STAV

Tata, mama, problem

Zaista će biti interesantno da li će neko od gospode na iznesene konstatacije i pitanja odgovoriti. Posebno zbog činjenice da su gotovo svima usta puna priče o odgovornosti, transparentnosti i, posebno naglašavam, “brizi za dobrobit naroda”
101 pregleda 10 komentar(a)
milo đukanović, Foto: Savo Prelević
milo đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.07.2012. 10:35h

Moje obraćanje gospodi koja će biti pomenuta u tekstu i pitanja koja ću postaviti, ni jednom riječju neće preći granicu dobrog ukusa, porodičnog vaspitanja i na kraju, novinarskog profesionalizma, a naročito se neće moći svrstati u krvožedno novinarstvo i pisanje protiv države (omiljeni način izbjegavanja odgovora na direktna i teška pitanja). Takođe, moram naglasiti da se ovim tekstom ne obraćam personalno ovim ljudima, već isključivo funkcijama na kojima se nalaze.

Zaista će biti interesantno da li će neko od gospode na iznesene konstatacije i pitanja odgovoriti. Posebno zbog činjenice da su gotovo svima usta puna priče o odgovornosti, transparentnosti i, posebno naglašavam, “brizi za dobrobit naroda”.

Počnimo sa predsjednikom DPS-a.

Gospodin Đukanović je prije izvjesnog vremena uporedio Crnu Goru sa šestogodišnjim djetetom, pri tome tvrdeći da ne možemo očekivati da se to dijete, shodno svojim godinama, ponaša krajnje odgovorno. Složićemo se sa tvrdnjom g. Đukanovića - u pravu ste, tačno je tako. Ali Vi, g. Đukanoviću krivotvorite krštenicu tog djeteta, ono nema šest već skoro dvadeset tri i pri tome ste Vi g. Đukanoviću stvorili sistem po kojem se to dijete vaspitava te dvadeset i tri godine. I tačno toliko ste Vi g. Đukanoviću TATA toga djeteta... zar ne? Vi ste žmurili kada je to dijete lagalo, kralo i ubijalo...

A Vaša obaveza je bila da kao TATA tog djeteta povedete malo računa o njegovom vaspitanju, da ga naučite pravilima ponašanja, da mu usadite osjećaj za pravdu i poštenje i obezbijedite odrastanje uz poštovanje moralnih vrijednosti koje baštini ovo društvo. Čak ste bili i u obavezi da zbog tog djeteta birate društvo, a ovako ispada da za mnoge Vaše prijatelje (kojih se i sada ne odričete, kako to često kažete) postoje osnovane indicije, optužbe i sudski procesi zbog kriminalnih djela… Priznaćete, loše okruženje za odrastanje djeteta.

Da ste i Vi nezadovoljni vaspitanjem SVOG djeteta, potvrđuje Vaš poziv na moralnu obnovu. Da li Vi na taj poziv imate pravo? Ako ste Vi g. Đukanoviću TATA, Vaša obaveza je bila da birate MAMU, a institucije sistema bi trebalo, po logici stvari, da budu MAMA tom djetetu... A MAMI VIŠE NE VJERUJE NIKO, čak ni striko S. Marović... A koliko čujem ni mnogobrojni ujaci... A gotovo svi tvrde da MAMA RADI KAKO TATA KAŽE.

Sada, koliko vidim, očekujete da komšija (EU) vaspitava Vaše dijete, a Vi sa strane da gledate kako MAMU tog djeteta “reformiše” komšija i pri tome tvrdite da nemate nikakvu odgovornost zašto je dijete takvo. Da li Vi g. Đukanoviću, kao predsjednik partije koja vlada već dvadeset tri godine, imate odgovornost za ovakvo stanje i ponašanje ovog “djeteta”? DA LI JE MAMA OVAKVA ZBOG TAKVOG TATE? DA LI JE TATA PROBLEM?

Gospodine Sekuliću, za mene je Vaša izjava, kao ministra turizma i održivog razvoja, o urbanistički uništenoj Budvi i njenom puštanju niz vodu u tom smislu, zaista bila iznenađujuća. Zaista mislim da ste bili iskreni i surovo realni. Ako bih medicinskim riječikom branio i napadao Vašu tezu, rekao bih sljedeće - podržavam amputaciju gangrenom zahvaćene noge da bi se spasao život...

Sa druge strane, užasno je da Vama (doktoru) dođje čovjek koji je bolestan, a Vi mu kažete nema liječenja - idi kući i umri polako, nije baš po Hipokratu... ali hajde. Kao što vidite, našao bih i elemenata da Vas odbranim čak i od Budvana. Doduše, i oni sami su Vam sjajno odgovorili… koliko se sjećam rekli su da nijedan Budvanin nije gradio ili ima hotel u Budvi…

Siguran sam da nijesu svjesni koliko su ovom rečenicom optužili same sebe… Ili su se i oni na neki drugi način “talili”, “ugradili” ili “ušemili”. Međutim, ja ću otići u drugom pravcu i postaviti Vam par pitanja. Zašto nijeste rekli ko je PO VAŠEM MIŠLJENJU kriv za urbanisticko uništenje Budve i zašto nijeste tražili odgovornost za te ljude? Da li ste osjećali stid poslije teksta kolege Lajovića?

(Riječ je zgradi Jadranske straže i grobovima koje su skrnavili da bi napravili šankove, a sve pod patronatom Vaše partije). Moram Vam priznati da ja jesam. Sada evo i najvaznijeg pitanja...

ŠTO DA RADIMO SA LJUDIMA KOJI PREKO DVADESET GODINA UKAZUJU NA TO UNIŠTAVANJE I POGREŠAN PRAVAC KOJIM IDE URBANIZACIJA BUDVE, A VAŠI PARTIJSKI DRUGOVI DVADESET GODINA TVRDE DRUGAČIJE I UNIŠTAVAJU TAJ GRAD? ŠTO SA NJIMA?

Dugujete li njima makar retoričko izvinjenje?

DA LI JE TATA PROBLEM?

Gospodine Lukšiću Kako ste me samo iznenadili svojom izjavom da nećete koristiti poziciju premijera da urgirate kod institucija sistema da rade svoj posao!!! Malo je reći da sam frapiran...

Koliko ja shvatam ulogu premijera, valjda je Vaš posao upravo to - da milom ili silom (pod silom podrazumijevam pozivanje na odgovornost Vama podređenih upravnih funkcionera, njihovu smjenu ali i kažnjavanje ako se utvrde elementi krivičnog djela) natjerate institucije sistema da sprovode zakone ove države i rade svoj posao na zadovoljstvo njenih građana!

Takođe, brine i Vaša nedosljednost - kada se desila afera listing i kada ste Vi bili direktno pogođeni, na ekspresno zakazanoj konferenciji za novinare ste rekli da ćete iskoristiti svoju poziciju premijera i naložiti svim državnim organima da to rješavaju urgentno... Čak ste naparavili grešku svrstavajući i DRŽAVNOG TUŽIOCA u svoje službenike (što on nije). Nijesu Vas ni poslušali, niti zaštitili...

Dan danas mi ne znamo da li je to tačno, i ako nije ko je to uradio i za čiji račun. Zamislite kako bi se tek proveo „običan“ građanin da se našao na Vašem mjestu, vjerovatno bi bio osuđen za mafijaško udruživanje. DA LI JE TO NEDOSLJEDNOST G. LUKŠIĆU ? ŠTO DA RADIMO SA LJUDIMA KOJI DVADESET GODINA UKAZUJU NA TO DA INSTITUCIJE SISTEMA NE RADE SVOJ POSAO, ODNOSNO, RADE POGREŠNO I TO NE SLUČAJNO?!

DA LI JE TATA PROBLEM?

Da se vratimo na početak ove moje priče...

Zamislite, poštovani građani, kako se trenutno ponaša ovo dijete, kako reče predsjednik DPS-a, ili kako je realno ovaj momak (država) - kada nekog uhvate u kršenju zakona (Prva banka) vaspitavan je da pronađe i kažnjava onog ko je krađu otkrio (Centralna banka, novinari), a ne one koji krše zakon! Lijepog li vaspitanja! Posebna je stvar kako se slavi i proslavlja izlazak iz zatvora… (Nekad velika sramota, danas, sjajna referenca za status u CG društvu).

U PRAVU STE, G-DINE ĐUKANOVIĆU... POD HITNO MORALNA OBNOVA... A SAMI SE ZAPITAJTE KAKO ĆE SE KOMŠIJA (EU) PONIJETI PREMA VAMA KADA BUDE OZBILJNO REFORMISAO MAMU (INSTITUCIJE SISTEMA)!

DVA PITANJA ZA ČITAOCE: ŠTO NIJE TAČNO U OVOM TEKSTU? DA LI JE TATA PROBLEM?

OBA ODGOVORA SU LAKA, ZAR NE? ALI PSSSSST… DA NE ČUJE TATA!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")