za sprovođenje partijskih programa... već da se bore za svopstvenu egzistenciju i živote. U toj borbi na raspolaganju imaju čitavu državu i državni aparat, zarobljene institucije sistema, a u njima podmićene, ucijenjene ili zastrašene ljude (čast izuzecima). Kako ni to ne obezbjeđuje miran san, na raspolaganju su im i kriminalci iz podzemlja (mada sve češće mislim da su oni nadzemlje, a građani Crne Gore podzemlje). A kao treću komponentu sigurnog „uspjeha“ ističem i „sjajno“ vođenje spoljne politike g-dina Đukanovića.

Najjača opoziciona partija ostaje SNP... partija koja poslije DPS-a ima najjaču partijsku infrastrukturu, velikim dijelom naslijeđenu iz vremena zajedničkog bistvovanja na političkoj sceni Crne Gore. SNP je izdržala napade na nju i prozivke o bliskosti i „sigurnoj“ koaliciji sa DPS-om nakon izbora, a ostaje pomalo nejasno zašto nije prihvaćen ulazak u DF. Za pohvalu je nenapadanje DF u izbornoj kampanji i stalno isticanje spremnosti za koaliciju sa opozicionim partijama i kategoričko odbijanje bilo kakve saradnje sa DPS-om.

Demokratski front... Hm... ideja koja je možda i bila dobitna kombinacija pod uslovom da su SVE opozicione partije prihvatile učešće u frontu, nijesam baš siguran u zelju čelnika DF da u svojim redovima vidi i SNP, ali je to ipak za neku drugu analizu... Sjajna stvar kod DF je izbor g-dina Lekića za prvog čovjeka i to što su, retorički, tokom kampanje odašiljali poruke međunacionalnog pomirenja. Ono što se može najviše zamjeriti DF je loše „tempiranje forme“ u izbornoj kampanji, čini mi se da su 15-ak dana pred glasanje dostigli svoj vrhunac... Koliko će to uticati na rezultat, vidjećemo.

Pozitivna... Nešto novo na političkoj sceni Crne Gore, a samim tim i interesantno, ali ujedno i najveća nepoznanica ostalim partijama i građanima. Evidentno je da Pozitivna preferira suverenističke glasove i da pokušava da bude različita od dosada viđenog na politickoj sceni. Definitivno lijepo upakovana, ali mi se čini i ne dovoljno svjesna da uz lijepo pakovanje idu i konkretni pokloni unutar pakovanja... “Samo pozitivno“, „Formiraćemo i analizirati“, „U koaliciju ćemo sa građanima“, ne mogu dovoljno jako probuditi želju građana Crne Gore da u ovom trenutku daju podršku Pozitivnoj više od „oko“ 6 mandata.

Što se nacionalnih partija tiče, zaista me raduje činjenica da će se naći u parlamentu i svojim prisustvom podsjećati sve u Crnoj Gori na lude devedesete i da će svakim svojim potezom davati mogućnost DPS-u da glumi ulogu glavnog mirotvorca i faktora stabilnosti u Crnoj Gori.

ŠTO I KAKO DALJE?

Ako se na izborima potvrdi ova prognoza, realno bi bilo očekivati da čelnici opozicionih partija podnesu ostavke... Nema izgovora pod motom pokradeni izbori, gospodo, sami ste prihvatili igru i pravila igre i ako ste bili itekako svjesni da od „fer i poštenih“ izbora nema ništa...

Međutim, ono najbitnije tek slijedi, a to je da se nakon izbora ne pojavljujete u parlamentu, jer ako je „narod“ još jednom dao povjerenje vladajućoj koaliciji, od vas bi bilo najpoštenije (čudna riječ za crnogorsku politiku) da u naredne četiri godine ne smetate vizionarima u njihovom ostvarivanju predizbornih obećanja i u njihovom pregalaštvu da svakom građaninu Crne Gore obezbijede bolji i ljepši život (samo da bude po uzoru i na njihovom primjeru).

Da vam ovo ne bi zvučalo pesimisticki, nemojte se previše plašiti... Ova vlast ne može izdržati ni godinu i po poslije pobjede na ovim izborima... A vi to vrijeme iskoristite za konsolidaciju, jačanje partijske infrastrukture i, još značajnije, kadrovsko jačanje vaših partija. Ne bi bilo loše da imate i neka konkretna rješenja za goruće probleme u CG, da vas iznenadni odlazak vladajućeg režima ne bi zatekao nespremne... A u ovom trenutku vi zaista jeste nespremni.

Suma sumarum, poštovani građani, većina nas će i dalje loše živjeti i dalje ćemo imati užasno loše institucije sistema, i dalje ćemo se zaduživati, i dalje ćemo plaćati kredite bjelosvetskoj bagri, i dalje ćemo imati ekonomsku doktrinu euro po euro, i dalje će nas ubjeđivati da živimo kao u Luksemburgu... A što ćete vi dalje... TO ODLUČITE SAMI!

P.S. Kako vam sada zvuči ideja o bojkotu izbora? E, dragi moji... Znate kako kažu, POSLIJE GLASANJA NEMA KAJANJA!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")