STAV

Igre prijestola

Devedesetih su na udaru bili Bošnjaci u Crnoj Gori, sada su to Srbi
2943 pregleda 5 komentar(a)
Specijalni tužioci Katnić i Čađenović, Foto: Savo Prelević
Specijalni tužioci Katnić i Čađenović, Foto: Savo Prelević

Devetog maja planirano je donošenje presude liderima Demokratskog fronta za tzv. državni udar. Da li će se od plana odustati, vidjećemo. Jer ovdje se planski i programirano donose presude, a ad hok i neplanirano se vodi država. Kakva god presuda bila, izazvaće nove tenzije u društvu.

Vjerske i nacionalne tenzije glavni su garant opstanka ove vječne, štetočinske, korumpirane i lopovske vlasti. Ali i dijela opozicije. To je prirodna ili neprirodna simbioza u kojoj su žrtve građani i nacionalne zajednice, pogotovu one nacionalne zajednice koje njihovi lideri kao brane.

Devedesetih su na udaru bili Bošnjaci u Crnoj Gori, sada su to Srbi. Tada su lideri SDA hapšeni, prebijani, pravosnažno osuđeni i utamničeni. Suđeno im je pod još bizarnijim optužbama nego što se danas sudi liderima Srba. Tako je poluslijepi čovjek osuđen kao navodni snajperista. O torturama kojima su bili izloženi možete pročitati u knjizi Ibrahima Čikića „Gdje sunce ne grije“. Ako je pola istina od onog što piše u knjizi – a vjerujem da jeste, Pinočevi batinaši, tužioci, sudije i tamničari su mogli biti jedini uzor ovim našim.

Na kraju je iz svega profitirala tzv. Bošnjačka stranka – nasljednica SDA(?), tj. njeno privilegijama korumpirano rukovodstvo. I položaj Bošnjaka kao nacionalne zajednice se vidno popravio. Ali u Luksemburgu, Njemačkoj, Švajcarskoj…

Samo da nam se istorija ne ponovi, a ona se kod nas prečesto ponavlja. Dokle god bude tako, bićemo stalni gubitnici i ponavljači.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")