NEKO DRUGI

Obožavanje Orbana

Pun nacionalistički zamah kod Orbana vidimo tek kasnije, nakon što njegov Fidesz 2010. osvaja dvotrećinsku većinu, kojom mijenja mađarski Ustav
81 pregleda 0 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2018. 12:08h

Premda njegovim hrvatskim obožavateljima to neće biti drago čuti, Orban uopće nije dosljedan i principijelan političar. Štoviše, upravo je on primjer vještog političkog oportunista, koji je mijenjao politička uvjerenja kako bi se održao na vlasti

Viktor Orban, idol naših desničara i suverenista, koji u njemu vide državnika koji se uspješno suprotstavio “diktatu” Zapada i Europske unije, pobjednik je nedavnih parlamentarnih izbora u Mađarskoj.

Tko je, dakle, taj Orban i zašto ga naši desničari toliko obožavaju, vjerojatno i više nego Putina, kolikogod to bilo apsurdno, s obzirom na neprijateljski stav mađarskih nacionalista prema Hrvatskoj? Nijedan europski političar prije Orbana nije na takav način iskoristio strah i mržnju kako bi se utvrdio na vlasti, tako da uopće nije iznenađenje što je Orban bio veliki uzor Karamarku, koji je po njegovom modelu obećavao osvajanje dvotrećinske većine i “mijenjanje Hrvatske”.

Premda njegovim hrvatskim obožavateljima to neće biti drago čuti, Orban uopće nije dosljedan i principijelan političar. Štoviše, upravo je on primjer vještog političkog oportunista, koji je mijenjao politička uvjerenja kako bi se održao na vlasti. Karijeru je započeo u komunističkom podmlatku, a pozornost javnosti na sebe skrenuo je znamenitim govorom 1989. kada je prepoznao povijesni trenutak i zatražio raspisivanje demokratskih izbora i povlačenje sovjetskih trupa.

Njegova stranka Fidesz početkom devedesetih nije bila nacionalistička, nego umjerena liberalna stranka. Orban tek kasnije skreće udesno, shvativši da liberalizam nema osobitu prođu među nacionalistički i ksenofobno nastrojenim mađarskim biračima. No čak i u svom prvom premijerskom mandatu od 1998. do 2002. Orbana možemo smatrati umjerenim nacionalistom.

Pun nacionalistički zamah kod Orbana vidimo tek kasnije, nakon što njegov Fidesz 2010. osvaja dvotrećinsku većinu, kojom mijenja mađarski Ustav. Novi Ustav napisan je u izrazito nacionalističkom i kršćanskom duhu. Orban je odlučio raskrstiti s multikulturalizmom, a u novom Ustavu našlo se i pravo na život od začeća i definicija braka kao saveza žene i muškarca, što je inspiriralo i hrvatske konzervativce koji su kasnije organizirali referendum kojim su istu definiciju ugurali i u hrvatski Ustav.

Orban je kasnije šokirao Europu objavom da je liberalna demokracija mrtva i da strance u Mađarskoj treba nadzirati. Zakonodavnim promjenama uzurpira apsolutnu vlast u zemlji. Zanimljivo je da je cijelo vrijeme Orbanova stranka Fidesz članica Europske pučke stranke, što je Orbana zaštitilo od značajnije odmazde Bruxellesa. Kako funkcionira osjetljiv odnos Orbana i Bruxellesa odlično pokazuje i nedavni primjer zaoštravanja s Moskvom. Premda figurira kao najveći Putinov prijatelj u EU, Orban je među prvima prognao ruskog diplomata zbog afere Skripalj, iako istodobno s Putinom gradi drugi dio jedine mađarske nuklearke Paks, vrijedne 10 milijardi eura, što financira Moskva.

Orban vješto koristi svoju poziciju u odnosu na krajnje desni Jobbik (iako je Jobbik ublažio stavove), jer Orban ne štiti samo Mađarsku od Bruxellesa, nego i Europu i njezin kršćanski identitet od “najezde izbjegličkih hordi s istoka”. Drugim riječima, Orban kao da Bruxellesu poručuje: ako ne želite mene, imat ćete Jobbik, pa slobodno birajte!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")