STAV

Ne smijemo biti dio vlasti samo radi vlasti

Socijaldemokrate u narednom periodu moraju da donesu odluke bitne za svoju budućnost. Istaknuti njemački socijaldemokrata Jakob Augstein kaže: “Socijademokrate moraju da se sjete šta zapravo znači socijademokratija - EMANCIPACIJA”
240 pregleda 6 komentar(a)
Socijaldemokrate, SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Socijaldemokrate, SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Ažurirano: 23.05.2018. 09:09h

Savremeni tokovi političkog života u Crnoj Gori nameću nam brojna pitanja u vremenu kada su mnoge vrijednosti promijenjene, a socijalni aspekt i pravda duboko izraženi - da li smo postali imalo humanji kao nosioci političkih programa i ideja za koje se zalažemo i u koje vjerujemo.

Ove godine, 23. maja, navršilo se tačno 155 godina od osnivanja Socijaldemokratske partije u Lajpcigu u Njemačkoj. Malo je poznato da je ta Socijademokratska partija najstarija politička stranka na svijetu. Socijademokrate su kroz svoju slavnu istoriju imale istorijsku ulogu u borbi za ljudska i socijalna prava, za humanu radnu nedelju, za ženska prava...Politička borba se zasnivala na ideji DRŽAVE BLAGOSTANJA. Pored toga, bili su istaknuti principi SLOBODE - koja znači više od individualne slobode uključujući i slobodu od diskriminacije, odnosno slobodu od eksploatacije od strane vlasnika sredstava za proizvodnju. Jednakost i socijalna pravda, koja uključuje ne samo jednakost pred zakonom, nego i ekonomsku i socio-kulturnu jednakost. Solidartnost koja podrazumijeva saosjećanje sa žrtvama nejednakosti i nepravde.

Uz jubilej koji je vrijedan pažnje i koji predstavlja značajan datum u istoriji Evrope, osvrnuću se na ideju socijademokratije u Crnoj Gori u aktuelnom političkom trenutku.

Van političke borbe moramo biti dobro i duboko svjesni da socijademokratija ne postoji ni zbog pojedinaca ni zbog LIČNIH INTERESA, već zbog svih, a posebno socijalno ugroženih kategorija stanovništva. Sve je veća dominacija privatnog sektora koji želi da sve više eksploatiše svoje radnike, pri tom im ne dajući ni minimum šansi za život dostojan čovjeka, već ih samo koristi za sticanje svog ličnog bogatstva. Socijademokrate moraju svojim političkim djelovanjem kroz institucije sistema da daju svoj puni doprinos, afirmaciji svih prava radnika.

Socijaldemokrate u narednom periodu moraju da donesu odluke bitne za svoju budućnost. Istaknuti njemački socijaldemokrata Jakob Augstein kaže: “Socijademokrate moraju da se sjete šta zapravo znači socijademokratija - EMANCIPACIJA”.

U Crnoj Gori učešće socijademokratije, kako u prethodnom tako i u ovom trenutku, predstavlja posebnu obavezu da se izborimo za jednakost i pravo svih građana na dostojanstven život sa što manje izraženim socijalnim i klasnim razlikama. Uz ovaj jubilej, zaista vrijedan pažnje, moramo da pokažemo više odlučnosti i humanosti da kroz ideje istinske i prave socijademokratije podstaknemo i građane i nase uvažene predstavnike na najvećim državnim fukcijama da smo tu zajedno kao važan segment novije političke istorije Crne Gore.

Ako socijademokratija ne pronađe način da postane prepoznatljiva alternativa kako konzervativnim tako i nacionalnim partijama, nezadovoljni birači počeće masovno da se okreću radikalnoj ljevici i desnici što svako ne bi bilo dobro jer smo pouceni ne tako davnom istorijom na našim prostorima. Moramo se voditi idejama socijaldemokratije koja, ne samo u Crnoj Gori već i u modernoj Evropi, predstavlja jednu od rijetkih alternativa koje nam se pružaju kao mogućnost. Iako je jako teško pridobiti popularnost kod birača, koji u svemu često vide samo politiku i lidere, smatram važnim istaći da su bitne IDEJE

A NE LIDERI JER IDEJE NOSE SNAGU, A LIDERI SU SAMO EKSPONENTI AKTUELNE POLITIKE.

Građani Crne Gore od Socijademokrata sa punim pravom očekuju da ekonomska i socijalna politika ide u pravcu pobolšanja koja moraju biti evidentna u narednom periodu. Ne smijemo dozvoliti da budemo samo dio vlasti zbog vlasti, već zbog iskrene želje da će nas doprinos biti skopčan prvenstveno sa društvom u kome će vladati socijalna pravda i jednakost, ma koju to cijenu imalo lično po nas...

Autor je portparol OO SD Cetinje i magistrand Saobraćajnog fakulteta u Nišu

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")