U MREŽI

Neka bude čisto

Samo u Crnoj Gori ministar može da zaposli kompletnu familiju na rukovodećim funkcijama, a da ga niko ne optuži za nepotizam... jer, zaboga, ko može biti stručniji, sposobniji i znaveniji od članova porodice uvaženog ministra.
104 pregleda 0 komentar(a)
Korupcija, Foto: RFE
Korupcija, Foto: RFE
Ažurirano: 05.01.2011. 18:17h

Na međunarodni Dan borbe protiv korupcije Crna Gora može da se pohvali kao ni jedna druga zemlja na svijetu, jer samo kod nas ni jedan visoki državni funkcioner nikad nije bio korumpiran, nije radio u privatnom interesu, niti se obogatio od politike.

Samo naši ministri uspijevaju da za godinu dana kupe stanove i vrate kredite veće od njihovih godišnjih plata, a da ni jedna institucija ne posumnja da su uzeli novac sa strane.

Samo u Crnoj Gori ministar može da zaposli kompletnu familiju na rukovodećim funkcijama, a da ga niko ne optuži za nepotizam... jer, zaboga, ko može biti stručniji, sposobniji i znaveniji od članova porodice uvaženog ministra.

Samo u Crnoj Gori struktura Vlade zavisi od toga kome je potreban imunitet od krivičnog gonjenja. A odlazak premijera se najavljuje kao Đeknina smrt.Samo se našem premijeru na riječ daju višemilionski krediti. Samo kod nas se zbog biznisa prvog ministra i njegove familije usvajaju posebni zakoni kojima im se daju dotacije iz budžeta.

A ipak Vlada na čijem je čelu uspijeva da izbjegne konflikt interesa. I samo naš ministar finansija može biti prezadovoljan kada Šef državi vraća kredite tako što jedan isti milion vrti desetak puta.

Samo naši poslanici primaju veće plate u upravnim odborima u koje ih postavlja Vlada, nego u Skupštini, a ipak uspijevaju da ostanu nezavisni i da tako uspješno kontrolišu svoje dobročinitelje iz izvršne vlasti. Po principu ruka ruku mije.Nigdje nema veselije privatizacije nego u Crnoj Gori - samo kod nas se firme prodaju po kafanama.Samo se od naše privatizacije niko nije okoristio, iako su nam sve fabrike opljačkane i pred gašenjem.

Samo naša vlada na uštrb budžeta sudstva, tužilaštva, zdravstva, obrazovanja i drugih beznačajnih servisa za građane odvaja stotine miliona eura za domaće i strane tajkune čije fabrike su danas više dužne sopstvenim vlasnicima i državi nego što su iznosili njihovi dugovi prije privatizacije.

A onda se ista ta Vlada zadužuje zbog poplava.Naše institucije se uspješnije i efikasnije nego bilo gdje drugo bore protiv sindikalaca - zločinaca koji neće da ćutke posmatraju kako vladini strateški off shore partneri pljačkaju njihova preduzeća.

Samo naši ministri javno oslobađaju tajkune krivičnog gonjenja zbog utaje poreza. Zamislite da je Al Kapone živ i da posluje u Crnoj Gori, njegova ulaganja bi mogla donijeti blagostanje našim građanima. Vjerovatno bi postao najbolji strateški partner našoj Vladi... i počasni građanin.

Još kada znamo da niko nikada u Crnoj Gori nije prao novac sem one dvije nesrećne Kineskinje od prije nekoliko godina, možemo zaključiti da nema zemlje u kojoj Uprava za sprečavanje pranja novca ima tako malo posla kao u Crnoj Gori.

Samo u Crnoj Gori građevinska dozvola predstavlja nepotrebnu biznis barijeru, a planska dokumentacija se svodi na spisak želja domaće i strane građevinske mafije.Samo kod nas je lakše potopiti kanjone Tare i Morače radi navodnog deficita struje, nego natjerati vlasnike KAP-a i Željezare da plate ono što duguju.

Samo naša policija i tajna služba nesmetano prisluškuju građane, aktiviste civilnog društva, novinare i političare, braneći državu od stranih špijuna i domaćih izdajnika, dok šefovi organizovanog kriminala i lica sa međunarodnih potjernica dobijaju pasoše ili nesmetano napuštaju zemlju baš kada policija gromoglasno najavi njihova hapšenja. Nigdje nema takve harmonije i suživota kao u Crnoj Gori. I takve predvidljivosti.

Samo kod nas funkcioneri obavještajne službe idu na žurke kriminalaca, a policija i tužilaštvo se ponašaju kao da im je žao što nisu i oni pozvani, dok saslušavaju one koji govore da možda nije u redu da se visoki funkcioneri tajne službe socijalizuju sa kriminalcima.

Zato nije ni čudo da samo naša tajna policija može da smatra da nema prepreka da se narko bosovima daju naši pasoši. Ipak su to dobri momci.Zato nije ni čudo da se samo kod nas viznoj liberalizaciji i antikorupcijskim reformama više raduju kriminalci nego građani.

I moralni, kako reče Vrhovna državna tužiteljica. Samo ona nikada nije imala problema sa kriminalcima. I samo ona uspijeva da žrtve pretvori u napadače, kriminalce u svjedoke, a svjedoke u krivce. Kod nas je sve relativno. Samo kod nas organizaciona struktura pravosuđa podsjeća na porodično stablo.

Samo naše sudstvo i tužilaštvo drži lekcije Evropskoj komisiji da ta institucija u stvari ne razumije šta znači biti nezavisan, stručan, profesionalan i transparentan.

Zato naši najviši državni službenici treba da počnu da izvoze svoje znanje u zemlje Evropske unije, da im malo podignu standarde i pripreme ih za ulazak Crne Gore - zemlje čuda, zemlje bez korupcije.

Preporučujemo za Vas