STAV NOVINARA

Teatar snova

Organizatori, manjina zaposlenih u Nikšićkom pozorištu, obećali su tople foajee i sale, u saradnji sa ugostiteljima jeftino osvježenje, a taksi službama popust na sve vožnje do pozorišnih hramova i nazad...
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2011. 10:59h

Ministar kulture Crne Gore otvoriće, Malo Sjutra (MS), jubilarni, deseti (Međunarodni) Festival glumca u Nikšiću.

Tokom desetodnevne umjetničke fešte biće izvedeno dva puta po deset predstava, na čak četiri rekonstruisane pozornice: Zgradi bivšeg Doma JNA, sada sjedištu Nikšićkog pozorišta, Sali „18. septembar“, velikoj, Multifunkcionalnoj dvorani i Kamernoj sceni Doma revolucije.

Prateći muzički programi, MS, biće priređeni u velikoj sali Muzičke škole, sa 400 mjesta, a kamerni u Gradskoj kući. Zahumlju, osnivaču i organizatoru prva četiri festivala, bez imalo sujete od strane novih pregalaca, MS, ustupljeno je organizovanje okruglih stolova kritike. Van takmičarske konkurencije, MS, na vajarskom remek-djelu Kameni grad, u obnovljenim Planinarskom domu i Zelenoj pijaci, biće izvedeni performansi.

Prethodno, ministar i gradonačelnik, otvoriće sve te objekte i podsjetiti na riječ koalicije stranaka „Zdravog razuma“ i „Moralnog preporoda“ datu građanima uoči lokalnih izbora prije šest godina. MS, zbog velikog interesovanja i već rasprodatih karata na novootvorenom bilet servisu u centru grada, komadi će se davati od 17 i 20 sati.

Umjetnost svih umjetnosti na festivalu za koji živi nekadašnja kuturna prijestonica, MS će izaći iz nekadašnjeg Sindikalnog doma metalurga, radničke sale za kongrese maštovito nazvane Scena 213, nekada, uzalud, poklonjene Opštini za potrebe gradskog teatra. Magija, makar pljusnula u maju, MS će zaobići i hladni Onogošt, nekadašnju hotelčinu u kojoj 20-ak posljednjih radnika održava što se održati može, ne pristajući na otkaz.

Organizatori, manjina zaposlenih u Nikšićkom pozorištu, obećali su tople foajee i sale, u saradnji sa ugostiteljima jeftino osvježenje, a taksi službama popust na sve vožnje do pozorišnih hramova i nazad. Ex-jugoslovenski glumci uveče će gostovati u klubovima i pabovima. Kao I Do Sada (KIDS), za neizmjerni trud i entuzijazam, biće nagrađeni posebnim dnevnicama, a bilten će štampati u boji.

Velika većina domaće ekipe, diplomirani reditelji, scenografi, dramaturzi, kompozitori, kostimografi, glumci... Nikšićkog pozorišta, obećali su da će svojom predstavom, trećom ovosezonskom premijerom, dostojno reprezentovati grad u kulturnoj ekspanziji. KIDS.

Gledalac će biti u prilici da, nakon izvedbi, u glasačke kutije ubacuje listiće na kojima će ocjenjivati komade, kako bi bila nastavljena tradicija nagrade publike, dok će novinari glasati za posebno priznanje. KIDS.

Glavni „Grand prix“ biće, KIDS, dodijeljen najboljem glumcu, a ne predstavi ili režiji, jer je u pitanju regionalno - unikatni Festival glumca. Specijalna nagrada žirija, KIDS, nije najavljena, jer, logično, otkud bi žiri unaprijed znao da će biti neophodna. Ukoliko je dodijeli, žiri će, KIDS, izbjeći da se dodvorava Hrvatima, u znak izvinjenja zbog rata za mir.

Selektor festivala biće biran na konkursu, KIDS, a odavno je otvoren tender za izradu loga, plakata, izgleda diplome, ovogodišnji slogan... Pored pokroviteljstva privatizovanih industrijskih giganata, poput Pivare, Željezare, Elektroprivrede, Boksita... koje je Vlada, prodajom, obavezala da sponzorišu kulturu i sport, Opština, inače jedna od rijetkih sa budžetskim suficitom, obezbijedila je pristojne novčane nagrade... Predsjednik Opštine, zbog novih okolnosti, moraće da mijenja pozdravni govor, bez suflera, KIDS.

Nagrada „Veljko Mandić“, u čast jednom od najvećih crnogorskih glumaca i pozorišnih stvaralaca, biće dodijeljena za doprinos razvoju nikšićkog teatra u godini za nama, za doprinos razvoju NK pozorišta do sada, za doprinos razvoju crnogorskog glumišta, za odigranu predstavu u Crnoj Gori, za stupanje laureatove noge na nikšićki korzo ili već kako bude odlučeno, u zavisnosti od koalicionog mizanscena, KIDS.

Kulturna eksplozija, koju je najavio ministar, i sam laureat, kulminiraće otvaranjem Teatra snova, njegovog i gradonačelnikovog autorskog projekta.

U besjedi, koju je PR služba dostavila medijima, pored ostalog, stoji:

„Godo je najljepšti samo dok se čeka“.

Tako će hiljade Nikšićana, nekim čudom još zaljubljenih u umjetnost koja im se dijeli tek na kašičicu, što ne uspiju doći do ulaznica, ne stignu na sve predstave ili, ne daj bože, ne vjeruju da su sale rekonstruisane - moći sve da vide – besplatno – empatija garantovana.

Dovoljno će biti da zaspu.

A kada se probude... Kao U Ranom Avangardnom Carstvu...(_____)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")