Ljudska prava

Pravda za Švedsku

Konačno, ne, švedska policija neće ukrcati Asanža u avion CIA-e čim stigne na aerodrom u Stokholmu. Oni će, kao i ostale švedske vlasti, obaviti svoju dužnost u skladu sa zakonom
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2012. 09:56h

Bizarni pokušaj Džulijana Asanža da dobije politički azil u ekvadorskoj ambasadi u Londonu svuda je bio udarna vijest, ali je time zamagljena jedna važna činjenica: prošlomesečna odluka Vrhovnog suda Velike Britanije da se Asanž izruči Švedskoj kako bi se tamo suočio sa optužbama za seksualne prestupe predstavljala je jedini mogući ishod. Druga mogućnost - da se odbaci evropski nalog za hapšenje koji su izdale švedske vlasti – bila bi znak nepovjerenja u švedski pravni sistem, što ne bi bilo fer.

Kakve god bile nečije emocije prema osnivaču Vikiliksa i Asanžove tvrdnje koje je iznio pokušavajući da obezbijedi azil u Ekvadoru, budimo jasni: Švedska je Rechtstaat – država vladavine prava - u svakom smislu. Švedski pravosudni sistem karakteriše predvidljivost, poštenje, humanost i visoka profesionalnost. To su činjenice.

Ipak, ovaj opis se slabo uklapa u imidž švedskog pravosudnog sistema koji dominira u raspravama od kada su objavljene optužbe protiv Asanža. Zaista, Asanž i njegove pristalice su švedski pravosudni sistem predstavili kao divljinu punu nepravde i političke korumpiranosti.

Ovakva iskarikirana slika je za Švedsku postala postala problem. Kada uticajni ljudi - reditelj Majkl Mur, feministkinja Naomi Volf, novinar Džon Pilger i mnogi drugi – pokrenu napade na švedski pravosudni sistem, to utiče na reputaciju države kao demokratske zemlje. A, nažalost, takvoj iskarikiranoj slici je omogućeno da dominira u utiscima o Švedskoj, jer predstavnici njenog pravosudnog sistema i drugi švedski stručnjaci nisu uspjeli da obezbijede tačniju sliku.

Kada putujem u inostranstvo i upoznajem pravnike koji se interesuju za Asanžov slučaj (a ima ih dosta), postavljaju mi najnevjerovatnija pitanja u vezi sa švedskim sistemom pravosuđa. Da li je tačno da muškarce u Švedskoj optužuju za silovanje samo na osnovu tvrdnji žene? Da li se u Švedskoj smatra silovanjem kada nekome pukne kondom? Da li je tačno da švedske sudije kontaktiraju sa Ministarstvom pravde SAD prije nego što donesu presudu u politički osjetljivim slučajevima?

Lista pitanja se nastavlja. Da li se švedski državni tužilac sastao sa predstavnicima američke ambasade prije izdavanja evropskog naloga za hapšenje u slučaju Asanž? Da li se sudije biraju po političkom angažmanu? Da li je istina da je zvanična Švedska utonula u feminističku ideologiju i da su švedski državni službenici učeni da žene nikada ne lažu? Da li će švedska policija ukrcati Asanža u avion za Gvantanamo čim stigne?

Odgovor na sva ova pitanja je negativan, mada neka od njih ukazuju na poluistine. Dozvolite mi da se na to vratim kasnije, a prije toga, podsjetimo se šta se zapravo dogodilo u slučaju Asanž.

Asanž je došao u Švedsku 2010. kao portparol Vikiliksa. Da ironija bude veća, jedan od razloga njegove posjete Švedskoj bila je dobra reputaciju te zemlje kada je riječ o zakonu; došao je da ispita da li bi Vikiliks mogao imati koristi od jedinstvene zaštite informacija koje omogućavaju naše ustavne garancije o slobodi govora.

Za vrijeme Asanžovog boravka, odigrala su se dva događaja koja su rezultirala optužbama protiv njega za seksualno napastvovanje dviju žena. Asanž je napustio zemlju prije nego što je saslušan. Onda je odbio da se vrati u Švedsku, što je pokrenulo gotovo dvogodišnji proces njegovog izručenja.

Odluka britanskog Vrhovnog suda samo znači da će Asanž biti prebačen na saslušanje u Švedsku. To ne znači da će mu se suditi, čak ni da će protiv njega biti podignuta optužnica. Vrlo je moguće da će ga prebaciti u Švedsku, saslušati i pustiti na slobodu ukoliko švedske vlasti utvrde da nema dovoljno osnova za sudsko gonjenje. Nije moguće predvidjeti – kako i treba da bude – u kom pravcu će se slučaj odvijati.

Ono što znamo jeste da će Asanž dobiti pravedan tretman u švedskim pravosudnim institucijama. I, da, njihovo poštovanje vladavine prava seže do optužbi za seksualne prestupe. Prije nekoliko godina švedski Vrhovni sud je eksplicitno presudio da se isti visoki standardi dokazivanja koji se primjenjuju u slučaju drugih krivičnih optužbi, primjene i na slučajeve osumnjičenih za silovanje.

Slične kritike švedskog pravnog sistema uglavnom su zasnovane na mitovima i pogrešnim tumačenjima. Okvir švedskog krivičnog zakona koji se tiče seksualnih prestupa ne razlikuje se od krivičnog zakona u većini drugih zemalja. Neću biti optužen za silovanje ako mi pukne kondom tokom seksualnog čina. Međutim, kao i u mnogim drugim zemljama, mogu me optužiti za silovanje ako imam seksualni odnos sa osobom koja spava ili je bez svijesti.

Švedske sudije koje budu zadužene za ovaj slučaj, ukoliko Asanž bude izveden pred sud, neće primati naređenja od vladinih agencija i na njih neće uticati pritisci sa strane. Korumpiranost u švedskom pravosuđu je na izuzetno niskom nivou. Kod nas postoje politički imenovane sudije (kao i porotnici) – što je sistem prema kome sam kritički nastrojen – ali oni ne djeluju kao političari na svojim sudskim funkcijama, a studije pokazuju da njihova politička ubjeđenja ni na koji način ne utiču na njihove presude.

Konačno, ne, švedska policija neće ukrcati Asanža u avion CIA-e čim stigne na aerodrom u Stokholmu. Oni će, kao i ostale švedske vlasti, obaviti svoju dužnost u skladu sa zakonom.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")