stav

Novi iskorak u staru brazdu

Suočavanje s prošlošću podrazumijeva gotovo sve ono što je navedeno u izjavama učesnika sastanka kod Vujanovića: utvrđivanje činjenica o zločinima počinjenim na našem prostoru, procesuiranje krivaca, dokumentovanje zločina, i javno iznošenje tih činjenica
0 komentar(a)
REKOM, Foto: Savo Prelević
REKOM, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.12.2011. 09:58h

Nakon kratkog zatišja koje je nastalo nakon oštrih i javnih podjela u organizacionom tijelu inicijative REKOM, svjedoci smo novog iskoraka u ono što bi se moglo nazvati stara brazda. Sastanak zagovarača REKOM-a sa Filipom Vujanovićem, koji je upriličen u Podgorici, potvrdio je njihovu želju da staru brazda iznova obilježe, ne bi li političari konačno pristali da blagoslove ralo i orače.

Suočavanje s prošlošću podrazumijeva gotovo sve ono što je navedeno u izjavama učesnika sastanka kod Vujanovića: utvrđivanje činjenica o zločinima počinjenim na našem prostoru, procesuiranje krivaca, dokumentovanje zločina, i javno iznošenje tih činjenica. Ovim se kažnjavaju počinioci, a žrtvama vraća dostojanstvo i ljudskost.

Problem nastaje kada se ovaj proces ograniči na puke izvršioce zločina, odnosno samo na one koji su povukli obarače. Da ne bi bilo zabune, smatram da se izvršioci zločina moraju što prije sudski procesuirati i kazniti u skladu sa slovom zakona. Pomirenje, odnosno utvrđivanje činjenica o zločinima, međutim, ne može da se izvuče iz konteksta i odvoji od pitanja odgovornosti elita iz ratnih godina koje, u znatnoj mjeri, još uvijek gospodare političkim i društvenim životom diljem bivše nam domovine. Ove elite su kreirale ideološki, politički, kulturni i administrativni okvir u kojem su zločini bili mogući i opravdavani kao borba za spas vjere, nacije, države, i slično.

Javno iznošenje utvrđenih činjenica o zločinima je neophodno, ali je pogrešno taj proces uslovljavati postizanjem političke saglasnosti s elitama koje su u velikoj mjeri kreirale rat. Utvrditi da li su i kojoj mjeri političke elite, uključujući i crnogorsku kojoj pripada gospodin Vujanović, doprinijele počinjenim zločinima bi morao biti integralni dio pomirenja. Ovo je bio i jedan od zaključaka nedavnog skupa u Vukovaru na kojem se razgovaralo o pomirenju i suživotu nakon rata.

Moje insistiranje na ovom elementu ne znači da REKOM treba da preuzima ingerencije suda ili istraživačkog instituta, kako se to već duže vremena zlonamjerno i netačno interpretira od strane onih koji prizivaju politički sporazum s ratnim elitama.

Bez elementa utvrđivanja političke odgovornosti elita za rat i zločine ne može se sagledati kompleksnosti raspada Jugoslavije. Da se zločin ne bi ponovio neophodno je kazniti počinioce, ali je isto toliko važno naučiti zašto se zločin desio. Na kraju krajeva, uključivanje elementa političke odgovornosti elita predstavlja manifestovanje moralnog imperativa da se svi, a ne samo neki, krivci javno prozovu, a da potom sudovi odmjere njihovu odgovornost. Kompartmentalizovanje pomirenja na način na koji to predlažu “zagovarači” predstavlja slabo ukriveni politički kompromis s ratnim elitama. Ne čudi, stoga, što je Filip Vujanović entuzijastično “naglasio podršku” REKOM-u.

Zadatak REKOM-a bi trebalo da bude utvrđivanje istine kako bi se izbjegle različite interpretacije ratnih dešavanja na našem prostoru. Onog trenutka kada utvrđivanje istine o zločinima pređe na, toliko željeni i prizivani, “politički nivo” ova inicijativa, koja još uvijek obećava, prestaće da bude dio procesa pomirenja i postaće dio napora da se od odgovornosti aboliraju ratne elite.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")