STAV

Dr Lukšić iskreno Vaš

Naravno, nije nepoznata pojava da se politička klasa - u vlastonosnom zanosu – otuđi i osamostali od ostatka Društva. Da zajaše i živi neki svoj život baveći se održivim ometanjem događaja
54 pregleda 0 komentar(a)
popis, Foto: Arhiva Vijesti
popis, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.04.2011. 12:18h

„Popis je od primarnog interesa za građane Crne Gore, a ne za državu i političare“ (Igor Lukšić, premijer)

Zanago vrijedan doprinos teoriji Države i prava od strane Prime ministra MNE.

Prima, rekli bi Nijemci, konačno - oni nestrpljivi, definitivno – zvonko kliknuše proatlantsko raspoloženi podanici. Iznenađenje je tim prijatnije što dolazi od jednog ekonomiste sklonom – po vlastitom priznanju - kvalitativnoj analizi. Mlađani Lukšić, Državu i političare kao jedinstveni dvoimeni entitet povezuje kratkim, logičkim, crnogorskim: „i“. Građani Crne Gore svikolici u jedno, smješteni sa svojim „primarnim interesom“ odjelito - kao suveren subjekt - poizdalje i izolovano spram hladnih stamenih političara i bezinteresne Države.

Premijer je tu da podsjeti i pošalje snažnu poruku građanima: popisane – premda obuzeti brigama i krivom džadom što vodi k atlantiku - političari i Država neće gubiti iz vida.

U čemu je originalan doprinos već utvrđenoj i na evropskom nivou kristalisanoj teoriji i praksi pravno uređenog Društva?! Nemjerljiva je spontana iskrenost mladolikog Premijera u tretiranju državotvorne materije.

U tek započetoj - takođe mladoj – demokratiji lasno se i lepršavo previđa tradicionalni nauk o Državi i građaninu kao neraskidivo živoj svezi. Jedno bez dugog nemogući, zajedno rođeni i žive ih niko ne rastavi. Država obavlja mnoštvo životno važnih funkcija ali ni jednu mimo građana. Sve s narodom rekao bi naš Narod.

Nije li ovdje po srijedi tek, lakomislena digresija k pravnoj nadgradnji izazvana razigranim porivom opojne ideologije?! Da, kakva bi to bila vladajuća klasa kada – prigodnim manevrom - ne bi znala svoj interes da prikaže kao opšti i Državni?!

U ovom slučaju građane treba uvjeriti da - ugađajući haotičnim političkim naumima i projektima rade u svom najboljem interesu. Ako ne trenutnom onda onom koji seže u daleku budućnost.

Današnji građanin ipak - svestrano ojađen - većma gotivi nalog sadašnjosti: da se izbjegne nevolja u nadi da budućnost neće biti surova u naplati i sankcionisati pogrešan izbor. Kad budućnost stigne u sadašnjost opet će nas spasiti dovitljivost i okretna igra. Uz pomoć političara – naravski.

Naravno nije nepoznata pojava da se politička klasa - u vlastonosnom zanosu – otuđi i osamostali od ostatka Društva. Da zajaše i živi neki svoj život baveći se održivim ometanjem događaja.

Premijerova inovacija, suverenost građanina osnažuje novim premisama: odvojiti građanina od Države zarad srećnog budućeg jedinstva. Veliki je to posao i zahtijeva vrijeme ali političari ne žale sebe: ako treba živjeće vječno samo da se jednom dohvatimo zelene grane. Građaninu je tader u interesu da se spremno odazove i izađe u susret takovijem zahtjevima.

Bolje je, zaista vam velim, da se popišete – evo ja sam Crnogorac, iskreno će dr Lukšić, govorim crnogorskim, zaposlen, integrišem se - i sve sam to postiga' pređe popisa. Mada nije loše i da prećutite identitetska pitanja - pojašnjava Prime: manje će Vam se zamjeriti nego da se glasnete tj. izjasnite protiv svog interesa.

Ako ono što mislite da jeste odudara od onog što želite da budete ili od onog što je politički preporučeno tader zaćutite – imaćete kad progovorit' – demokratski razvoj je naše trajno opredjeljenje.

Popisivači samo podvlače crtu ispod vašeg ličnog projekta i izbora. Stvarno stanje stvari je čisto filosofsko pitanje: nikad nećemo saznati ko smo i što smo. Možemo tek politički uviđavni, izjasniti što trenutno mislimo o sebi i kako se osjećamo. A to, kao što svi znamo i osjećamo, najvećma zavisi od Države tj. Političara.

Konačno, u interesu je građana da upišu ono što se preporučuje sa najvišeg mjesta. Ako nekom baš ne miriše onda nek' se uzdrži. Znajte samo: Političarima i Državi je svejedno – oni ostaju 'đe jesu kako god se Vi izjasnite.

Za Vas pak, nijesam siguran. Podvucimo na ultimu: hoćete li da budete uspješni (i mladi) sa poznavanjem crnogorskog & engleskog - kao Prime ministar - ili da tavorite nepopisani, neopredijeljeni ili nepodobno identifikovani. Zagledani u nečesove korijene i trajne vrijednosti. Popis je vaša najpotonja šansa!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")