više od riječi

Dobrotvor

Naime, na nedavnom skupu vrha vladajuće partije, Gazda je poručio - Svakom učinjeti
10 komentar(a)
Milo Đukanović, DPS, Cetinje, Foto: Zoran Đurić
Milo Đukanović, DPS, Cetinje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.05.2012. 15:09h

Tekst iz uticajnog američkog časopisa Forin afers o sprezi kriminala i državnih vlasti u savremenom svijetu izazavao je zanimljive reakcije u Crnoj Gori, jednoj od država koje su tamo označene kao države sa velikim uplivom organizovanog kriminala, do te mjere da ih se naziva “mafijaškim državama”.

Naravno, nije ta priča o Crnoj Gori kao mafijaškoj državi ni naročito nova, samim tim ni iznenađujuća. Dio javnosti (“psi čuvari” zvao ih je Pol Nizan – pročitajte tekst Miodraga Lekića u ovom broju Arta) odmah je skočio da opovrgne američke nalaze. Argumentacija je više ekvilibristička i emocionalna, nego što je ubjedljiva. Otužna retorika odbrane uprkos argumentima. Ali, pustite vi plaćene kerbere, naprosto, pogledajte oko sebe i razmislite o onome što vidite.

Taj tekst iz uglednog časopisa zanimljivo je, vremenski i značenjski, komunicirao sa jednim domaćim, tzv. sitnim događajem, no, koji se ipak čini govorljivim...

Naime, na nedavnom skupu vrha vladajuće partije, Gazda je poručio - Svakom učinjeti.

Ovaj momenat je, moram priznati, vrlo zanimljiv. To je jedan od onih trenutaka kada se manipulativni sistem do kraja ukazuje ogoljen, u svoj svojoj (bestidnoj, dakako) jasnoći. Zašto učinjeti svima? Da li je to posljedica nekog moralnog uvida, svojevrsna apoteoza dobra kao takvog? Da li je može biti, Đukanović krenuo prema taoizmu? (Od titoizma do taoizma, interesantan luk.) Ili se navukao na Konfucija? Diskretni zen koji provijava iza maske najvećeg pragmatika ovdašnje politike? Da neće u budiste, ili pak, u afirmaciju izvornih monoteističkih (jevrejskih, hrišćanskih, muslimanskih) načela? Pomoći svakome ko zatraži! To zvuči baš dobro. Ali ne zalijećite se. Pogriješićete, naravno – kakav moral i kakvi bakrači, već naprosto – idu izbori. Nema sakrivanja, Gazda baš tako kaže – idu izbori, svima izaći u susret. Ovaj iskaz, preveden na nešto jasniji jezik, u čistoj semantičkoj punoći, zapravo znači – Obmanjujte. Obmanjujte iz sve snage, jer idu izbori. A što su, dakle, izbori – prilika za legitimizaciju ovakve obmane, ovakvog moralnog ideala. Nakon ovog selektivnog dobrotvorstva (jer, kad prođu izbori, logika se mijenja), zaista niko nema pravo kasnije reći da mu sve nije bilo jasno. Takođe – nije mi poznata eksplicitnija promocija koruptivnog načina djelovanja.

Zašto je ovaj događaj, kako rekosmo, zanimljiv. Jer je savršena ilustracija – mafijaške logike. Kako? Izgleda da ću opet morati da se poslužim Kopolinim “Kumom”. Taj film nije samo genijalno umjetničko djelo već i – savršen udžbenik. Mafijaški katehizis, što bi se reklo.

Postoji situacija, na samom početku filma (ili Puzove knjige, kako hoćete), kada don prima nenajavljene goste i kada mora svakome od njih izaći u susret. U njegovom slučaju, naravno, nije riječ o izborima, već o – porodičnom slavlju. Na dan kad udaje kćer, don mora saslušati svakoga i ne samo to, mora svakome ko zatraži uslugu i pomoći. Don zauzvrat očekuje protivuslugu, u budućnosti, ako ikad zatreba. Naravno, u određenom smislu čistija je ova mafijaška logika usluge – na koncu, don ljudima čini usluge svojim resursima i svojim novcem. Ali, ono što je važno – dio njegove moći i socijalne harizme počiva baš na tom principu. Spremnosti na uslugu. I, oni koji očekuju takve usluge – sasvim su zadovoljni, sama usluga je dovoljan razlog da se ni na koji način ne problematizuje moć onoga koji čini uslugu, onoga koji na taj način funkcioniše.

Eto, u tom svjetlu zasigurno nije bez značaja ni još jedan detalj: dobri potezi i koševi najuspješnijeg crnogorskog košarkaša u NBA na terenu bivaju ispraćeni onom prekrasnom muzičkom temom baš iz “Kuma” (Nino Rota). OK, neko će reći da takav detalj nema nikakve veze sa nalazima jednog časopisa, ali, u današnjoj civilizaciji važnija je igra znakova nego igra značenja... U konačnom, čak i takav detalj doprinosi jednom utisku. Bar za tipičnog američkog TV konzumenta.

A crnogorski građanin, onaj koji živi ovdje, u našem “filmu”? Njemu, zapravo, i ne trebaju takvi detalji. Iako mu je vjerovatno sve jasno, njemu treba usluga. A tajming je dobar - idu izbori... I tačno zna kome da se obrati. Važno je samo doći do dona i njegovih.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")