KATAKOMBA

Glasaj u nedjelju, sjutra može biti kasno

Apstinencija jeste poruka političarima da trebaju biti bolji i kreativniji, ali ona u kontekstu Crne Gore više nema nikakvog smisla, osim ako ne dolazi od strane glasača vladajuće koalicije.
66 pregleda 10 komentar(a)
Glasanje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Glasanje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.10.2012. 09:58h

Vrijeme je samo jedna od prirodnih datosti na koje čovjek ne može da utiče. Iako bi svi željeli da smo mlađi i da nam dani duže traju, niko ne može da zaustavi prirodu. Crna Gora se nalazi u jeku izborne kampanje koja će sigurno kulminirati u narednim danima. Obračuni političkih protivnika i razne neozbiljne izjave od kojih se pamaten stidi, karakteristika je skoro svakog izbornog procesa u ovoj zemlji.

Bez brige, i ovo će se zvati lani. U zemlji gdje participacijski vid političke kulture još nije zaživio, teško je očekivati da jedan izborni ciklus ili događaj stvari izokrene u pravom smjeru i ispravi sve ono što je godinama nepravilno stasavalo. Međutim, važna je tendencija, a ona je takva, i sa prirodnog i sa društvenog aspekta gledano, da su promjene neminovnost, da su izvjesne i da se njima treba radovati.

Predstojeći izbori su prva i najveća šansa da se to dogodi. Ovi izbori su penal za pobjedu. Građani su izvođači, a na golu je prilično smušen i davno istrošeni golman, koji je dobro izrovao teren oko bijele tačke kako bi lopta ponovo završila negdje na tribinama. Ipak, sudbina je u našim rukama. Ukoliko budemo trezveni i relaksirani pogodićemo sigurno, bitno je samo da ne primimo mito i da namjerno ne promašimo. U nedjelju, 14. oktobra, svi trebaju izaći na birališta. Legitimno je pravo svakog čovjeka da ostane kući i da bude nezadovoljan opcijama koje su mu se ponudile na izbornoj listi.

Međutim, niko ne smije da zaboravi socijalni momenat u kome se nalazi Crna Gora. Tranzicija koja traje već 23 godine ne može biti završena bez demokratske smjene vlasti. Čak je i manje bitno šta je ta vlast radila svih ovih godina, jednostvano mi moramo da se demokratizujemo, modernizujemo i shvatimo da peridoična smjena vlasti mora postati uobičajena praksa našeg političkog života. Apstinencija jeste poruka političarima da trebaju biti bolji i kreativniji, ali ona u kontekstu Crne Gore više nema nikakvog smisla, osim ako ne dolazi od strane glasača vladajuće koalicije. Jednostvano, svako nezadovaljan stanjem u državi ko ne izađe da glasa daje legitimitet da se nastavi kontinuitet ovakve nakaradne vladavine, što je dovoljno da se konstatuje da se radi o moralno pogrešnoj odluci, jer su posljedice prijašnjih sličnih odluka očigledne. Ne treba biti paranoičan i smatrati da u ovoj zemlji postoje oni koji podržavaju politički sadomazohizam, jer smo svjesni da ogromna većina građana zaista ovu zemlju zamišlja drugačijom, bogatijom i pravednijom. Ukoliko je to zaista tako, onda nema dileme, optimističko i hrabro zakoračimo u bolju budućnost. Moramo biti odlučni da prevazilazimo probleme, da smanjujemo tenzije i da biramo najbolja i optimalna riješenja. Nesmjenjivost vlasti postaje sve više odlika primitivnih društava koji ne razumiju suštinu postojanja nedodirljivih. U Norveškoj gdje sve funkcioniše na besprijekoran način, u zemlji koja je ostvarila 120 milijardi budžetskog suficita u prošloj godini krize, sve ankete govore da će doći do promjene vlasti na predstojećim izborima. Istina je: niti smo mi Norveška, niti imamo isti mentalitet i pristup politici, ali valjda shvatamo poruku.

Vrijeme šikaniranja ljudi po političkoj, nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti mora postati naša prošlost, ako želimo imati progresivnu budućnost. Moramo više vjerovati u sebe, a manje u prevaziđene političke vođe koji umjesto da preuzmu odgovornost za složenu socio-ekonomsku situaciju, šire fašizam u mišljenju. Zemlja je zrela za istorijski iskorak, ali on se nikada neće desiti ukoliko građani ne budu odlučni da se to desi. Promjene izgledaju tako blizu. One se naprosto ogledaju u nervozi i moljakanju vladajuće klase da im građani povjere još jedan mandat i da im oproste, po ko zna koji put, sva prazna obećanja. Međutim, ukoliko bestidno traže pomoć od građana već decenijama, bilo bi elementarno korektno da ovoga puta tu pomoć oni pruže građanima. Da izvrnu situaciju i da postanu politički džentelmeni koji će upravljanje ustupiti nekom drugom kako bi na taj način sabili svoje redove i u godinama koje predstoje pomogli sebi da postanu konstruktivniji politički subjekt koji razmišlja o društvu umjesto o džepovima pojedinaca. Kako je logično da se to neće desiti, jasno je da će se primitivnim sredstvima braniti stečeni benefiti i nelegalna dobra. Na glasačima je da im otkažu povjerenje i da sa njima raskinu saradnju jer su se pokazali kao nepouzdan partner. Svi na birališta, bez straha, sa vjerom i znanjem da dostojanstvo nije na prodaju i da svaka indivdua ne može i ne smije biti ucijenjena. Vrijeme je za nove ljude! Zato glasaj u nedjelju jer na ponedeljak ne smijemo čekati četiri godine. Stvarna snaga je u tebi!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")