NEKO DRUGI

Zviždanje

Za razliku od razvijenog svijeta, ovdašnji se moćnici ni ne pokušavaju opravdati kad rade protiv zviždača. Ne izdaju saopštenja, ne objašnjavaju, ne pozivaju se na presude, procedure, dokumenta, institucije
803 pregleda 1 komentar(a)
Asanž, Foto: Reuters
Asanž, Foto: Reuters

Uhapsili su Asanža. Odjeci ove prošlonedjeljne vijesti o hapšenju najpoznatijeg zviždača današnjice, tek će se osjetiti. Ovdje, kao i u svakom drugom ćošku svijeta. To je opasna poruka svim uzbunjivačima javnosti na svim meridijanima. Da se ne isplati upirati prstom u moćnike. Da njihove tajne pretežu nad javnim interesom. Da je bolje ćutati.

Moćnicima na svim krajevima svijeta, uključujući i naš mali kraj, zajedničko je da žele ograničiti pravo javnosti da zna. Da bi zaštitili svoje tajne. O skrivenim računima, of-šor kompanijama, korupciji, imovini, zločinima, i svemu ostalom što svjedoči da elite ne rade za nas, iako se u to zaklinju.

Za razliku od razvijenog svijeta, ovdašnji se moćnici ni ne pokušavaju opravdati kad rade protiv zviždača. Ne izdaju saopštenja, ne objašnjavaju, ne pozivaju se na presude, procedure, dokumenta, institucije.

Uglavnom nagrađuju one koji krše zakone, a kažnjavaju one koji se o tome usude govoriti. Njima čak i javno priprijete.

Ćutanje je ono što nakon tri godine od slučaja Ramada i dalje dobija Mladen Bojanić, bivši poslanik koji je uporan u tome da se ova koruptivna afera ne zaboravi i da se odgovorni kazne.

Podsjećanje: Patricija Pobrić, bivša menadžerka hotela Ramadaobznanila je javno da je državnim, odnosno novcem Željeznice, plaćen skup Socijaldemokratama u hotelu Ramada u kom je radila, i tako oštećen državni budžet za oko 950 eura. Epilog: Patricija Pobrić je dobila otkaz i do danas ova samohrana majka nije uspjela da se opet zaposli. Iako je pred sudom dokazano da je bila u pravu, i da su funkcioneri Ministarstva saobraćaja, ujedno funkcineri SD-a ne samo kršili zakon, već i lagali na sudu, a među njima i lider te partije Ivan Brajović, nikom od njih dlaka s glave ne fali. Brajović je i dalje predsjednik parlamenta, a osuđeni u ovom slučaju, bivši direktor Direkcije za željeznice Nebojša Obradović sjedi u Vladi, kao savjetnik za finansije u Ministarstvu saobraćaja. Njegove im vještine sigurno valjaju.

Bojanić je ovih dana i pismeno podsjetio premijera Duška Markovića da svjesno promoviše koruptivno ponašanje službenika Vlade, tako što još nije pokrenuo disciplinski postupak protiv Obradovića. “Uporno izbjegavate da promijenite zakonske odredbe koje propisuju obavezu poslodavca, u ovom slučaju Vlade, da pokrene disciplinski postupak protiv lica koja su pravosnažno osuđena za koruptivno djelo”. Na kraju pisma upitao je Markovića: “Pitanje koje treba da zabrine cjelokupnu javnost - ako je vaša vlast spremna da se ovako ponaša zbog vama tričavih 950 eura, na šta ste tek spremni za neke veće iznose?” Iz Markovićevog kabineta, na masnom papiru sa zlatnim zaglavljem stigao je odgovor da su pismo proslijedili Ministarstvu saobraćaja. Super.

Odgovor na to na šta je sve ova vlast sve spremna za veće iznose, dobijamo gotovo svakog dana. Tako je, recimo, za koverte od 100 hiljada i naviše, bila spremna da rasprodaje za siću svojim tajkunima naša dobra. Da im toleriše minuse, poslovanja koja ugrožavaju ekonomiju zemlje, kako bi se njihovim kovertama održavala na funkcijama. Na šta je sve spremna da bi ućutkala one koji o tome govore, takođe smo već vidjeli: pucnji u novinare, paljenje imovine, udarci u mraku, gušenje medija. Na šta je spremna da bi održala vlast? I to smo vidjeli: policijske palice koje nemilice udaraju jednog čovjeka i njegov automobil, suzavci koji oblivaju grad, ucjene, pritisci, krađe izbora, laži, montirani procesi...

Važno je nastaviti sa zviždanjem. Građanski protesti Odupri sesu jedina djelotvorna snaga današnje Crne Gore. Naravno, i drugi imaju pravo da organizuju proteste. I Duško Knežević. Ali, važno je i upamtiti - njegovih protesta se Đukanović ne boji. Naprotiv. Zvižduk Duška Kneževića, tajkuna koji je, kad je pričepljen, otkrio ono što odavno znamo, tajne svoje koverte, nije kao onaj Patricijin, i još brojnih hrabrih crnogorskih građana koji su, plaćajući visoku cijenu, progovorili o mračnim tajnama sistema. Hranjenog kovertama.

(Monitor)

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")