Lovac na zmajeve

On, ona i mi (II dio)

Ne brini, prijatelju. Nećemo otpuštati nikoga do izbora. Mnogo bi bilo sad sve odjednom. Znaš i sam da sam do sada sve uspio da pokrijem. Pusti ove iz opozicije i NVO da mlate još malo...
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2012. 11:34h

Svima je laknulo. Prijatelji su se sreli u “Daliju” i dogovorili. Odahnulo je članstvo, kliknuli su poltroni, živnula je Crna Gora. Jer, kuda bismo mi bez njihovog dogovora. Javio se meni jedan simpatizer vladajuće koalicije sa intrigantnim tekstom sadržine razgovora u “Daliju”. Nijesam mogao da odolim a da takvu poslasticu ne podijelim sa vama. Evo, kako je bilo.

ON: Ranko, mislim da smo se još ranije dogovorili da je KAP moja kombinacija. Nije ni prva ni zadnja, ni moja ni tvoja, koja je propala, pa je moramo peglati iz budžeta. Što će ti ovo šamaranje o neznanju i korupciji?!

ONA: Znam Šefe, ali veliki je pritisak na mene. Moji iz Aerodroma, Morskog dobra, Luke Kotor, Vujicu da ne pominjem, su izgubljeni. Poslije ovoga iz Telekoma ih je uhvatio strah da ćeš otići sa parama, a mi ostadosmo. Uzeli su samo po par miliona što je kao što znaš nedovoljno da se izvlačimo ako dođe do hapšenja. Bez tvojih fondova smo mrtvi. Morali smo se prestrojiti kad ti već pripremaš odlazak. Ljuti su i zbog policije.

ON: Koliko ja vidim ti me već pratiš. Neka, no se i onaj Mandić uzbičio. Pinjatić smatra da mi se ovim odužio za puštanje i čeka oslobađajuću presudu, Jeliću će žena da vodi Zavod, a Zoki Vukčević mi traži da zamijeni Mugija. Da njih ne bi, prođe ovo Mandiću. Lijepo ste mi parlamentarnu istragu za Telekom namjestili zbog policije. Da nijesu one dvije naivčine otišle da oroče novac dan poslije isplate Strauba i Baloga na Fiestu i Activa-u drugo bi danas bilo. Prepali su se da te njihove crkavice od 110.000 EUR i 450.000 EUR neko ne uzme. Nijesu mogli sačekati nego su isti dan reagovali. Još je ovaj jedan obrazložio bankarima da je to njegov dio iz akvizicije Telekoma i da ih prebacuje iz razloga diskrecije.

ONA: A šta ćemo sa sestrom?

ON: Ona bar ima ugovor, i branićemo da je realan, a oni ništa. Saznaju li ovi iz opozicije u koju inobanku su oročili pare, s obzirom da znaju da je to bilo oko 20. maja 2005, ja ih spasiti ne mogu. Kako će objasniti odakle im novac, na isti datum isplate Fieste od Telekoma i još se jedan pohvalio bankarima. Samo fali da mi se i manjinski akcionari Telekoma sjete da su ugovori plaćeni sa crnogorskog Telekoma i da su oni direktno oštećeni. Pritisnu li i oni Njemce za obeštećenje i to ćemo morati balansirati.

ONA: Mi smo većina u komisiji, najbolje je da te aboliramo kroz taj proces. Sabotiraćemo opoziciju kao uvijek i sve okrenuti u tvoju korist. Ne mogu oni u ovako kratkom roku dobiti sve podatke, a ako i dobiju neka idu ta dvojica. Ko im je kriv što su potrčali. Što ti predlažeš za KAP, ipak je ovo previše. Mislio sam da ćeš onda u Moskvi zatvoriti bar ovu garanciju kod VTB banke. Kako da umirim ove moje.

ON: Nudio sam im sve, i da im prebacim novac direktno sa Mauricijusa ili Kipra, pa da dug pretvore u akcije, ali neće. Zainatili se KGB-ovci, misle da sam ih zajebao, pa se svete. Lijepo sam Vektri rekao da smanji ono potraživanje za KAP na 50 miliona, ali on nije htio i uzeo je čitavih 100, pa ih je fino spucao u akcije Rosche-a ili Nestle-a, ne znam više u šta, a krediti mu padoše sa Šarićima. Ako sad Kuznjecov otrkije te pozicije u bilansima prilikom kupovine imaćemo problem. Pare su uzete prije Rusa, dobro je što Medo i ekipa to ne razumiju. Ja ću onda preko Grka ući sa parama kad raskinemo sa Rusima. Čekam da ovo malo legne, pa ćemo unijeti dio para sa Kipra kroz neku kombinaciju kad platimo garancije. Ne mogu preko Fieste i sam znaš. Ostatak ćemo preko PDV-a, i malo penzije i plate.

ONA: To bi, Šefe, bilo dobro za izbore.

ON: Ne brini, prijatelju. Nećemo otpuštati nikoga do izbora. Mnogo bi bilo sad sve odjednom. Znaš i sam da sam do sada sve uspio da pokrijem. Pusti ove iz opozicije i NVO da mlate još malo, ionako su svi za to da KAP nastavi da radi. Moramo kod EU izlobirati da puste kombinaciju za Termoelektranu blok B, koju bi onda vezali za KAP. To moraš ti sa Njemcima da završiš, a ja ću te ubaciti u kombinaciju. Lukšić je malo popustio u odnosu sa njima, pa ti guraj preko SDP-a. Ispašćemo heroji ponovo i vratićemo sve pare. I Aco je u lošoj poziciji, odavno mu stoje pare u rudniku. Tako bih umirio i Italijane i oni postaju nervozni. Šarići su bili opasniji od svega ovoga, zamolio bih te da umekšaš retoriku.

ONA: Dobro, ali reci tvojima da smanje kupovinu ličnih u Tivtu i Herceg Novom. Pobijedite li bez nas, ovo ne može ovako proći. Ne zaboravi da sam ti prepuštio Manka sa investicijom iz Kotora za Tivat, Milanu građevinske radove na Luštici, a tvoji mi još koče lift u Kotoru. Tamo sve stoji, i onaj ga je Vesko s Fjordom upropastio. Ja se Kotorom još malo neću moći prošetati. Brinu me i ovi protesti, sve ih je više.

ON: Za sad još nemaju snagu. Vidjećemo u nedjelju. Još smo na vrijeme. Ova nova partija mora biti napadnuta. Tu ti moraš udariti, vidim da agituju kod intelektualaca najviše, a to je tvoj dio.

ONA: Ne brini, nema tamo para, što je najvažnije, a i ovi naši intelektualci su svi namireni preko kabineta, ministarstava, fakulteta, evo završili smo i akademije.

ON: Znam, nego vidiš li što nam Vanja radi sa onolickim budžetom. Nas bi to sto puta više koštalo. Bojim se da i kod njih ne proradi entuzijazam, a kod naših ga odavno nema. Vidiš li da su i Peđa i Mandić rekli da je državno pitanje završena stvar, bojim se da ih sve Evropa gura. Smanjuju se razlike. Ne zaboravi da je smotani Koštunica srušio Sloba. Ako se ovi naši objedine, gotovi smo jer ulaze i pare iz Evrope onda.

ONA: Napravićemo novu ozbiljniju strategiju oko toga. Treba gurati pitanje NATO-a, oko toga se ne mogu složiti, napravićemo par incidenata sa crkvom, gurnuti malo ove naše iz Srpskog vijeća i Matice, i gotovi su, kao uvijek. Ovu mlađu ekipu poslije izbora treba podržati da brže preuzima politiku, a mi ćemo nastaviti biznise. Znam da ne obožavaš Igora, ali niko nas neće oprati i zaštititi kao on. Zapad je već zagrizao taj mamac. Zato ga, molim te prijateljski, i ti podrži. Za par godina će već sve biti jednostavnije.

Ovdje se raport završava. Imam osjećaj da je bilo još priče, jer kada muka pritisne i razgovor zna da se oduži. Ali i ovo je dovoljno za ilustraciju, zato se u moje i vaše ime zahvaljujem ”informatoru”. Počelo je da curi, javite se i vi. Živjeli. I javite se opet.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")