Ništa nije slučajno

Koliko smo dužni

Da je vrag odnio šalu potvrđuje i to što je Vlada užurbano pripremila i utvrdila predlog rebalansa budžeta. Bila je to prilika da Vlada pokaže ima li snage da preduzme neke ozbiljnije makro ekonomske mjere. Ona se, na žalost, opredijelila za nova zaduživanja, krečenje budžeta i kupovanje vremena do izbora
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 07:50h

Državni dug Crne Gore, na dan 29. 02. 2012. iznosio je 1.540,3 (milijardu i pet stotina četrdeset) miliona eura ili 45,3% bruto društvenog proizvoda (BDP). Unutrašnji dug iznosi 431,3 a spoljni dug čak 1.109,0 miliona, saopštilo je početkom aprila Ministarstvo finansija. Prema predloženom rebalansu budžeta Vlada je projektovala povećanje državnog duga na 1.706 (milijardu i sedamstošest) miliona erua, što prelazi 50% BDP.

Prema popisu stanovništva iz 2011. u Crnoj Gori ima oko 620.000 stanovnika. Od toga oko 400.000 (uslovno) radno sposobnih stanovnika (starosti od 18 do 67 godina). To znači da je svaki stanovnik Crne Gore (pa i novorođenče u kolijevci), na kraju februara ove godine, mimo svoje volje, zadužen sa po 2.485 eura, ili svaki radno sposoban stanovnik sa po 3.850 eura. Projektovanim povećanjem državnog duga povećava se i zaduženost po glavi stanovnika za više od 10 procenata.

Prije godinu dana, 28. februara 2011, državni dug Crne Gore je iznosio 1.258,4 miliona eura ili 39,7% BDP-a. Unutrašnji dug i je znosio 356,2 a spoljni 902,2 miliona. Vlada se, na račun poreskih obveznika, samo u periodu od 1. marta 2011. do 1. marta 2012, zadužila za nekih 282 milona eura. To su podaci na dan 29. februar 2012. U međuvremenu su najavljena nova zaduživanja.

Posebno brine struktura ovih dugova i struktura dijela izdatih garancija.

Međunarodnim finansijskim institucijama se prije godinu dana dugovalo 474,7, a ove godine 533 miliona, bilateralni meki zajmovi su iznosili 133,5, a ove godine 125 miliona. Kreditni aranžmani za krpljenje rupa u budžetu su prije godinu dana iznosili 294, a krajem februara ove godine čak 451 milion eura.

Zabrinjava i povećanje domaćeg duga i njegova struktura. Unutrašnji državni dug je za godinu dana sa 356,2 povećan na 431,3 miliona eura. Dug lokalnih samopuprava (Glavnog grada, Prijestonice i opština) je sa 46,2 povećan na 93,2 miliona eura. Prema podacima koji su nedavno objavljeni u dijelu crnogorskih medija, dug lokalnih samouprava je mnogo veći i iznosi oko 113 miliona eura. Značajno su uvećani krediti kod poslovnih banaka i državni zapisi... Inogarancije su, takođe, uvećane i iznose 380,4 miliona.

Ima jedna stara izreka koja glasi “Nije umro zajam n’o vraćanje”. Potvrđuje je praksa sa izmirenjem obaveza za koje je Crna Gora dala garancije. U maju prošle godine je aktivirana garanicija za ugovor zaključen između Željezare Nikšić i Credit Suisse, u visini od 26.300,000 eura. Aktiviranjem garancije, Vlada Crne Gore je, pored pomenute glavnice, na ime prispjelih kamata i drugih obaveza platila još 6.622,888.9 eura. Vlada je nedavno platila 23,4 miliona eura na ime kreditnih obaveza KAP-a prema Dojče banci. Izvinjavam se zbog greške. Ove garancije nije platila Vlada, nego građani Crne Gore. Vlada je samo izadavala garancije i potpisivala naloge za njihovo plaćanje.

Ovo su dugovi i garancije za koje se podaci mogu naći na web sajtu Ministarstva finansija. Ali oni nijesu kompletni. Nijesu uključene obaveze po osnovu neriješenih dužničkih pitanja prema Libiji, Kuvajtu, Češkoj i Slovačkoj – shodno Sporazumu iz Beča od 2001. godine o pitanjima sukcesije nekadašnje SFRJ. Koliko će ove obaveze iznositi – ne zna se. Saznaćemo kad počnemo da ih plaćamo. Ne znamo ni koliko iznosi dug Fonda rada prema radnicima koji godinama, mnogi i decenijama, čekaju da im isplate otpremnine po osnovu stečaja, a koje nijesu manje od 20 do 30 miliona eura... Nema podataka ni o zaduživanju Vlade u martu i aprilu 2012 godine. I ovo će se saznati tek kad obaveze i garancije dođu na naplatu.

A naplata je tek počela. Zahtijeva se i dalje subvencioniranje cijena električne energije Kombinatu aluminijuma, odnosno gospodinu Deripaski. Svi su izgledi da će Crna Gora vraćati i njegove kredite. Garantovali smo za njih. Ako hoćemo da prodamo „Pobjedu“ i „Montenegro airlines“ moramo da izmirimo i njihove obaveze.... I za njih smo garantovali. A kandidata i garancija ima još.

I sve miriše na bankrot. Crnogorska ekonomija, po svim parametrima, bilježi pad. Rastu nam jedino nokti i dugovi. I siromaštvo građana. A dugovi su veliki i mnogo veći nego što možemo da progutamo. Privreda je opustošena, industrijske proizvodnje skoro da i nema. Budžet nema odakle da se puni. Dospjele obaveze se izmiruju novim zaduživanjima.

Da je vrag odnio šalu potvrđuje i to što je Vlada užurbano pripremila i utvrdila predlog rebalansa budžeta. Bila je to prilika da Vlada pokaže ima li snage da preduzme neke ozbiljnije makro ekonomske mjere. Ona se, nažalost, opredijelila za nova zaduživanja, krečenje budžeta i kupovanje vremena do izbora.

Povećanje cijena energenata (struje i goriva) izazvatiće lančanu reakciju i opšte povećanje cijena svih proizvoda i usluga. To znači još veće siromašenje građana, a profit će pripasti drugome. Mala je korist i od uvođenja taksi na mobilne telefone, kablovsku televiziju i električna brojila, kao i od akciza na kafu i gazirana pića. Ovo je samo kratkoročno saniranje posljedica, gašenje požara, odnosno sezonsko krečenje. Smanjenje zarada najvišim funkcionerima, naknada za angažovanje u Vladinim radnim tijelima, smanjenje funkcionerskih (poslaničkih i ministarskih) penzija, ograničenja zarada rukovodiocima državnih preduzeća, smanjenje dnevnica za službena putovanja u inostranstvo i slične mjere koje su predložene, više su u sferi političke demagogije nego li ozbiljnih mjera za sprečavanje ekonomskog kolapsa.

Smanjenje penzija i otpuštanje dijela zaposlenih u državnoj administraciji, na čemu insistira MMF, krajnje je nepopularna mjera i predstavlja dvosjekli mač za Vladu. Izbori su najavljeni za jesen, a penzioneri, državni činovnici, i njihove porodice, predstavljaju „siguran glas“ ove vlasti. Aranžmani sa MMF-om su neprihvatljivi i zbog toga što njihovo prihvatanje podrazumijeva čitav niz bitno drugačijih pravila ponašanja koja se moraju poštovati, a mi nijesmo navikli na poštovanje takvih pravila.

Kratko odlaganje može da donese predstojeća turistička sezona. Ali ona traje svega par mjeseci, a država se nije baš proslavila u naplati prihoda koji joj po tom osnovu pripadaju. Onda dolazi teška i sumorna jesen... i neizvjesnost. Biće, kažu, i izbori. I novo krečenje građana. A poslije izbora... vidjećemo. Tada će, ko god bio na vlasti, morati da preduzme sve one mjere od kojih se sada bježi.

Zato je rebalans budžeta, i predstojeća skupštinska rasprava o njemu, prava prilika i posljednji čas, da se građanima saopšti puna istina o tome koliko je Vlada zadužila Crnu Goru, po kom osnovu, pod kojim uslovima i na koji rok. Da se saopšti na koji način i kojom dinamikom će se vraćati dugovi. Da ministri i poslanici kažu šta treba preduzeti da Crna Gora izbjegne bankrot. I da za to preuzmu odgovornost. Vlada koja predlaže i Skupština koja usvaja mjere ekonomske politike sadržane u pomenutom rebalansu.

Treba da saopšte šta nas čeka do kraja godine. Ali istinu. Koliko god ona bila neprijatna. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog toga što će sve ove dugove da vraćaju građani, a ne Vlada i Skupština.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")