Srdačno sa Kosova

Velike laži malih ljudi

Za većinu, i na Kosovu i u Srbiji, ali i Crnoj Gori i cijeloj regiji, i dalje je neophodno da neko sa strane kaže javno ono što svi znaju, a niko neće da prizna
11 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2012. 10:23h

Izjava predsjednika Evropskog parlamenta, njemačkog socijaldemokrate Martina Šulca, da je uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji da Vlada u Beogradu prizna nezavisnost Kosova, uzburkala je javnost u Srbiji i pokvarila danima pripremanu i na veliko najavljivanu posjetu novog srpskog premijera Ivice Dačića Briselu. Ovo zato jer se Dačić već spremao da u Briselu ostavi utisak dobrog dječka koji je prevazišao zablude iz mladosti, pa je danas najbolji srpski partner za Evropljane i kojima je već prije puta za Brisel slao signale da je voljan razgovarati o Kosovu sa bilo kim, čak i sa nekada mrskim mu kosovskim prenijerom, Hašimom Tačijem.

No, Šulc je nekako nenadano – kao grom iz vedra neba - pokvario taj lijepo smišljeni plan, pa je uprkos veoma brzim demantijima iz Evropske komisije, vijest krenula svuda i cijela Srbija je čula ono što se već godinama krije od nje: nema za Srbiju članstva u EU dok se potpuno ne proguta gorka kosovska pilula. "Odnosi Srbije i Kosova u sklopu miroljubivog razvoja moraju završiti, kako mi to vidimo, uzajamnim priznavanjem", reče Šulc.

I, šta će Srbija sad?

* * *

Skoro istovremeno dok se Dačić spremao za put u Brisel, kosovski premijer Hašim Tači je bio u gostima kod slovenačkog premijera Janeza Janše, na Bledu, gdje se požalio (i on iznenada) da EU ima dvostruke standarde prema Kosovu, da Srbiji daje više a Kosovu manje, da je Brisel previše osjetljiv prema Beogradu, a mnogo manje prema Prištini, te da će nedostatak progresa u evropskim integracijama podići nivo nacionalizma kod svih nezadovoljnih na Balkanu.

Naravno, Tači nije govorio o problemima koje Kosovo ima sa sobom, od kojih je najveći upravo njegova vlada, koja ima sve šanse da u istoriji bude zapamćena po ogromnom nivou korupcije, hroničnom besposlicom, ekonomskom i socijalnom srozavanju društva. Nije Tači govorio ni o tome da Kosovo, koje će od sljedeće nedjelje biti potpuno samostalno pošto će se i formalno završiti period nadgledanja nezavisnosti, još ima ogromnih problema sa uspostavljanjem suvereniteta na sjeveru, da većina Srba još uvijek odbija da se integriše, te da i Kosovo ima gorku pilulu za popiti, u vidu sjevera za koji mnogi u međunardnoj zajednici traže modifikovano rješenje putem novih pregovora sa Srbijom. Kosovskom je premijeru bilo dovoljno da loptu odgovornosti prebaci u briselsko dvorište, optužujući Evropu da nije objektivna prema Kosovu, i stvarajući tako sliku po kojoj će Brisel biti glavni i dežurni krivac za sve nevolje koje nas budu snašle u skoroj budućnosti – barem dok je Tači na vlasti!

Govorio je tako Tači u Sloveniji, ali nije to govorio Slovencima, kojima je naravno puna kapa svojih problema – vlast u Ljubljani je pred bankrotom, a ceh će, naravno, plaćati građani i društvo. Njegov cilj su bile određene uši u Briselu, i to ne zato što je Tači iznenada shvatio da Beograd ima veću protekciju u EU, već zato što je, izgleda, kosovski premijer nanjušio da bi i njemu neko mogao nešto neočekivano i neprijatno odbrusiti u lice, pred svima, kao što je to Martin Šulc uradio Dačiću.

* * *

Da ne bude zablude - nije problem Dačiću da mu neko na uvo kaže da će Srbija morati da prizna nezavisno Kosovo posle nekoliko godina, kad bude blizu članstva EU. Da ironija bude veća, upravo je sadašnji premijer Srbije, prije oko godinu dana, dok je još bio zamjenik u Vladi Tadićevih demokrata, govorio da je Kosovo izgubljeno i Srbija treba da prestane da vjeruje u bajke. Kao što nije problem Tačiju da mu neko šapne da će morati nanovo da pregovara sa Srbijom oko sjevera Kosova i da će na kraju morati pristati na neku vrstu političke autonomije tamo. Njemu je važnije da razvoj događaja ne utiče na izborno raspoloženje, a sjever će ionako ostati tamo gdje jeste – na sjeveru!

Ne mare dačići i tačiji šta im međunarodni partneri spremaju u tišini. Njima je frka samo kad im neko te istine pomene javno, pred svima, u lice, pa svi glasači shvate koliko su njihove laži velike, a kako su oni, u stvari, mali.

Naravno, nekima u Srbiji nikada nije ni bio potreban Šulc da shvate da je Kosovo izgubljeno već godinama, i da je sve ovo vrijeme borbe za povratak Kosova u Srbiju - od pada Miloševića a posebno od proglašenja nezavisnosti Kosova - u stvari loše istraćeno vrijeme, koje je Srbiju i Srbe koštalo previše para i zabluda. Kao što nekima na Kosovu ne treba pomoć da shvate koliko gubimo zatvaranjem očiju pred demokratskim, društvenim i razvojnim deficitom u kojem već godinama živimo, ponajprije zahvaljujući sopstvenoj vlasti.

Nažalost, za većinu, i na Kosovu i u Srbiji, ali i Crnoj Gori i po cijeloj regiji, i dalje je neophodno da neko sa strane, isto kao Šulc, kaže javno ono što svi znaju, a niko neće da prizna!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")