STAV

Zašto izaći na izbore?

Probudite se, građani i građanke Crne Gore, izađite na izbore pa makar time pokazali samo sebi ili vama bitnim ljudima i svojoj djeci da vi niste doprinijeli ovom uništenju sopstvene i njihove i sadašnjice i budućnosti
154 pregleda 13 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Zoran Đurić
izbori, glasanje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.09.2012. 08:30h

Crna Gora je još jednom pred izazovom. Veliki dio građana ne želi da izađe na izbore. Mnogi od njih misle da se njihovim izlaskom ništa neće promijeniti, da njihov glas ništa ne znači u moru drugih glasova.

Neki čak smatraju da na aktuelnoj političkoj sceni Crne Gore ne mogu da pronađu ideološko poklapanje ni sa jednom strankom, a drugi pak apstiniraju iz razloga što misle da bi njihov izlazak na izbore značio da se i sami bave politikom - a to nikako ne žele. Ima i onih koji su u međuvremenu odustali, jer im je dugogodišnje izborno iskustvo pokazalo da je njihov dosadašnji izbor uvjek bio u manjini pa više nemaju volju da nanovo doživljavaju poraze.

Po svemu sudeći, ima mnogo razloga zbog kojih ljudi ne izlaze na izbore; zajedničko svim tim razlozima je ogorčenje, nezadovoljstvo i razočarenje. Međutim, bez obzira na razloge protiv izlaska na izbore, svi ovi naši sugrađani i sugrađanke, nevezano za njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost, imaju jedan isti pozitivan odnos prema svojoj zemlji: svi oni vole Crnu Goru, svi oni žele bolju i uspješniju Crnu Goru, ekonomski stabilnu, kako bi imali bolji život i bolji standard u svojoj zemlji.

Ako nam je to zajedničko, a jeste, svima nama koji želimo i vama koji ne želite da izađete na izbore onda samo još jednom razmislite da li je vaša odluka konačna. A zašto? Zato jer svako od nas upravo na izborima, bez obzira na rezultat, ima svoje građansko pravo da zauzme stav.

Razlog za izlazak na izbore mora biti sljedeći: ako mislite da vaš glas ništa neće promijeniti, nijeste u pravu. Glas svakog pojedinca je jednake vrijednosti. Vaš glas i glas nekog političara ili funkcionera na izborima jednako je vrednovan.

Izlaskom na izbore imate priliku da pokažete da ste nezadovoljni, da vam je dosta obmana, da ste na rubu egzistencije ali ne svojom krivicom, da nećete da dozvolite da iko više manipuliše vama, da ne želite da iko više oduzima budućnost vaše djece.

Sigurna sam da mnogi od vas u ovom periodu ne znaju kako će svojoj djeci kupiti knjige, kako će ih spremiti za školu ili vrtić, kako ćete kupiti drva za ogrjev, kako ćete spremiti zimnicu.

Sigurna sam da, posebno od ove godine, kada nam predstoji ogromna kriza, mnogo veća nego ona devedesetih, jer je zemlja u ogromnim dugovima koje mi vraćamo, da ste i vi sigurni da nećete naći posao, da nećete moći odraditi pripravnički staž, da je sve manje mogućnosti za zapošljavanje.

Sigurna sam i da oni radnici u firmama pod stečajem sigurno znaju da neće dobiti otpremnine, neće dobiti ni zaostale zarade, da će biti još stečaja i još otpuštanja. Sigurni ste i u to da ćete sve manje moći da dobijate neophodnu zdravstvenu zaštitu. I sigurni ste da će, ukoliko se ne smijeni vlast, kriza biti samo veća. Ali za koga? Samo za vas, tj. za nas.

Svjesni ste da mi plaćamo kredite, zaduženja, štetne privatizacije od kojih su se pojedinci obogatili. Ova vlast je oporezovala nas, svi dajemo mjesečno po euro, dva, tri kako bi oni štitili neke pogrešne strane investitore, a ne nas - svoj narod. Nijesu uveli porez na luksuz od kojeg bi upravo oni koji imaju previše dali malo i svojoj zemlji, svom narodu, nego su opet oštetili nas da bi štitili interese onih koji nas uništavaju.

Izađite ne izbore i time kažite da želite svijetlu i pozitivnu budućnost svom narodu, svojoj djeci, vama samima i našoj državi, našoj Crnoj Gori. Jer ona je i naša, nije samo njihova, a neki se ponašaju kao da je ova zemlja privatna svojina, a mi robovi na toj njihovoj zemlji. Dajte svoj glas protiv svega ovoga što nas zajednički tišti. Ne živite u strahu, jer mi smo slobodni, mi se krećemo bez tjelohranitelja i obezbjeđenja, a oni se kriju iza svojih bedema, iza svojih blindiranih vrata.

Upamtite, mi smo slobodni, ne smijete osjećati strah. Ako nemate strah, nećete ostati bez posla, nećete ostati bez penzija, jer ste za te penzije vi radili i vama se odbijalo od vaših prihoda za penzioni fond i niko vam to ne može uzeti. Ako nemate strah, nećete ostati bez nečeg možda najbitnijeg, a to je dostojanstvo. Nemojte da dozvolite da se iko stidi zbog vas, a posebno ne vaša djeca, jer živite u strahu, jer vas gledaju kako spuštate glavu. Nemojte takav primjer davati nikome, a posebno ne svojoj djeci.

Probudite se, građani i građanke Crne Gore, izađite na izbore pa makar time pokazali samo sebi ili vama bitnim ljudima i svojoj djeci da vi niste doprinijeli ovom uništenju sopstvene i njihove i sadašnjice i budućnosti.

Budite tim izlaskom na izbore makar čisti pred sobom, znajući da ste nešto pokušali, da niste podržavali onu vlast koja je dovela svoj narod na rub egzistencije i da niste učestvovali u tim prljavim radnjama, jer doći će jedan dan i to na red, da se preispita ko je odgovoran za ovo stanje, a tada će oni glavni pokušati da se izvuku sa vašim novcem, a na vas glasače, koji ste ih podržavali, sručiće odgovornost. Jer, vi ste im davali ovlašćenje da sve ovo rade u vaše i u naše ime.

Izađite na izbore i pokažite da ste svjesni svega, pokažite građansku svijest. Preuzmite svoj život u svoje ruke, ne dozvolite da iko više vrijeđa vašu inteligenciju, da vam ruši dostojanstvo i ne plašite se, jer mi smo većina.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")