lovac na zmajeve

Krunski svjedoci

Da se ne lažemo, zar su potrebni svjedoci, makar i kredibilni, kada i ptice na grani znaju za formulu po kojoj se vlada u Crnom Gorom. Svima je, dakle, jasno da po principu ubijedi, kupi, zastraši, ucijeni, ukloni - da na toj strašnoj formuli opstaje jedinstvo vladajuće stranke
57 pregleda 0 komentar(a)
Ljubiša Krgović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ljubiša Krgović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.04.2011. 10:12h

U svjedočenju pred Županijskim sudom u procesu za ubistvo izdavača Iva Pukanića, svjedok tužilaštva Ratko Knežević opisao je formulu po kojoj funkcioniše, kako je nazvao, duvanska hobotnica čiji glavni krak ide iz Crne Gore: prvo pokušaju da vas kupe, ako ne uspiju, onda vas ucjenjuju, ako ni to ne pomaže onda vam prijete, kada im svi pokušaji postanu uzaludni onda likvidiraju.

Sud je kaznio osumnjičene, ali nije prihvatio Kneževićevo svjedočenje kao dovoljan dokaz o pozadini i naručiocima atentata. Šta ćemo sada kad u Crnoj Gori imamo nove svjedoke koji svojim iskustvom potvrđuju sumnje u način funkcionisanja ove grupe i njihove magične formule?

Svjedok prvi, nije bilo ko, već dugogodišnji saborac bivšeg premijera i dojučerašnji guverner Centralne banke. U intervjuu 'sramotnom' Rojtersu (zaustavite taj Rojters, viču lokalni propagandisti, kao nekad Moša Pijade) Ljubiša Krgović je vrlo precizno objasnio kako funkcioniše pomenuti sistem.

Prvo su, objašnjava, preko prijatelja pokušali da ga ubijede da se ne miješa u svoj posao. Nalik sadašnjem guverneru i Savjetu! Kada nije pomoglo, poslali su mu emisara iz lokalne firme sa debelom kovertom.

Para vrti đe burgija neće! Ali, i to bi uzalud. Onda su počeli da mu prijete. Smjenom, ne likvidacijom. Kada ga ni to nije ućutkalo, uklonjen je ali je ostao živ. Malo li je?! Zato može i da svjedoči. Lavovski dio posla u njegovoj smjeni odradili su omiljeni opozicionari iz SNP (sjećate se da je tako Sloba zvao Voju, omiljeni opozicionar).

Šef nadležnog odbora za finansije Damjanović je besprekorno odradio proceduru saplitanja i eliminacije guvernera čime je, u međuvremenu, zaslužio status favorita Prve banke i familije. Dok Krgović reže lozu u Rogamima. Ali, otkud Krgoviću vinograd ili zašto sada, zadocnjelo, priča kako je nekadašnjji premijer urušavao Centralnu banku - uzvraćaju medijski i ostali papagaji.

Navodno, da je ranije rekao ove stvari, kad su se i dešavale, svi ti piončići bi rasturili šefa. Ovako, ne zvuči im ozbiljno, još manje su zabrinuti za sudbinu Krgovića koji javno iznosi strepnje od posljedica koje bi mogao imati zbog politike koju je vodio dok je bio na celu CB?!

Sjećam se više ambasadora EU u Crnoj Gori koji su u vrijeme lova na Krgovića govorili da on uživa puno povjerenje Zapada i da ga “Đukanović ne smije taći”. Kada je Krgović uklonjen svi su zaćutali.

Ali o tome, kako ova magična formula (ubijedi, kupi, zastraši, ukloni), funkcioniše u međunarodnim okvirima svjedoči, takođe ovih dana, Garet Tankosić Keli, nekadasnji šef UNDP. U svojoj kolumni u “Vijestima” on je detaljno opisao "teoriju zavjere" kako je bivši premijer obezbijedo podršku UN i Svjetske banke za projekat elektrana na Morači.

Prvo su Keliju sugerisali 'na fino' da bezrezervno podrži gradnju, onda su pokušali da ga kupe novim mandatom (imali su jedno vrijeme i predsjednika u UN, koja hobotnica čovječe), potom su mu prijetili da će ga smijeniti i na kraju su mu pokazali da to i mogu. Kelijeva šefica Udovički (made in Serbia), zauzvrat je završila kao predavač na UDG, drugi službenik UN iz Beča na večeri sa tadašnjim premijerom u glavnom gradu Austrije, dok je agencija Svjetske banke IFC dobila višemilionski posao svajetovanje Vlade CG baš na tu temu!

Ali, da se ne lažemo, zar su uopšte potrebni svjedoci, makar i ovako kredibilni, kada i ptice na grani znaju za formulu po kojoj se vlada u Crnom Gorom.

Svima je jasno, dakle, da po principu ubijedi, kupi, zastraši, ucijeni, ukloni - da na toj strašnoj formuli opstaje jedinstvo vladajuće stranke čijem se skorom kongresu jedinstva svi radujemo. Ta formula objašnjava kako jedan čovjek, Svetozar Marović, može prihvatiti istovremeno i tamničenje rođenog brata i ulogu pisca programa za partiju koja je o toj tamnici odlučivala.

Jedan čovjek ili jadan čovjek?! Jasno je svima, pa i aktuelnom šefu parlamenta, da na pomenutoj formuli opstaje koalicona veza sa SDP-om i sama ta stranka. Da na istim temeljima funkcioniše Vlada, opozicione partije, mediji, tužilaštvo, sudstvo, parlament, Univerzitet, NVO sektor, Centralna banka, dvije akademije nauka, dvije crkve, pravna i fizička lica - dakle, kompletno društvo.

Ova formula (ubijedi, kupi, zastraši, priprijeti, ukloni) takođe objašnjava dugo ćutanje međunarodne zajednice - godinama su zapadne institucije i vlade žmurile na diktauru, kriminal i korupciju kojom je nekadašnji premijer davio jednu malu i zapuštenu zemlju. Zato jer su, te vlade, posebno njihovi diplomatski predstavnici (čast izuzecima) bili kupljeni, zastrašeni ili ucijenjeni.

Otuda, niko od njih nije fizički napadnut! Srećom (kakav cinizam)!

Imali smo proteklih dana i trećeg, krunskog svjedoka - Marka Milačića, mladog novinara tzv. Javnog servisa koji je mnogim starijim i ubuđalim kolegama iz propagandne mašinerije pokazao ne samo kako se brani profesija, već i kako se piše.

Pokazao im je da ima ono što njima najviše nedostaje - muda, ali i duh. Slučaj mladog Milačića svjedoči, s druge strane, o orvelovskoj maštovitosti aktuelnog režima pokazujući kako magična formula funkcioniše u prvoj fazi, tzv. omekšavanja ili zamrzavanja nepodobnih. Jedan od modaliteta je Krgovićev primjer, kada vam na vrata bane povjerljivi, dakle, korumpirani vlasnik lokalne firme i ponudi kovertu.

Milačić očito još nije izložen tom iskušenju. U ovoj fazi, pripremnoj, pokušavaju da ga “odarde” na sitno. Pošalju vas na odmor ili vam obezbijede neku stipendiju. Poznate su varijante i kada vas angažuju kao šegrta, i to ne đavolovog, već kod prvog kalifa iz SDP-a.

Milačića još čekaju takva iskušenja i ona mnogo gora - ucjene sa otkazom, prijetnje i zastrašivanja, a ako sve to pregrmi, onda se mora paziti neke sačekuše. Pogotovo ako nastavi da piše o fenomenu “velikih Petrovića i malog Mila Đukanovića”!

Ništa novo, ili, ipak ima nešto. Počinje da mrda, rekli bi populisti. Zbilja, otkud najednom toliki broj krunskih svjedoka! Godinama unazad vladajući klan je uspijevao da začepi svaku bušotinu, da na vrijeme kupi, zastraši, ućutka.

Sada više ni pare ne pomažu. Čak ni sila. Imamo i prve svjedoke zločina. Istina još se drže u anonimnosti ali pitanje je dana kada će i pred nekim sudom ispričati kako je vrh policije organizovao sačekuše, zatirao tragove zločina, falsifikovao istrage, krio kriminalce (a evropski premijer još drži upravu na položaju)?!

Ne mislite valjda da će se sve završiti na Krgoviću, Garetu i Milačiću?! I ovim policajcima iz Rožaja. Ne mislite da će talambasi koji se spremaju za novi kongres partije organizovanog kriminala i endemske korupcije, ućutkati ili zastrašiti nove svjedoke. Ili da će važne međunarodne adrese nastaviti po starom, da učestvuju u paradi ponosa jedne korumpirane interesne grupe?!

Najnoviji glasovi koji dolaze iz Brisela ohrabruju - kažu, svaki budući izvještaj neće temeljiti samo na riportima svoje ambasade, već će tražiti komentare NVO sektora i nezavisnih krugova. Valjda su i u Briselu shvatili šta se dešava na terenu. I da su im izaslanici, posebno zamjenici, a tek oni još niži, vrlo ranjivi na magičnu formulu.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")