NIŠTA NIJE SLUČAJNO

Popisivači i instruktori

U ovom predpopisnom procesu ništa ne bi bilo čudno da se poštuju zakonske norme i propisi. Međutim, da je nešto trulo u državi Danskoj, pardon Crnoj Gori, govori i način biranja instruktora i popisivača za predstojeći popis
91 pregleda 0 komentar(a)
spisak popisivača, Foto: Zoran Đurić
spisak popisivača, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.03.2011. 13:21h

Da su ekonomske slobode izvor svih sloboda opšte je poznata činjenica. Isto tako, opšte poznato je i da je najveći broj građana Nikšića, a i Crne Gore, u teškoj i nezavidnoj finansijskoj situaciji.

U društvu u kojem partijska pripadnost jedna od krucijalnih referenci, teško je a ne konstatovati da je vlast u Crnoj Gori nedemokratska tvorevina. U prilog ovoj konstataciji, između ostalog, govori i interesovanje za predstojeći popis stanovništva.

U ovom predpopisnom procesu ništa ne bi bilo čudno da se poštuju zakonske norme i propisi. Međutim, da je nešto trulo u državi Danskoj, pardon Crnoj Gori, govori i način biranja instruktora i popisivača za predstojeći popis.

U ovim danima uoči popisa jedan od najtraženijih poslova na nezvaničnoj berzi rada je zanimanje POPISIVAČ. S obzirom da se u Nikšiću teško dolazi do prava na rad, ova prilika je, umjesto da bude šansa za mlade ljude koji su na lokalnom Birou rada i koji nemaju priliku da dođu do zaposlenja a imaju tražene reference, nažalost još jedna trijada stranaka koje imaju predstavnike u popisnim komisijama.

U Nikšiću su u Popisnoj komisiju predstavnici DPS-a, SNP-a i Nove. Ovog puta, Popisna komisija je dala šansu partijskim aktivistima da odrađuju i ovaj angažman. Interesantno bi bilo pitati nadležne organe, a prevashodno Monstat, po kojem ključu su birani popisivači i instruktori? Koje su to stručne reference popisivača i instruktora? Da li ima instruktora bez fakultetske diplome?

Da li ima popisivača i instruktora u radnom odnosu? A ako ima kako će da opravdaju vrijeme koje neće provesti u firmama i preduzećima u kojima rade. Interesantno će biti kako i koji će ljekari dati bolovanje radnicima koji nijesu u stanju da obavljaju radne obaveze, a sa druge strane provešće petnaest dana na terenu u svojstvu popisivača. Koliko će koštati državu i poslodavce jedna ovakva odluka?

Nažalost, da je popis ispolitizovan i pitanje politike, a ne statistike, govore i ovi podaci. Bilo bi korektno da instruktori i popisivači dostave potvrde sa Biroa rada o radnom statusu. Teško je očekivati da partijski aktivisti mogu popisivački proces sprovesti na korektan i nepristrasan način.

Takođe, teško je očekivati da građani na slobodan način odgovore na pitanja koja se traže od njih iz prostog razloga što je teško očekivati da partijski aktivisti neće biti pristrasni i ideološki "obojeni" u skladu sa partijskim ideologijama, kao i da neće zloupotrijebiti podatke iz popisa u političke svrhe u budućem periodu.

Na koncu, postavlja se pitanje hoće li iko snositi konsekvence zbog zloupotrebe Zakona. Logično bi bilo da nadležni organi (tužilaštvo) sprovedu istragu i preispitaju rad Popisnih komisija i da ukoliko ima zloupotreba u radu, procesuiraju odgovorna lica nadležnim službama (sudovima). Ovakav pristup bio bi ispravan, međutim, to je teško očekivati. Vrijeme je majstorko rešeto. Zar ne?

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")