Srdačno sa Kosova

Vijesti iz susjedstva

Zašto nas tako malo zanimaju vijesti o drugima, osim u slučajevima kad nam one hrane predrasude o drugima
7 komentar(a)
novine, Foto: Shuterstock
novine, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 09.08.2012. 08:18h

GLAVNE VIJESTI SA KOSOVA

- Ekskluzivno: Pripremaju se novi pregovori o sjeveru Kosova izmedju Prištine i Beograda, posreduju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

- Brisel traži kompromis u zamjenu za integraciju u Evropskoj uniji.

- Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pripremaju sastanak Tači-Dačić.

REGIJA

- Slovenija pred bankrotom.

- Crna Gora pred izborima.

- U Srbiji nova vlast već počela sa čistkom institucija.

- Dubrovnik nezadovoljan vladom u Zagrebu, hoće povratak svoje Republike.

- Makedonija počela sa plivanjem u blatu lustracije.

- Bosna? Bosna niti jeste niti nije!

IZ SVIJETA

- Nastavljaju se krvave borbe u Siriji.

- Egipat krenuo na Sinaj, povećane tenzije na granici sa Izrealom.

- Evropa pred ekonomskim krahom; čak i Njemačka osjeća krizu.

- Amerika pred izbornom groznicom, Obama i Romni počeli sa niskim udarcima.

* * *

Razmišljajući o mojoj redovnoj kolumni za “Vijesti”, nijesam se mogao oteti utisku da malo koga mogu zanimati svakodnevne političke dogodovštine sa Kosova, ili čak i cijele regije, ovih dana, kad nam se mozgovi tope od temperature, a džepovi prazne od redovnih poskupljenja.

Kažem sebi - što bi neki Crnogorac mario za Mitrovicu, pregovore između Prištine i Beograda ili nezaposlenosti na Kosovu, kada je mnogima čak i na Kosovu već puna glava ovakvih vijesti.

Kao što običnoga građanina Kosova uopšte ne interesuje koliki je nivo korupcije u Crnoj Gori – “Imamo mi domaće korupcije preko glave, za izvoz, što nas briga za njihovu!”

Računam onda: koliko ima interesovanja za naše probleme među Zapadnim Evropljanima? Što bi prosječnom Špancu bilo važno da li će Bosna preživjeti kao država, ili će se raspasti? Što bi neki Austrijanac (od onih koji nemaju balkanske korijene, naravno) trebalo da razbija glavu oko Kosova i Srbije? Što bi nekom Njemcu bilo važno da zna kakve su lokalne prilike u Albaniji, osim ako je ne namjerava posjetiti kao turista?

Nekada popularna izreka - Baš me briga što Mađarska nema more - važi i dan danas, iako bi mnogi čitaoci zasigurno u njoj radije zamijenili Mađarsku Srbijom.

Ova linija razmišljanja me neminovno navodi na zaljučak kako smo mi, ljudi, po prirodi sebični, pa nam nije mnogo važno kako živi komšija, jer nam je važnije kako živimo mi. Komšija je interesantan samo kao protivnik sa druge strane plota. Ili saveznik, zavisno od potrebe.

Ima među nama, Balkancima, i takvih perverznjaka koje interesuju “tuđe” vijesti samo ako im potvrđuju mitove i predrasude, i njima hrane svoj kvazi-nacionalni ego, pa čitaju crne hronike susjednih zemalja u potrazi za vijestima koje im potvrđuju da su susjedni narodi krvoločniji i kriminalniji, zločestiji i pokvareniji od njihovog!

Naravno, velika većina nisu takvi. Ogroman broj stanovnika Balkana danas nema niti vremena niti volje za bilo kakve vijesti, jer im se život odvija ekskluzivno oko ličnih problema - nema posla, mala plata, skup život, teški uslovi…

A mlađa generacija, oni na kojima ostaje svijet, ne čita više novine, ne gleda televiziju, ne sluša radio. Njima su dovoljni Facebook i Twitter, za druženje i vijesti.

I mada to ne znači da znaju manje od nas, nisam mnogo siguran da znaju više, a očigledno da nisu manje sebični.

Osjećam da smo na gubitku, jer ipak ima “tuđih” vijesti koje vrijedi čitati, kao što je ova posljednja o nadahnutim Crnogorkama koje su nokautirale Francusku da bi stigle u polufinale olimpijskog turnira rukometašica.

* * *

DRUŠTVO

- Balkan dijeli politika, ujedinjuju temperature: svi ravnopravni na 40 stepeni Celzijusa i na plaži.

KULTURA

- Umrlog kosovskog pjesnika Ali Podrimju žale u cijeloj regiji.

SPORT

- Kosovska džudistkinja Majlinda Kelmendi podlegla pritisku Olimpijade, ali ne gubi nadu: misli na Rio 2016!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")