STAV UREDNIKA

Čisti i lijepi

Tuširaćemo se svaki dan, nećemo imati potrebu da jedemo i vršimo nuždu, svi ćemo biti visoki, čisti i lijepi i voljećemo do bezumlja našu malu, ali čistu zemlju, vladu i ministra
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2011. 10:04h

U neposrednoj blizini Bijelog Polja nalazi se pitomo selo Njegnjevo, bjelopoljska župa.

Svuda njive, na livadama cvijeće, čuje se samo zujanje pčela. A na jednoj od livada stajala je tabla: „Molimo vas bacajte smeće u Lim“. Prođe poneki putnik namjernik, ravnodušno pročita molbu i kesu sa nedojedenim sendvičom ležerno baci pored sebe.

I tako decenijama: smeće svuda, u Limu, Morači, Tari i u moru, a divljih deponija na suvom bezbroj. Isto toliko decenija traju priče nadležnih nam ministara i njihovih pomoćnika i savjetnika da će problem uskoro biti riješen, da će biti izgrađene regionalne sanitarne deponije, sve uz pare evropske, a firme naše.

I taman kad smo mislili da je pretposljednji ministar ekologije prevazišao sam sebe, najavivši da će na jesen „očistiti Crnu Goru za jedan dan“, novopečeni je najavio odsudnu bitku protiv otpada i to - softverom.

U ponedjeljak se ministar javio saopštenjem da je „posjetio Nacionalnu jedinicu za implementaciju projekata u komunalnoj djelatnosti i zaštiti životne sredine – DOO PROCON“ (Da, upravo se tako zove!) i da će se „ubrzo krenuti sa izradom Studije izvodljivosti za sanaciju nesanitarnih odlagališta u Crnoj Gori“.

Kao jedan od ključnih zadataka, ministar je istakao „izradu projektnog zadatka za kreiranje softvera kojim će se obezbijediti lakše praćenje realizacije projekata u komunalnoj djelatnosti“.

Izgleda da smo prevazišli strategije, akcione planove i fizibiliti studije (rad na terenu, takozvano „čišćenje“ je već odavno pase). Ko bi se time zamarao, kada umjesto nas smeće može da očisti kompjuter. Sada će najtraženije zanimanje biti programer, koji će u nekom virtuelnom svijetu jednim klikom miša pobrisati sve najlonske kese koje vise sa drveća.

Potom će obojiti more u azurno zelenu boju i iz njega izvaditi sve otpadne vode. Izgradiće novo arhitektonsko čudo: pogon za preradu i reciklažu otpada, kojeg bi se i Gaudi zastidio. Nestaće i oni ružni kontejneri, kojima ili fale točkovi ili poklopac... Ma izbrisaće nam iz memorije da je ikada i bilo otpada.

A onda će preći na nas. Tuširaćemo se svaki dan, nećemo imati potrebu da jedemo i vršimo nuždu, svi ćemo biti visoki, čisti i lijepi i voljećemo do bezumlja našu malu, ali čistu zemlju, vladu i ministra.

Za kraj, evo i dijela pomenutog priopćenja za javnost. Da vide ljudi sa čim se novinari skoro svakodnevno bore:

„Ministar Sekulić je sa direktoricom PROCON-a Jadrankom Vojinović i njenim saradnicima, razmatrao tekuće i planirane aktivnosti na realizaciji obezbijeđenih kreditnih i bespovratnih sredstava podrške aktivnostima na implementaciji projekata u komunalnoj infrastrukturi, a čije izvršenje koordinira PROCON, i to: kreditne aranžmane Crne Gore sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, te grant aranžmane Crne Gore.

Ukupan doprinos Evropske investicione banke za projekte u oblasti vodosnabdijevanja, upravljanja otpadnim vodama i komunalnim otpadom iznosi 81 mil. eura, dok su za iste projekte obezbijeđena bespovratna sredstva i tehnička podrška u iznosu od 20 mil.eura.

Ministar Sekulić je, dajući punu podršku aktivnostima PROCON-a, istakao značaj intenzivne saradnje resornog ministarstva i institucija nadležnih i odgovornih za realizaciju projekata od značaja za unaprijeđenje očuvanja i zaštite životne sredine, i posebno struktura odgovornih za operacionalizaciju projekata što proizilazi i iz njihove djelatnosti.

Jer, kako je naglašeno, intenzitet realizovanih aktivnosti PROCON-a u prethodnom periodu, kao i njihov kvalitet na apostrofiranim projektima, od značaja su za obezbjeđenje infrastrukturnih uslova opština kao preduslova zdravog života građana i ukupnog razvoja i budućnosti Crne Gore“, itd, itd, itd.

KO SHVATI, SHVATIO JE.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")