NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Uznemirena porodica

“Pripremam kontratužbu protiv MANS-a zbog iznošenja laži i neistina, te uznemiravanja moje porodice i javnosti“... (Č. P., direktor „Carina“, Vijesti, 31. 03.)
0 komentar(a)
RTCG, Foto: Arhiva Vijesti
RTCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.04.2012. 12:59h

“Pripremam kontratužbu protiv MANS-a zbog iznošenja laži i neistina, te uznemiravanja moje porodice i javnosti“... (Č. P., direktor „Carina“, Vijesti, 31. 03.)

Nije lako uznemiriti javnost u tranzicionoj Crnoj Gori. Blagodareći pravcima razvoja političke avangarde i nestašlucima njenim. Imati k tome mrtav hladan odnos izgleda razumna solucija. Ili skloniti se u česovi ćošak – dako prođe. Ako ne prođu oni - mi hoćemo - i u ljubav rabota. Jeste malo neobično – biti mrtav da bi preživio – ali šta sve čo'jeka može u vijeku snaći... I mali Radojica se bio pritajio pa ga opjevaše u istoimenoj pjesmi. U protivnom, eto te na brisanom prostoru, izložen protudejstvu do zuba naoružane vladajuće klase. Širok im opseg: tuku batinom, levorom, Evropom, nogom, DT-om, NATO-om... demokratizacijom. Poštenjem, obnovom, revolucijom, transatlanskom integracijom i instalacijom.

Ožive zaboravljene vrijednosti u pričama političara i njihovih trabanata – 'oruk partnera tzv. businessman-a. Kako je moguće uznemiriti tranzit-entiteta „lažima i neistinom“ u današnjoj MNE. Promoteri ideologije tranzicije - sveobuhvatne privatizacije bez alternative - upravo su dali nemjerljiv doprinos na planu nerazlikovanja istine i laži. Čitav sustav: državne institucije, sa neizbježnim DT, sve tanje obrazovanje, Javni servis, Akademija nauka, retorika vodećih političara – svako u okviru svojih mogućnosti – posvećen je zatiranju jasnoće i razgovjetnosti u pogledu ukupne naše stvarnosti. Živimo neodoljivo očarani i zaključani ideologijom u kojoj caruje fraza, zabuna i konfuzija. Bože moj, podoban ambijent za „tranziciju“.

Narod o poštenju

Kako otpraviti odgovornog u ZIKS ako je sve relativno, neuhvatljivo i tečno: danas jeste, sutra već nije - može da bidne al' ne mora da znači... počinioci su spremni, „u po' dana u po' noći“ pojati o poštenju i stanju posvećenosti. Otkad se posluje po poštenju mnogo dobro im ide. Talas relativizma udomio se i u Kući pravde. Ne žele da smetaju razvoju i razmahu tranzicije. Ni Titini Sudovi ne bijahu kočničarima revolucije. Pitanje je da li će neko sam otići u ZIKS ili se radije kupati u svom bazenu? Uostalom i da ode, bio bi vraćen zbog nepotpune dokumentacije. Zaista, „potpuna vještačka dilema“.

Narodna mudrost poznaje staru jednu profesiju kojoj je poštenje nasušno potrebno ako ne i uslov opstanka. Jer da se svi k... cijena bi jedanak strmoglavo pala. Izem ti onda takav biznis. Nije čudo stoga što trudbenici (u početku uglavnom trudbenice) i ideolozi svih boja brinu o poštenju i moralnom poretku. U miru i posvećenosti pripovijedaju o nastupajućoj svijetloj budućnosti kada će svi (ne samo oni) biti pošteni. U međuvremenu, neka ga ovako.

Identitet tranzit efendija

Šta dakle, u Rječniku isturenih poduzetnika, tranzit izvođača i neoliberalnih „direktora“ mogu značiti imenice „laž, istina, porodica, javnost“? Osim što se nesebično isturaju i prse na braniku države nijesu im strane – dapače – ni ostale fundamentalne vrijednosti. Na vidiku je novi obnovljeni tranzicioni Rječnik sa privatizovanim sadržajem i opsegom pojmova. Posao za input Akademike – humanitarce. Za zadatak spremni.

Šta riječ „porodica“ znači „direktoru“ koji u svojoj firmi propisuje zaposlenim ženama, majkama i suprugama dva slobodna dana mjesečno uz devetoipočasovni radni dan. Naše jedine – ni da' Bog jadne - žene dobijaju otkaz kad treba da koriste porodiljsko odsustvo: radna knjižica na ruke – uz najljepše želje: „vrata su vam uvijek otvorena – javite se“. Da li je to samo ideja tranzicije ili peta kolona - podmukli udar na osnovnu ćeliju društva. Bez da se dodatno uznemiri javnost. U žaru tranzicije, novih investicija i integracija... pad nataliteta. Tito, Blažo nije važno. Sa čim će mo izać' pred međunarodnu zajednicu: NATO-u trebaju vojnici. Istina „direktor“ je zanago mislio na uznemirenost svoje i ničije drugo porodice. Privatizovana i ona, bez tendera.

Javnost bez porodice i đao'ljeg filosofa

E sad, na koju je „javnost“ mislio nije moguće jednoznačno odgovoriti. Biće da je javnost pomenuta da se popuni i ukrasi rečenica. I da se uvaži činjenica da govornik stupa na javnu scenu kao novi identitet - neko i nešto na frontu tranzicije. Izjava, dakako, nije lišena sintaktičkog i logičkog smisla ali iz nje ipak provejava neka praznina. I 'lad, poznat iz ranijih faza revolucije. Javnost bez porodice, radničke klase, seljaka... države kao zastupnika društvenog interesa - svi prineseni na žrtvenik nove ideologije - svemoguće tranzicije. Primamo k znanju „direktorov“ nauk o poštenju, laži...

Filosofi i filosofija nijesu javnost, ipak: „Ideologija – najveća ljudska izopačenost: laž je dobra, glupost neizbežna, osećanje postiđenosti isčezlo, atakovanje na pamet, poništavanje pameti. Carstvo ideologije ukida svako ljudsko dostojanstvo. Ako su ljudi ubili Boga, ideologija je ubila Čoveka“, Branko Pavlović, filosof.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")