ČAS ANATOMIJE

Milovi padeži

Pošto je u Tivtu pozvao na hapšenje opozicionih lidera zbog gramatičkih grešaka, nametnulo se pitanje - kako izmijenjati Mila Đukanovića po padežima
503 pregleda 0 komentar(a)
milo đukanović, Foto: Savo Prelević
milo đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.04.2012. 06:58h

Nominativ. Ko, šta? Milo Đukanović.

“Opasan međunarodni kriminalac” za koga je zatraženo hapšenje (pravosnažna presuda Kasacionog suda Italije u slučaju Đukanovićevog imuniteta, krajem 2004, po tužbi Javnog tužilaštva iz Napulja). Čovjek čije se ime nalazilo, trenutno je arhivirano, na prvom mjestu među petnaest osoba koje su osumnjičene za mafijaško udruživanje radi šverca cigareta i pranja novca. Osoba o kojoj poznati britanski novinar, Miša Gleni u knjizi Mekmafija piše: ”Ugledao sam stotine malih glisera privezanih u marini. Natovareni švercovanim cigaretama, spremali su se da prešišaju put od oko 200 kilometara do sestrinske luke Bari, gdje čeka italijanska mafija koja će ih istovariti.

Svaki karton cigareta podrazumijevao je naplatu posebne, Đukanovićeve 'tranzitne takse”. Političar za kojeg je nekadašnji ministar finansija Italije i prethodno dugogodišnji šef državne Agencije za borbu protiv mafije Otaviano Del Turko kazao: 'Bez Đukanovića ne bi bilo Prudentina, najmoćnijeg, najbogatijeg i najopasnijeg švercera na Mediteranu. S druge strane, bez Prudentina ne bi bilo Đukanovića”. Vječiti premijer države koju je italijanska DIA u jednom izvještaju ovako okarakterisala: “To je bio raj za nezakonitu trgovinu, utočište za kriminalce, zemlja čije su vlasti garantovale fizičku zaštitu za krijumčarenu robu”.

Genitiv. Od koga, od čega? Od Crne Gore. Od Telekoma, od KAP-a, od Avale, od Jugopetrola, od Zavale, od Elektroprivrede… Od nas, njemu i njegovima.

Omiljeni Đukanovićev padež. Naročito posesivni ili prisvojni genitiv, s obzirom da je riječ o padežu koji označava pripadnost – milijardi eura, brojnih nekretnina i prirodnih bogatstava, političkih “dobara”. Predlozi za Đukanovićev genitiv – od (nas – njemu), do (dna, ščepati), iz (naših džepova, ukrasti), ispred (naših očiju, prisvojiti), iza (naših leđa, raditi), izvan (naših granica, sakriti), unutar (crnogorskih granica, eksploatisati), iznad (svake mjere, dobrog ukusa i regionlne kriminalne prakse, prigrabiti), ispod (tepiha, afere i ubistva prikrivati), prije (dvije decenije, vlast uzurpirati), uoči (svih izbora, lagati), nakon (svih izbora, manipulisati), tokom (svih izbora, potkupljivati), usred (Evrope), oko (pet-šest milijardi), pokraj (svih nas), nadohvat (mafije), mimo (skrupula i morala), preko (svake mjere), bez (imalo stida i srama), pomoću (mafijaša, tajkuna, kvazi-novinara i pseudo-intelektualaca), posredstvom (sile i novca), protiv (zdravog razuma i političkog ukusa), nasuprot (volji većine), radi (ličnih interesa i bogaćenja).

Iako je genitiv Đukanovićev omiljeni padež, upravo u njemu se krije i klica njegove propasti. Naime, takozvani ablativni genitiv označava porijeklo nečega – porijeklo Đukanovićeve imovine i bogatstva. Onoliko koliko vječiti premijer voli i preferira prisvojni, toliko mrzi ablativni genitiv. Ipak, njegovo vrijeme dolazi. Sanader ga je već osjetio na svojoj koži.

Dativ. Kome, čemu? Svojima. Braći, sestrama, bratanićima, sestrićima, kumovima, prijateljima, partnerima.

Drugi omiljeni padež Mila Đukanovića. Dativ se, recimo, perfektno ogleda u činjenici da je sin sestre Mila Đukanovića, Edin Kolarević “kao student, na Menhetnu kupio stan od 900 hiljada dolara!” Ili, na primjer, u aferi Telekom. Kome? Sestri. A, sestra, kome? Naravno, bratu. Dativ je prirodni padež DPS-a. Kome? Svoj – svome. Predlozi za Đukanovićev dativ: ka (Kipru ili Djevičanskim ostrvima), k (znanju, ali partijskom), prema (pisanju Pobjede ili portala Analitika), blizu (milionu, “ako mi to uradiš kako treba”), nasuprot (logici, zakonu i većini), uprkos (Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji…), protivno (svom narodu).

Akuzativ. Koga, šta? Pare, nekretnine, privilegije.

Đukanoviću i njegovima veoma drag i pažnje vrijedan padež. Označava objekat radnje – građane Crne Gore, ali i, najvažnije – materijalne objekte kojima dvije decenije pune svoje crne kase. Predlozi za Đukanovićev akuzativ: kroz (rupe u zakonima i narodnom pamćenju, vladati), niz (dlaku gospodarevu, intelektualci), uz (šefove skute), za (gospodarev novac, prodavati obraz), među (dvadeset najbogatijih državnika svijeta, iz siromašne Crne Gore), nad (nama, nadvijena DPSDP-ovska hobotnica), pod (stranim pritiscima, koje Đukanović ne želi da prizna), pred (budućnošću, gubitnik), u (panici, prijeti opoziciji, nevladinom sektoru i medijima), na (muci, kako će se izvući), o (trošku građana), po (ko zna koji put), mimo (obraza).

Vokativ. Milo, lopove! Tako ga već dvije decenije zovemo sa trgova i mitinga, ipak, nedovoljno hrabri da mu to kažemo u lice, na izborima ili na ulicama.

Instrumental. S kim, s čim? Sa Branislavom Mićunovićem, Acom Đukanovićem, Stankom Subotićem, Veskom Barovićem, Duškom Markovićem, Milanom Roćenom, Filipom Vujanovićem, poslanicima i ministrima DPSDP-a.

Neopisivo važan padež u mašineriji Đukanovićeve vlasti. Padež organizovanog kriminala i nepotizma. Padež crnogorske kamore. Njihovih ličnih intresa i velike moći, prljavih poslova i kriminogenih kombinacija. S kim je dogovoren kredit? S Prvom bankom Aca Đukanovića. S čim je garantovan kredit za Ruse? S našim novcem. S kim su pregovarali Mađari? Sa sestrom Mila Đukanovića. S kim je prijatelj Milo Đukanović? Sa Stankom Subotićem Canetom osuđenim u Srbiji, optuženim u Italiji i Švajcarskoj. S čim su prebacivane cigarete? S gliserima, sa crnogorskih obala. S čim je ubijen Slavoljub Šćekić? S heklerom. S čim je usmrćen Duško Jovanović? S automatskom puškom. S čim je likvidiran Ivo Pukanić. S dinamitom!

Lokativ. U kome, u čemu?

Dobija se na pitanja: čime? Ulicom, građanskom neposlušnošću, okupacijom institucija, bojkotom, protestima, organizovanjem svih slobodnih segmenata crnogorskog društva, tehničkom vladom, slobodnim izborima. O kome, se radi? O nama. O čemu, je riječ? O hitnosti i neophodnosti smjene dvodecenijske nesmjenjive vlasti. Na kome je? Na nama. Po kome? Po njima! Po čemu? Po njima! U čemu, zarad istine i pravde, moraju završiti Milo Đukanović i njegovi? U zatvoru!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")