STAV

Vrijeđanje prava

Aktuelna Vlada je izabrana nakon podnošenja ostavke bivšeg premijera i kao takva je potpuno nelegalna. Naime, nema ustavno pravnog osnova da se bira nova Vlada u slučaju kad postojeća Vlada podnese ostavku ili kad premijer podnese ostavku u postojećem mandatu Skupštine
0 komentar(a)
Lukšić, Foto: Boris Pejović
Lukšić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.03.2012. 08:59h

Nije neuobičajeno, već, nažalost,odavno postalo pravilo da “kvazi institucije” sistema oličene i personifikovane u državno–partijskim vladajućim oligarhijama, nemaju osjećaj mjere u javnim obraćanjima crnogorskoj javnosti.

Pri tome, uvijek se pozivaju na pravo, tu za njih misaonu imenicu, koja je preplavila njihovu demagošku retoriku, upotrebljavajući je jednosmjerno kada treba da ostvare lične, tajkunske ili partijske interese.

Nažalost, u tim manipulacijam svesrdno im pomažu prepoznati servilni ”pravnici“, preplaćeni “dizači ruku” u Skupštini CG, prepoznati državni funkcioneri i mnogi poltroni čija je misija djelovanja zaštita likova i djela oligarha, a o njihovim likovima i djelima sve su rekle hiljade radnika, studenata i ostalih samosvjenih građana na protestima 18. marta ove godine.

Nedavno objavljena izjava “premijera” u dnevnom listu “Vijesti” od 19. marta 2012, povodom održanih protesta, pod naslovom “Vlada: Potvrda da smo demokratsko društvo” prevazilazi svaku mjeru ljudske, građanske a pogotovu pravničke tolerancije kao uzvišene profesije svakog demokratskog društva.

U tekstu se konstatuje da je “Vlada premijera Igora Lukšića u potpunosti posvećena punoj realizaciji utvrđenih politika za šta ima mandat građana koji su joj dali na prošlim parlamentarnim izborima“.

Gospodo iz Vlade i oko Vlade koji ste “posvećeni demokratiji i realizaciji utvrđenih politika“, molim vas nemojte biti toliko posvećeni, jer smo dobro vidjeli i osjetili vašu demokratiju i politike koje su uništile crnogorsku ekonomiju, rasprodale nacionalno bogatstvo, poslale desetine hiljada radnika na ulice, stvorile na hiljade i hiljade socijanih slučajeva, uništile budućnost mlade generacije, napravile propale privatizacije, instalirale u crnogorskom društvu korupciju, organizovani kriminal, pljačku nacionalnog bogatstva, nesnovana bogaćenja državno–partijskih oligarha, njihove uže i šire rodbine, tajkuna vlasti, “ poslovnih ljudi” iz miljea organizovanog kriminala, itd, itd...

I pored svega toga što uradiste napaćenom crnogorskom narodu ne trepnuste niti se zacrvenjeste da se dičite “uspjesima” na polju “vladavine prava” i “demokratije”, ali osta samo pitanje koje vladavine prava i koje demokratije – vjerovatno one koja vam je sve to omogućila!

Ni “premijer” ne trepnu niti se zacrvenje kad preko potparola prenese crnogorskoj javnosti poruku o “legitimitetu Vlade”! E pa, gospodine “premijeru”, već sam imao jednom priliku, još prije izbora vaše Vlade, crnogorskoj javnosti i onima koji su odlučivali o tome saopštim pravnički stav o “legalitetu” nove Vlade, iznoseći samo neke pravne argumente o njenoj nelegalnosti.

Ne zamjerih tada “mandataru” što se ne obazire na upozorenja pravne struke o nelegalansti Vlade, što je i razumljivo s obzirom da je “mandatar” doktor ekonomskih nauka. Međutim, posle nedavne “premijerske” izjave o legalitetu Vlade, srdačno Vam i u najboljoj namjeri preporučujem, zarad pravne nauke i svijetle crnogorske pravne tradicije, da se okanete prava, legaiteta, legitimiteta.

Bolje bi bilo da se pozabavite onim što je vaša profesija, a koliki doprinos je dala vaša profesija, škola liberalne ekonomije i Vi kao bivši ministar finansija i aktuelni “premijer”, nažalost ima priliku da vidi i osjeti ogromna većina građana ove države i na sopstvenom životu, ako se to uopšte može nazvati dostojnim životom.

Osim toga,pravnička profesija i njeno dostojanstvo mi ne dozvoljavaju da ćutim na takve neumjesne izjave koje vrijeđaju dostojanstvo ove svijetle profesije. U tom smislu, crnogorska javnost treba da zna da je ova Vlada nelegalna i da je izabrana suprotno Ustavu Crne Gore. Nelegalnost ove Vlade nije samo “produkt” mandatara – premijera koji je prihvatio takvu poziciju, nego i produkt prekoračenja ustavnih ovlašćenja predsjednika Crne Gore i Skupštine Crne Gore.

Naime, izbor Vlade je veoma precizno uređen članovima 95 stav 1 tačka 5, 82 stav 1 tačka 12 i 103 Ustava Crne Gore. Najkraće rečeno, navedenim odredbama Ustava CG uređeno je da predsjednik Crne Gore predlaže Skupštini mandatara za sastav Vlade, da ga prelaže u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine i da o izboru Vlade i njenom programu Skupština Crne Gore odlučuje istovremeno. Članom 105 stav 2 propisano je da se ostavka predsjednika Vlade smatra ostavkom Vlade.

Dakle, aktuelna Vlada je izabrana nakon podnošenja ostavke bivšeg premijera i kao takva je potpuno nelegalna. Naime, nema ustavno pravnog osnova da se bira nova Vlada u slučaju kad postojeća Vlada podnese ostavku ili kad premijer podnese ostavku u postojećem mandatu Skupštine.

Ustavno-pravno posmatrano, tokom trajanja mandata Skupštine može se izabrati samo jedna Vlada, a ne više Vlada kao što je izabrana ova postojeća. Takvo ustavno rješenje je misaoni pravnički produkt vaših ustavotvoraca! Na takvo pravno stanovište sasvim jasno upućuje član 103 stav 1 Ustava kojim je jasno propisano da se Vlada može birati samo nakon parlamentarnih izbora i konstituisanja Skupštine.

Pri tome, svesrdnu pomoć u nelegalnosti ove Vlade dao je i predsjednik CG koji je određivanjem mandatara povrijedio Ustav, tj.prekoračio svoja ovlašćenja. A šlag na takvu neustavnost dali su i poznati “dizači ruku”u Skupštini CG koji su izabrali Vladu. Ali, nelegalitetu vaše Vlade značajan doprinos dao je i virtuelni “mandatar”, predlažući “virtuelne” resorne ministara koji u momentu izbora nijesu ni imali ministarstva već su im kasnije organizovana.

Veoma je duga lista vaše “vladavine prava” za koju se “zdušno svi zalažete”, a među njima i nedonošenje ključnih zakona o najvišim državnim ogranima: predsjedniku CG, Skupštini CG, Vladi CG, ministarstvima i organima državne uprave, itd itd, koji ni dan danas posle više od četiri i po godine od donošenja Ustava Crne Gore nijesu doneseni, iako je to ustavna obaveza jasno precizirana članom 16 stav 1 tačka 3 Ustava CG.

Nažalost, to vama “pregaocima” i “ljubiteljima” vladavine prava ništa ne znači, jer ste Vladu, ne slučajno, pretvorili u “samoregulatorno tijelo” koje samo sebe uređuje uredbama, samo je problem što nema zakona koji treba da izvršite uredbom o Vladi! Toliko o vašoj – oligarhiskoj vladavini prava i “posvećenosti” vladavini prava u Crnoj Gori.

Hvala vam najlepša na lijepim “ubjedljivim“ riječima, ponudama, porukama, ali takvu vladavina prava i posvećenost tim politikama koje nam petnest godina demonstrirate izvezite negdje drugo, možda u neke afričke države u kojima se decenijama vode međuplemenski ratovi, ali poštedite ovu državu i ovaj narod te vaše “posvećenosti“. Uostalom, kolika je vladavina prava već vam je saopšteno od strane Evropske unije i upravo zbog “značajnih rezultata Crne Gore u oblasti vladavine prava, bezbjednosti, borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, nezavisnosti sudske vlasti i samostalnosti državnih organa , kvaliteta ostvarivanja i zaštite ljudskih prava i sloboda, itd, itd,” EU neće otvarati poglavlje 23 i 24 u pregovorima o pristupanju CG Uniji.

Gospodo iz vlasti, imajte malo ljudskog dostojanstva i mjere u životu kada se obraćate građanima i pravničkoj javnosti!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")