stav

Nostradamus i partija šaha

Zakon je bila Ana! Bijeli su shvatili da su prevareni i zato sada hoće da igraju partiju šaha sa crnima po novim pravilima koje diktira EK!
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2012. 11:48h

Nostradamuse! Gdje si se tako duboko zagledao, gdje si tako daleko otišao? Vjerovatno je mnogo zanimljivo to što vidiš? Gdje si?

Evo me u Crnoj Gori, 21. januar 2012. godine.

Hoćeš li da nam kažeš šta vidiš?

Vidim da Crnogorci igraju šah.

Vidim veliku šahovsku tablu! Iza crnih figura neki bahati, bogati, moćni i mračni ljudi. Ima ih vrlo malo i ozbiljno su zagledani u šahovsku tablu. Iza bijelih figura stoji mnogo ljudi. Neko šaroliko društvo, ima ih i starih i mladih, smiju se, viču, prozivaju neke lopove! Nose čudan barjak, ne liči na ratni, više podsjeća na neki račun, kao račun za struju, a u sredini tog barjaka neki lik.

Pa, je li to vojska?

Ne nije, liče mi na običan narod. Narod koji se ujedinio pod tim barjakom. Prvi put da vidim takav barjak , a ima ih mnogo, baš mnogo.

Šta su bijeli odigrali?

Samo jedan potez. I to e4, traže otvorenu i čistu borbu. Bilo je i logično jer vidim da se tako i ponašaju, otvoreno pričaju ono što žele. Viču: ”Dosta je!”

A crni?

Crni su odigrali c5! Ne prihvataju otvorenu varijantu. Ovaj glavni koji vuče poteze kao da je sa Sicilije, pa je gurnuo piona na c5 i igra sicilijansku odbranu.

Kako ti izgleda taj pion?

Kao glavni među pionima, nešto kao premijer među ministrima.

Povodom čega igraju šah.

Povodom atentata!

Atentata?! Kako?

Bijeli tvrde da je neki RAE pucao na njih sa namjerom da ih dotuče, i da su sve to vidjeli svojim očima. I onda je to bio povod da se pobune i zbog toga sada igraju šah da riješe problem.

Šta kažu crni?

Oni kažu da ne znaju ko je pucao. Vidjeli su samo crnu maljavu ruku i pištolj.

Je l' igraju po satu?

Da, igraju po satu. Ali to nije šahovski sat. To je sat na ruci ovog glavnog. To je neki mnogo skupi sat, ali i na njemu nema više skazaljki, nego se samo pokazuje: “Vrijeme je za čiste račune”, “Vrijeme je za čistu Vladu!” Ovaj glavni se ljuti na svoj sat, skida sat i baca ga! Sat se polomio. Šteta! Mogao se prodati pa da desetak bijelih podstanara ne budu više podstanari.

Po kojim pravilima igraju?

Po novim. Nekada su bijeli igrali po pravilima koji su uveli crni i to prije dvadeset i više godina. Tada su crni rekli bijelima da svi imaju slobodno tržište, zakone i da utakmica može da počne pa kako se ko snađe. Objasnili su im da se sve to zove neoliberalni koncept ekonomije u procesu tranzicije a da je tu za svaki slučaj prisutna država kao sudija da svira penal ukoliko ko napravi faul. Bijeli su prihvatili pravila i utakmica je počela.

I šta se desilo?

Desilo se da su crni prisvojili državu i da je država uvijek svirala penal na štetu bijelih i onda su bijeli izgubili sve.

A gdje je bio zakon?

Zakon je bila Ana! Bijeli su shvatili da su prevareni i zato sada hoće da igraju partiju šaha sa crnima po novim pravilima koje diktira EK!

Šta se još dešava?

Bijeli sada traže da im crni vrate što su im uzeli, dosta bijelih kaže da su im sve to ukrali. Traže fabrike, traže posao, traže plate. Bune se! Skupa im struja, skupo im gorivo, skup im telefon. Kažu da ne bi bilo tako skupo, nego da se neko ugrađuje u te račune i neće da plaćaju tu ugradnju.

Vidim da bijeli jedu priganice, baš mnogo ima priganica i baš ih mnogo jedu. Poneko jede i pasulj, čak se može primijetiti u nekim tanjirima i nešto slično mesu. Piju pivo iz plastičnih flaša i vesele se jer se nadaju promjenama. Ovi stariji bijeli se pitaju gdje je taj Dubai, ovima mlađima je žao što ga ne mogu vidjeti. Neki od bijelih se žale da nemaju ni za sapun. Crni im se smiju i poručuju im da koriste šampon.

Šta jedu crni?

Skupu ribu, plodove mora, kavijar. Piju čivas i šampanjac, ali se ne vesele kao bijeli što piju pivo iz plastičnih flaša.

Crni su proputili za taj Dubaji, kao bijeli nekad na more vozom do Sutomora. Vidim da im se i sada ide, skoro da im se bježi, ali čekaju ishod partije.

Šta se dešava sa šahovskom partijom?

Za sada samo po jedan potez.

Kada će biti sljedeći?

Najvjerovatnije je da će se sljedeći odigrati 18. ili 19. februra 2012. godine.

Šta misliš,šta će bijeli odigrati?

Potez d4! da bi posle razmjene piona c5d4 bijela dama odmah ušla u igru. Bijeli imaju mnogo jaku damu, ona im je najjači adut u kojeg se uzdaju.

I šta znači taj potez bijelih?

Više je nego jasno. Čistu Vladu!

Kako može biti čista?

Pa da ode ova! Tako bar kažu bijeli.

Nostradamuse, hoće li pasti vlada?

Vidjećemo krajem februara koji će se potezi povući .

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")