stav

Globalna ekonomska diplomatija

S obzirom na brojne izazove s kojima se svijet suočava koji su uslovljeni ekonomskim faktorima, SAD su odlučne da rade sa svojim partnerima na promociji ekonomske stabilnosti i napretka
4 komentar(a)
SAD, Amerika, zastava, Foto: Shutterstock.com
SAD, Amerika, zastava, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.06.2012. 11:57h

Ekonomski faktori, u zemljama počev od krizne Eurozone do tranzicionih država na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, oblikuju naš svijet i međunarodne odnose kao nikada prije. Naše ekonomije su međuzavisne isto kao što su i naše sudbine. Svjesna veze između ekonomske saradnje i spoljne politike, državna sekretarka Hilari Klinton zatražila je od američkih ambasada, konzulata i misija širom svijeta da obilježe 14. jun, Dan globalne ekonomske diplomatije, i naglase posvećenost SAD davanju većeg značaja strateškoj ulozi ekonomije u našoj spoljnjoj politici - i prilikom izbora naših prioriteta i prilikom traženja rješenja za neke od najvećih izazova u svijetu.

Kao dio ovih napora, želimo da pokažemo svijetu da je Amerika otvorena za biznis. Radimo sve što je u našoj moći da američke investitore upoznamo sa mogućnostima za ulaganje na crnogorskom tržištu, i da crnogorske privrednike upoznamo sa mogućnostima u Americi. Dvadeset šest američkih kompanija već posluju u Crnoj Gori i vjerujemo da postoji ogroman potencijal za još tješnju ekonomsku saradnju naše dvije zemlje. Takođe, dosta radimo na promociji turizma i putovanja između naše dvije zemlje jer je povezivanje naših građana dobro i za naše prijateljstvo i za naše ekonomije.

Pozivamo kompanije zainteresovane za ulaganja na američkom tržištu da posjete SelectUSA veb sajt na http://selectusa.commerce.gov i pogledaju šta SAD ima da ponudi. Naša ambasada će raditi na predstavljanju američkih proizvoda i njihovoj dostupnosti potrošačima globalno. Konačno, želimo da ugostimo još više međunarodnih posjetilaca u SAD i zbog toga unaprjeđujemo proces obrade zahtjeva za vizu kako bi ljudima širom svijeta bilo lakše da posjete SAD.

Mi, takođe, uviđamo da se biznisi suočavaju sa mnoštvom novih barijera izvan državnih granica, kao što su krađa intelektualne svojine ili okolnosti koje primoravaju kompanije da prebace svoje tehnologije u druge zemlje i da koriste lokalne resurse. Takve barijere štete biznisima i potrošačima širom svijeta. Zbog toga SAD postavljaju kao jedan od prioriteta svoje diplomatije poboljšanje biznis okruženja kroz promociju otvorenog, slobodnog, transparentnog i fer ekonomskog sistema širom svijeta.

S obzirom na brojne izazove s kojima se svijet suočava koji su uslovljeni ekonomskim faktorima, SAD su odlučne da rade sa svojim partnerima na promociji ekonomske stabilnosti i napretka, neophodnih za unapređenje naše sigurnosti. Američka ambasada u Podgorici će nastaviti da daje prioritet ekonomskim temama u svakodnevnim aktivnostima i odnosima sa Crnom Gorom i njenim građanima, trudeći se da osigura da naš rad odražava zajednički cilj - jaču ekonomsku i trgovinsku saradnju naše dvije zemlje.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")