STAV

Omerta za Telekom i familiju

Na kraju, ostaje da vidimo kako će VDT, USPN i UP voditi istragu o tome ko je medijima odao “tajne podatke”. Osumnjičeni su već identifikovani.
4 komentar(a)
Telekom, Foto: Luka Zeković
Telekom, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.08.2012. 11:59h

Mada organizovani kriminal karakteriše velika moć transformisanja i prilagođavanja različitim uslovima, postoje karakteristike i pravila koja su uvijek važila za sve oblike organizovanog kriminala. Jedno od takvih pravila je i čuvena OMERTA ili “zakon ćutanja”. OMERTA podrazumijeva obavezu ćutanja o poslovima familije, o sukobima sa drugim familijama, odnosno o svemu što može ugroziti kriminalne aktivnosti familije. Protiv onoga koji prekrši OMERTU kreće i njegova familija.

OMERTA važi za sve članove familije, uključujući i korumpirane tužioce i policajce koji joj pripadaju. Mogući primjer kako reaguju oni koji se boje optužbi familije da su prekršili OMERTU desio se nedavno u Crnoj Gori. Naime, državno tužilaštvo, Uprava za sprečavanje pranja novca i policija (VDT, USPN i UP) saopštili su da “vode istragu” i “prikupljaju obavještenja” o korupciji u aferi Telekom još od 2007. godine. Te službe su još od tada u posjedu bitnih informacija i dokaza koje ukazuju na korupciju na najvišem nivou u Crnoj Gori. Za te informacije o višemilionskoj korupciji pet godina je važila nastroža OMERTA. Sada su neke od tih informacija objavljene u medijima, što je bilo razlog da VDT, USPN i UP složno (kao nikada u borbi protiv korupcije) saopšte da će pokrenuti krivični postupak protiv lica koja su odala “tajnu”.

Da je riječ o vrlo mogućem strahu čelnih ljudi ovih institucija da će familija krenuti na njih zbog kršenja OMERTE, govori njihovo jednoglasno optuživanje poslanika - članova Anketnog odbora. Njihovo zajedničko saopštenje karakteriše poruka: “Mi za sve znamo pet godina i vjerno ćutimo”. Naravno, nijesu zaboravili i da naglase: “Više nikada nećemo nikome pričati ništa”.

Hoće li im familija oprostiti, vidjećemo. Jesu li je zadužili, jesu.

Inače, da su VDT, USPN i UP stvarno vodili istragu za prethodnih 5 godina, do sada bi imali vidljive rezultate, neko od članova familije bio bi procesuiran (ili bar saslušan) i ne bi se čekalo da nam iz SAD stižu vijesti o milionskoj korupciji. Čini se, ipak, da je njihov glavni zadatak bio prikrivanje i da su se veoma disciplinovano držali OMERTE. Pet godina oni vjerno ćute o korupciji u slučaju Telekoma. Više od dvije decenije za njih OMERTA važi i za ratne zločine, šverc nafte, šverc cigareta, trgovinu ljudima, šverc kokaina, nerasvijetljena ubistva i za sve poslove “korektnih momaka” DPS-a, bilo članova Vlade, bilo “spoljnih saradnika”. To su, ipak, zasluge na koje računaju i kada očekuju oprost od familije.

Dakle, očigledno je da objavljene informacije o korupciji u aferi Telekom nijesu mogle štetiti istrazi korupcije, jer istragu o tome u Crnoj Gori niko nije ni vodio. Bar ne oni čiji je to posao - VDT, USPN i UP. Oni su poštovali OMERTU. Objavljene informacije su štetile samo akterima korupcije i onima koji ih OMERTOM štite, jednako kao što im je štetilo i kada su iz SAD stigle informacije da je vrh izvršne vlasti u Crnoj Gori korumpiran. Takođe, nejasno je kako može štetiti istrazi (čak i da je vođena, a očigledno nije) objavljivanje informacija koje je neko lice kao građinin saopštilo VDT-u i o kojima postoje pisani dokazi. Znaju čelnici VDT-a, USPN-a i UP da se tajnim podacima ne mogu smatrati podaci koji za cilj imaju prikrivanje krivičnog djela. Isto tako znaju da mediji nijesu smetnja istraživanju korupcije u izvršnoj vlasti Crne Gore, već da takve istrage sprečava njihova OMERTA na koju su zakleli familiji kada ih je izabrala na funkcije.

Na kraju, ostaje da vidimo kako će VDT, USPN i UP voditi istragu o tome ko je medijima odao “tajne podatke”. Osumnjičeni su već identifikovani. Ne znamo samo je li među njima i član DPS-a, kome su te informacije takođe bile poznate. Ili je pak on skinuo sa sebe svaku sumnju kada je pozvao nadležne da ispitaju i sankcionišu to “krivično djelo”. Logično je da niko od funkcionera DPS-a nije osumnjičen da je izvršio takvo “krivično djelo”. Kada je riječ o odavanju tajni, oni samo mogu prekršiti OMERTU, što je takođe malo vjerovatno. Ipak, znaju da bi tada familija krenula na njih, a teško da se oni ičega boje više od familije.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")