STAV

Ne vjeruj svojim očima

Ja, naravno, ne vjerujem svojim očima (lažljivim) koje su me na zlo navodile. Tu je nadležni državni organ - onaj maneken iz ASK-a - da mi fino objasni činjenicu da nadležni državni organ nije konstatovao nikakvu promjenu u imovini, a novinski članci nisu relevantni, te nema osnova sumnje za bilo kakvo gonjenje
3515 pregleda 2 komentar(a)
Imanje Đukanovića u Kočanima, Foto: Vijesti
Imanje Đukanovića u Kočanima, Foto: Vijesti

Krenuh od Podgorice prema Durmitoru. Zavičaj me vuče, biološki sat otkucava ubzano. Gorivo mu daje polyneuropathia extr i, poput Labudove pjesme, gutam halapljivo zalogaje života. Zastanem blizu Krupca: zadivi me pejzaž. Proljeće u cvatu: voćke okrečene, probeharale, olistale. Sjetih se žudnje za životom Van Goga: čitav pejzaž obliven cvijetom i listom. Boje snažne, pune, utrkuju se.

Prominu mi misao: pa to je ranč doživotnog gospodara Crne nam Gore. I bi mi jasno: proljeće se razbujalo, razbokorilo, busa se u svojoj omami u junačka pleća - da parafraziram onog junošu DPS-a iz Bara. I tako čudesno neke ruševine začas preobrazi u velelepne vile, takoreći hacijende. I proširi ih čarobno. Napravi nekoliko spojenih čardaka iz bajke. „Radonjić vrlo dobro zna da izgradnja tih objekata mora da košta određenu sumu novaca, bez obzira što ih Đukanović nije prijavio katastru...

Dodatno, u dijelu imanja koji se graniči sa mini-zaobilaznicom Nikšić, u toku su građevinski radovi”, kažu u MANS-u. Beton niče. Kad je proljeće otpočelo s nadom, tada beton niče, širi se, raste, učvršćuje, jača... Učini mi se da je pola brda zasječeno, poravnato, kultivisano... Da, samo mi se prividi, jer me oči varaju; tu nema građevinskih mašina, niti je to plod ljudskih ruku i mehanizacije. Ne! To proljeće svojom snagom volšebno preobrazi prirodu, uljepša vrtove, napravi staze, sagradi zgrade, izgradi puteve... Ko mi je kriv što me stigla jesen života, pa nemam i ja proljeće koje će da mi sagradi hacijende!

“Vijesti” kažu da je ASK odbila inicijativu MANS-a za pokretanje postupka protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, jer nije prijavio uvećanje imovine u nikšićkom naselju, jer provjerom podataka “nijesu utvrđena bilo kakva odstupanja sa podacima koji se vode u zvaničnim evidencijama drugih državnih organa”.

Takođe su nedavno objavile da dvije od tri kuće na porodičnom imanju Đukanovića u Kočanima nijesu prijavljene i da ne postoje u evidencijama Uprave za nekretnine, ASK, ali ni na sajtu nikšićkog Sekretarijata za urbanizam. Uz to Agencija spočitava MANS-u da “svoje navode temelji na novinskim članicima, a koji nijesu pravno relevantni dokazi...”

Ja, naravno, ne vjerujem svojim očima (lažljivim) koje su me na zlo navodile. Tu je nadležni državni organ - onaj maneken iz ASK-a - da mi fino objasni činjenicu da nadležni državni organ nije konstatovao nikakvu promjenu u imovini, a novinski članci nisu relevantni, te nema osnova sumnje za bilo kakvo gonjenje.

Jasno kao dan! Nadležni državni organ je nedvosmisleno saopštio svoj stav! Čudom se čudim: šta hoće Mansovci: da vjeruju svojim očima, ili svojim fotoaparatima, ili nekom snimku satelita sa nebesa? Mansovci glume Marsovce. Pitam se: da li su njihove oči validovane (prošle validaciju), je li snimak sa Google earth-a prošao bezbjednosnu provjeru kod OZNE, UDBE ili ne znam ti kako li se sada zvaše taj nadležni državni organ koji utvrđuje, poput poligrafa, vjerodostojnost, istinitost nekog snimka ili nečijeg viđenja.

I oni sa TV koji pominju vrh korupcije, usput ukazuju na ovaj snimak, pa na onaj Ničije kuće, luksuzne vile, izgrađene mimo izdate građevinske dozvole, na Gorici, gdje se lijepo vidi da je urađen parking prostor izvan placa što pripada privatniku, a koju će, nadam se u Boga, iako sam ateista, naš doživotni vožd nekako kupiti kada realizuje neke privatne privredne transfere da ne bi doživotno čamio u stanu. Mislim na ovaj u Podgorici, a ono u Kočanima su ruševine raznog objekta. Neće valjda naš gospodar, Sveti Petar, kako ga nazva onaj pjetlić, da živi u ruševinama. Još ovi iz MANS-a pominju veću kvadraturu.

Dobronamjerno ponavljam: ne vjerujte vlastitim očima.

P.S. Nedavno sam imao operaciju uva. Ljekar mi je kazao da mi je operisao desno uvo. Uveo u protokol i zavio uvo. Odem kući i, đavo mi ne da mira, pogledam u ogledalo i vidim: zavoj na lijevom uvu. Srećom se brzo sjetih: ne vjeruj nikada svojim očima!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")