LOVAC NA ZMAJEVE

Idu dani

"Zato su toliki milijuni ljudi, opsjedani propagandom, zatupljeni indoktrinacijom, iz straha, lišeni slobodnog izbora pa čak i znatiželje, navikli na uslužnost i poslušnost, na koncu uzdizali Truhilja u nebesa. Nisu ga se samo plašili, nego su ga i voljeli..."
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2011. 11:37h

Vladin glasnik se umorio od brojanja ali ja ne posustajem- prošlo je tačno 2080 dana od kada je “raspop” SPC Amfilohije Radović obljubio našu milu Rumiju. Toliko dana krvi, znoja i suza zbog metalne crkve na vrhu planine.

Nije nam ništa bolji ni reis Fejzić. Pravi šejtan. Srećan sam i zbog njega i brojim - već 712 dana ne mora da se potuca kao podstanar. Podgorički vezir Mugoša ga je spasio golgote. Ne iz DPS kase već iz opštinskog budžeta. Jedan od komentatora na našem portalu kaže - mogao mu je pokloniti jedan od svojih stanova! A njih, po Ranku Krivokapiću, uvijek bliskom istražnim organima i radnjama, Mugoša trenutno ima 102?!

Danas se navršava tačno 12 dana od kada nas je tragikomični šef Agencije za telekomunikacije javno upoznao da je svoje grandiozno djelo na obližnjem brdu platio 5 miliona eura, umjesto predviđenih par stotina hiljada. Razlog je više nego ozbiljan - nepredviđeni skok cijena građevinskog materijala i radova. Pa ko ne bi bio srećan sa ovakvim vladinim službenikom.

Ponosim se što ni bivši šef tajne policije, ni aktuelni komandant javne, nemaju veze sa fabrikom duvana u Mojkovcu. Priznaju da su vjerovali kako će ta ideja donijeti njihovom rodnom kraju puno radnih mjesta i prihoda, šta se desilo u realizaciji niko ne zna. Danas je 512 dana od kada je izdata licenca za rad fabrike u Mojkovcu, a javnost još čeka odgovor na pitanja šta se u njoj proizvodilo, kuda se i kako distribuiralo.

Nesrećan sam što Sveto Marović i dalje ćuti. Prošlo je 66 dana od hapšenja njegovih bližnjih, a on ni riječ. Vjeruje Partiji i Drugovima da će iskoristiti svoj uticaj i osloboditi nedužne. Nada posljednja umire.

I dalje brojim, umjesto vladinog glasnika - prošlo je 14 dana od kada je u Parmi pala grupa lokalnih ljubitelja markirane robe po “nabavnoj cijeni”. Toliko dana, kao da je vječnost prošla, a Roćen se još ne oglašava. Nema vremena zbog akcionih planova i evropskih integracija. A nije da ne bi imao šta da kaže. Recimo, kako je njegovo omiljeno mjesto baš jedan lokal u kome se pomenutom robom naveliko trgovalo. Ili, nešto o njegovom pokroviteljstvu nad biznisom burazera i drugova. Ministar bi kao prva zvijezda grand parade trebalo da nam objasni kako nas namjerava uvesti Evropu sa dilerima, šanerima, kockarima, švercerima, krojačima i tabadžijama, koje su on i šef mu učinili elitnim i uglednim profesijama.

Već je 880 dana od kada direktor naše Carine, vrhunski sportista, "neprimjetno" prima skoro hiljadu eura sportske penzije. Ne naravno svakog dana, jedva jednom mjesečno. Opet citiram posjetioca portala: “Ljudi, pogledajte ovo ludilo, mi živimo od 400 eura a on ne primjećuje da svakog prvog dobija extra 900!“

Prošlo je 18 dana, skoro su svi zaboravili, kako je legendarni lider opozicije (S.M.) pokušao da sakrije pozivnicu od dragog mu predsjednika. Mislim na onog u Beogradu, iako on prema sopstvenom iskazu, ništa manje ne voli ni ovog u Podgorici. Vladin glasnik ga je slavio kao heroja - Milić ne ide kod Tadića. Pokušao je da nas obmane proceduralnim stvarima, nije mu stigao poziv, jeste stigao. Kada smo i to razjasnili, veliki lider je poslao svog dopredsjednika. Tako genijalan i patriotski potez, jer eto jedino Milić ne ode na noge Tadiću, već mu posla drugu ligu! Bravo Srđane.

Sve je to ništa naspram podviga barskog gradonačelnika - nakon gotovo 3 i po hiljade dana, Vlada je dovela u pitanje ugovor kojim je Pavićević na svoje ime uknjižio 145.800 kvadrata za 100.000 eura. Kako ovaj lider DPS u Baru i okolini namiče glasove na izborima kada mu tako lako idu kvadrati?! Odgovor zna Mićo Orlandić iz SDP. Zajedno su u oba posla, i ovom katastarskom i onom partijskom. Zato i ćute, kao zaliveni.

Tek je dan sedmi (i brojem - 7), kako su Nova i Mandićevi proglasili Klintona nepoželjnim. Jedan od posjetilaca portala, tim povodom kaže: “Pitajte Mandića je li i Monika Levinski nepoželjna”? Dobro pitanje, odgovor se još čeka. Mada ga je u stvari dao jedan drugi komentator sa portala, koji zaključuje: “Nije to Nova, to je Stara. Mijenjajte se ljudi više”!

A sada bez šale i cinizma. Danas se navršava 2.456 dana od ubistva Duška Jovanovića, a javnost još ne zna ko je počinio i platio to ubistvo. Prošlo je 1.584 dana od likvidacije Srđana Vojičića? Greškom, sjećate se. Nema nikave istrage a kamoli rezultata, što je najbolja preporuka direktoru policije za novi mandat.

Koliko bih još mogao da brojim i nabrajam, a zaključak bi opet bio isti – sve je isto samo njega nema. Zbilja, prošlo je 68 dana od odlaska premijera koji je gospodario dvije decenije. Nije nam lako. Ne znam kako vi nosite tugu, ja se tješim čitajući velikog Ljosu i "Jarčevo slavlje" - epopeju o tome kako je 30 godina vladao Truhiljo.

"Poluzatvorenih očiju, uljuljkan tihim šumorom mora, pomisli kakav je đavolski sustav Truhiljo bio kadar stvoriti u kojemu svi Dominikanci, prije ili poslije, sudjeluju kao sudionici, sustav kojega su pošteđeni tek prognanici i pokojnici. Na ovaj ili onaj način, svi u državi bijahu, jesu, ili će biti dio režima... Kao što je govorio Estrelja Sadala, Jarac je dokinuo ljudima sveto svojstvo koje im je dodijelio Bog: slobodnu volju... Zato su toliki milijuni ljudi, opsjedani propagandom, zatupljeni indoktrinacijom, iz straha, lišeni slobodnog izbora pa čak i znatiželje, navikli na uslužnost i poslušnost, na koncu uzdizali Truhilja u nebesa. Nisu ga se samo plašili, nego su ga i voljeli..."

Bravo Ljosa, svaka ti je ka' Njegoševa.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")