DVIJE SINDIKALNE

Prst u oko

Pokazuje se da Vlada ima mehanizme, samo ako hoće, da sredi anarhično stanje u privredi i disciplinuje novopečene vlasnike kapitala, koji ne biraju sredstva na putu do profita. Naravno, svaka čast svijetlim izuzecima
0 komentar(a)
FEP protest, Foto: Vesko Belojević
FEP protest, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.02.2011. 12:31h

Odavno nijesam čuo milozvučniju izjavu od one nedavno izgovorene - prst u oko Vladi Crne Gore! A izgovorio je naš novi premijer opisujući ponašanje Atlas mont fonda u slučaju višegodišnje golgote kroz koju prolaze radnici Fabrike elektroda „Piva“.

Da pojasnim, kako me dušebrižnici ne bi pogrešno tumačili, poenta nije u likovanju nad nezgodom koju je doživjela Vlada (a zaista je neprijatno kad vam neko zabije prst u oko), već u atipičnom ponašanju premijera.

Zvuči riplijevski, ali prvi put u dvije decenije tranzicije imamo priliku da čujemo da Vladini zvaničnici nijesu okrivili radnike ili sindikat za kolaps fabrike, a zatvorili smo ih tuštma i tma.

Ovoga puta, veoma eksplicitno, okrivljen je poslodavac za loše upravljanje preduzećem! Čak što više, premijer je vratio prst u oko Atlas mont fondu po zakonu taliona - oko za oko, zub za zub.

Ne samo da je povratio akcije Fabrike elektroda „Piva“, već je izdejstvovao poništaj višegodišnjeg tendera za prodaju tivatske firme „Montepranco Bokaprodukt“ (na koju je, još odavno, oko bacio famozni kanadski milijarder gospodin Piter Mank) i najavio izmjenu Zakona o investicionim fondovima, ističući da je očigledno da su investicioni fondovi pali na ispitu, te da preduzeća pretvaraju u agencije za nekretnine.

Ovo zadnje u prevodu znači da zatvaraju preduzeća, a da zemljište (najčešće su to atraktivne lokacije) prodaju za izgradnju poslovno-stambenih kompleksa. Koliko smo samo puta u prethodnom periodu upozoravali na takvo ponašanje, a da nije bilo nikakvih reakcija?

Dakle, pokazuje se da Vlada ima mehanizme, samo ako hoće, da sredi anarhično stanje u privredi i disciplinuje novopečene vlasnike kapitala, koji ne biraju sredstva na putu do profita. Naravno, svaka čast svijetlim izuzecima.

Moram da priznam da nije lako, u ovom trenutku i na ovakvom mjestu, napisati jedan optimističan tekst ukoliko nemate golemog pokrića, a ja ga zaista nemam.

Međutim, činjenica je da nam nasušno treba neka novaenergija, jer naši su građani napaćeni dosadašnjim tranzicionim procesima u kojima se društvo drastično raslojilo, dok je srednji stalež u potpunosti izgubio svoj identitet.

Ipak, Crna Gora je zemlja sa mnogo potencijala koji, ako se na pravi način valorizuju, mogu građanima obezbijediti pristojan život i evropski standard.

Zato, krajnji je trenutak da uspostavimo pravi sistem vrijednosti i da se oslobodimo stereotipa, po kojima se svako ko drugačije misli etiketira kao državni neprijatelj.

To podrazumijeva potrebu da se pod hitno zahvalimo svim onim „kadrovima“, koji policijskim metodama profilišu mišljenje većine, koje opet mora biti onakvo kako gazda kaže. Jer, ako nema borbe mišljenja, nema ni demokratskog društva, a u tom slučaju, što je najgore, nema ni iskristalisanog stava o ključnim društvenim pitanjima.

Želim da vjerujem da je iskrena ruka koja je od strane novog premijera pružena realnom civilnom sektoru, a koje do sada nije bilo. To je ogroman iskorak na stvaranju sinergije, koja nam je neophodno potrebna u godini kada treba da valorizujemo status kandidata i dobijemo datum početka pregovora za pristupanje Evropskoj uniji.

Zbog toga se od premijera očekuje da održi započeti kurs, da afirmiše prave vrijednosti i da „zabije“ prst u oko mitu i korupciji, privrednom i opštem kriminalu, nepotizmu i svim drugim anomalijama koje nagrizaju naše društvo. Naravno, to nije ni malo lak zadatak, ali ono što je izvjesno jeste da da će on na tom kursu imati podršku svih nas običnih ljudi.

Argentini je Maradonina „božija ruka“ 1986. godine donijela titulu šampiona svijeta u fudbalu, a šta će nama donijeti „Lukšićevi prsti“ ostaje da vidimo.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")