stav

Imate li volje?

P. S. Možda bi se neki i grohotom nasmijali, ko zna... Ipak, sve zavisi od Vas, gospođo Čarapić!
96 pregleda 0 komentar(a)
Ranka Čarapić, Foto: Luka Zeković
Ranka Čarapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.03.2012. 15:40h

Gospođo Ranka Čarapić, imate li volje?

Afera Telekom... Gotovo smo sve čuli ili saznali (osim najvažnijih stvari) u vezi ove afere koja je prije nekih mjesec dana došla u žižu interesovanja građana Crne Gore.

Kratak rezime izgleda ovako...

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Dojče telekom, preko svoje podružnice Mađar telekom, pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura. Dojče telekom i njegova mađarska podružnica - Matav telekom pristali su da plate kaznu u SAD od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji. Prema dijelu objavljene dokumentacije, a konkretno vezano za Crnu Goru, bile su korumpirane tri osobe, dvije iz Vlade Crne Gore, a treća je, kako je navedeno, advokatica i sestra visokog državnog funkcionera.

OPOZICIJA, REAKCIJA:

Opozicija je, kako joj i dolikuje, jedva dočekala ovakvu informaciju, koja joj je djelovala kao prijeko potrebna infuzija u obliku najzad opipljivog dokaza o ogromnoj korupciji koja je prisutna u gotovo svim crnogorskim privatizacijama i o kojima opozicija sve ove godine i priča. Posebno joj je prijala činjenica da te informacije dolaze iz Amerike kao glavnog međunarodnog faktora koji po mnogim mišljenjima kreira i političke odnose unutar CG. Veoma brzo je zatražila formiranje skupstinskog anketnog odbora u cilju provjere tačnosti podataka, a kao naslađi dio priče vidi onaj u kojem se, eventualno, dobijaju imena navodno korumpiranih vladinih činovnika i advokatice, sestre visokog vladinog službenika, naravno, uz njihovu želju da sve to povežu sa predsjednikom DPS–a Milom Đukanovićem. Opozicija je prvi dio plana, da se u Skupštini raspravlja o ovoj aferi, ostvarila!

SDP, REAKCIJA:

Krajnje neočekivana je bila reakcija manjeg koalicionog partnera, podržali su prijedlog opozicije, mnogi smatraju da je to bila reakcija na neusvajanje zakona o unutrašnjim poslovima i još jedan manevar SDP-a u stvaranju bolje pregovaračke pozicije u nekim drugim pregovorim u odnosu na DPS.

Balasiranja tipa: “Mi nećemo dozvoliti politizaciju, pravljenje predstave u Anketnom odboru, niti ikoga unaprijed osuđujemo, od istrage nećemo praviti parlamentarnu paradu uz televizijski prenos”, “SDP nikome neće crtati mete na čelu, ali neće nikoga ni poštedjeti provjere da li je umiješan u korupciju u postupku privatizacije Telekoma Crne Gore”, nijesu baš uvjerila crnogorsku javnost da se tu radi o nekoj partijskoj principijelnosti, već samo o uskostranačkim interesima. Posebno imajući u vidu dva različita stava po ovom pitanju predsjednika SDP-a Ranka Krivokapića i to samo u toku 24 sata.

DPS, REAKCIJA:

Krajnje očekivana, iskazali su puno povjerenje u institucije sistema, pravosudni sistem, a posebno u Tužilaštvo, ne podržavaju pokretanje parlamentarne istrage isključivo iz pravnih razloga. Predlog opozicije vide kao pokušaj ”manipulacije, koja je prikrivena floskulama o borbi protiv, navodno, korumpirane vlasti”. Doduše zaboravili su da to povjerenje u institucije, a posebno u Tužilaštvo, potkrijepe nekim rezultatima koje su te institucije napravile... ”Pustimo Tužilaštvo i sudstvo da rade svoj posao i utvrde ima li odgovornih u ovom slučaju ili u bilo kom drugom”, rečenica je koja je i najviše uplasila crnogorsku javnost!

VRHOVNI TUZILAC, REAKCIJA :

Gospodja Ranka Čarapić je bila veoma precizna, “inicijativa opozicije ne bi bila korisna, dobra i racionalna”, Sadašnja tužiteljka je već ranije saopštila da je ona tu istragu okončala i da ništa sumnjivo nije našla. Međutim, istraga je nakon novih informacija iz Amerike, ponovo otvorena i Tužilaštvo treba zajedno sa Upravom za sprečavanje pranja novca da se do maja mjeseca ponovo oglasi sa nekim rezultatima i novim informacijama.

PREMIJER, REAKCIJA:

Gospodin Igor Lukšić je reagovao veoma mlako i u najmanju ruku čudno, poručio je gospođi Čarapić, da ne bi trebalo da se bavi cjelokupnom privatizacijom Telekoma, jer je to u nadležnosti mađarskog tužilaštva?! Posebno je mlako izgledala ova reakcija premijera Lukšića u odnosu na onaj njegov žustri nastup povodom afere listing, a sa druge strane čudi i njegovo iskazano povjerenje u institucije sistema koje nijesu uspjele ni da aferu listing, u čijem je centru i on sam bio, dovedu do kraja i da dođu do nekih rezultata... Rekoše, teško je to!

PREDSJEDNIK DPS-a, REAKCIJA:

Gospodin Đukanović jedva čeka dobijanje jasnih i preciznih informacija iz Amerike pa da se grohotom nasmije američkim budalaštinama.

AKCIJA:

Rješenja nikada nijesu komplikovana, naprotiv, uvijek su jednostavna ali pod jednom pretpostavkom, da imate volju da do rješenja dođe.

Pazite sada, hajde da ustedimo i vrijeme i novac da poštujemo sve, a dođemo do rezultata... Kako? Vrlo jednostavno. Uštedimo vrijeme Tužilaštvu, Upravi za sprečavanje pranja novca, poslanicima u parlamentu, uštedimo silni novac građana CG koji bi dali na dnevnice, kancelarijski materijal, benzin... i sve ostalo potrebno za višemjesečnu istragu. Hajde da damo rješenja, koja bi bila, kako to kaže državna tužiteljka, “korisna, dobra i racionalna”.

Gospođo Čarapić, lijepo se spremite sa svojim saradnikom i pravac Amerika, imate sve plaćeno, avio-karte, hotel, pa čak i dnevnice, da pored informacija koje nam donesete, a koje tako željno očekujemo, imate i za neki suvenir. Novac za ovo je obezbijeđen, obećao ga je javno, veoma uspješni crnogorski privrednik g-din Vasilije Miličković. Napomenuo mi je da bi mu to bio veoma drag trošak! Tako biste nam za najviše 7 (sedam!) dana donijeli informacije iz Amerike, a, pazite sad, kakve god da donesete zadobili biste poštovanje cjelokupne crnogorske javnosti (poštovanje njenog kriminalnog dijela, po vašim riječima, već imate). Moguće da biste čak i neke ljude u CG oslobodili neprijatne sumnje da su primili mito. I ono što je najvažnije, bez obzira kakve informacije da donesete, podigli biste međunarodni rejting naše države koji nam je u ovoj fazi puta ka EU itekako potreban, a neću napominjati kakav bi to bio podstrek drugim CG institucijama da se late svoga posla.

Gospođo Čarapić zar nije jednostavno? Pitanje je - imate li volje?

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")