STAV

Turizam na Cetinju, izazovi i mogućnosti

Prijestonicu treba predstaviti na autentičan način, uz participaciju kulturnih institucija i svih subjekata iz turističkog sektora
1921 pregleda 5 komentar(a)
Cetinje, Foto: Shutterstock
Cetinje, Foto: Shutterstock

Naše Cetinje je rijedak primjer grada u kojem se na tako malom prostoru nalazi toliko istorijskih, kulturnih i duhovnih, ali i prirodnih sadržaja, da može slobodno stati uz rame videćim evropskim gradovima slične veličine i istorijskog nasljeđa. Pričati o razvoju turizma u Prijestonici je apsurdno ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da ne postoji jedan od snovnih elemenata turističke ponude - adekvatan hotel.

Naime, iako u gradu radi nekoliko manjih hotela, osnovu turističkog potencijala decenijama je činio hotel Grand koji se nalazi u strogom centru grada, tačnije između dva gradska parka, i lociran je u neposrednoj blizini istorijskog jezgra Cetinja. Sagrađen je 1984. godine kao hotel sa 5 zvjezdica i tada je zasluživao epitet jednog od najboljih u Crnoj Gori, a i šire.

Danas, nažalost vidimo samo dvije pozitivne ocjene sa sajta booking.com i one odnose se na veličinu hotela (182 dvokrevetne sobe i 8 apartmana) i na lokaciju hotela (šetnjom kroz park stižese za par minuta do Dvorca kralja Nikole, etnografskogmuzeja, Biljarde, Vladinog doma, glavnog trga, crkvena Ćipuru, manastira...).

Svi ostali komentari su negativni i odnose se na higijenu hotela koja nije na zadovoljavajućem nivou, kao i na sadržaje hotela koji nikada nisu dostupni pa je samim tim upitna njihova funkcionalnost (bazen, sauna, biblioteka, kuglana, noćni klub).

Da hotel ne drži korak sa vremenom pokazuje i činjenica da se u kupatilima nalaze kade umjesto tuš kabina, da u sobama ne postoje klima uređaji i da gost ne može u isto vrijeme sušiti kosu i puniti mobilni telefon, jer u sobama postoji samo jedna utičnica. A u današnjem svijetu bogate turističke ponude niko ne želi da se vrati 35 godina unazad, kad je komfor ili usluga u pitanju.

Najveća prednost ovog hotela je njegova veličina i mogućnost postepenog, faznog renovinaranja kapaciteta, kao što je urađeno sa turističkim naseljem Slovenska plaža, koje je sa 2 zvjezdice došlo do 4 u većem dijelu kapaciteta kroz pametno ulaganje u proteklih nekoliko godina. Smatram da je rješavanje ovog problema neophodno za turistički razvoj Cetinja kako bi turisti produžili svoj boravak i ostvarivali noćenja umjesto zadržavanja u gradu na svega par sati. Ne treba trošiti riječi o tome koliko bi Cetinje dobilo novih sadržaja i mogućnosti ukoliko bi u našem gradu neprekidno boravilo nekoliko stotina ili hiljada gostiju.

Takođe, podaci pokazuju da je na Cetinju iskorišćeno svega 5-10% turističkih potencijala, a to je zabrinjavajući podatak ako uzmemo u obzir da je Cetinje na idealnom geografskom mjestu, u srcu Crne Gore, na samo pola sata vožnje od Budve, Kotora ili Podgorice kao najznačajnih turističkih centara, da se u sastavu naše Opštine nalaze nacionalni parkovi Lovćen i Skadarsko jezero, kao i da u Riječkoj i Katunskoj nahiji postoje značajni potencijali za razvoj gastro i vinske ponude, kao i odmora u seoskim domaćinstvima.

Valorizacija turističkih potencijala Cetinja je važan segment u borbi za otvaranje novih radnih mjesta, jer Cetinje ima najveću stopu nezapošljenosti u južnoj i centralnoj Crnoj Gori. Moramo biti svjesni činjenice da upravo razvojem turizma oživljavamo uništenu cetinjsku ekonomiju!

S obzirom na to da je Cetinje središte kulturno-istorijske turističke ponude Crne Gore, postoje stotine hiljada potencijalnih gostiju koji tragaju za umjetnošću, duhovnošću i prirodnim ljepotama, ali i koje bi podsjetili na tradiocionalno crnogorsko gostoprimstvo, koje se često u želji za većim profitom i bržom uslugom izgubi.

Upravo to je razlog zašto trebamo Prijestonicu predstaviti na autentičan način, uz participaciju kulturnih institucija i svih subjekata iz turističkog sektora. Podsjećam javnost, da je opštinski odbor SDP-a u toku kampanje za lokalne izbore pod sloganom ‘’Da živi Cetinje’’ imao konkretan plan za oživljavanje turizma čija je realizacija podrazumijevala kreiranje jedinstvene turističke promocije Cetinja u saradnji sa svim turističkim subjektima koji posluju u našem gradu.

Zbog svega navedenog, smatram da je izuzetno bitno da se pitanju razvoja turizma posveti nužna pažnja i sa lokalnog u sa državnog nivoa, kako bi u ovoj i narednim turističkim sezonama građani osjetili prave, ekonomske, efekte iskorištavanja izuzetnih turističkih potencijala Cetinja.