STAV

Odbaciti ideju o Sinjajevini kao vojnom poligonu

Da se razumijemo, ja jesam za zapadne vrijednosti pa i za članstvo Crne Gore u NATO-u, ali znam da mnoge NATO države imaju i te kakav subjektivitet u donošenju odluka bitnih za svoje građane
1854 pregleda 3 komentar(a)
Sinjajevina: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Sinjajevina: Ilustracija, Foto: Shutterstock

Polemika oko toga da li Sinjajevina treba da ostane državni ekološki rezervat ili da se, kako reče načelnik Generalstaba VCG g. Dakić vrati JNA - istorijski je važno pitanje. Način kako sam ga ironično intonirao govori šta je moj stav po tom pitanju. Jer ako smo sahranili JNA i zemlju koju je ona trebala da brani, a nije - onda sahranimo i ideju o Sinjajevini kao vojnom poligonu.

Odluka Vlade ili ne znam koga da se Sinjavina koristi u vojne svrhe izgradnjom poligona za vježbanje pripadnika Vojske Crne Gore je, po mom mišljenju, atak na najveće bogatstvo naše države - a to je njena netaknuta priroda. U svim demokratskum zemljama o tako važnim pitanjima bio bi organizovan referendum a ne samo javna rasprava, dok je u CG o tome odlučeno u nekom kabinetu. Da ne kažem bunkeru, što bi bilo slikovitije s obzirom na namjeru kojom se biser netaknute prirode želi uništiti i pretvoriti u vojni poligon. Potpuno se slažem sa posljednjom reakcijom NVO za zaštitu Sinjavine na komentar visokog predstavnika Vojske Crne Gore da je Sinjavina prostor bez alternative za takve djelatnosti. Pošto sam na Sinjavini, mogu slobodno reći, odrastao a i sada tamo uživam u netaknutoj prirodi, smatram da imam i veće pravo da je branim od ovakvih odluka i nasrtaja! Kojih inače u politici vladajuće koalicije ima i previše.Tako bih branio i svaki drugi pedalj države koju volim usprkos svemu što se u njoj dešava.

Zato su i opravdani građanski protesti koji žele da ograniče porazne efekte po zajednicu jedne bahate i servilne vlasti, bilo prema privatnim interesima centara moći unutar države ili onima spolja. Ako smo narod, ako smo građani, ugledajmo se na Sloveniju i Slovence koji su od države napravili park prirode. Čime, naravno, nijesu zaustavili razvoj već su našli adekvatno mjesto i za pogone malih i srednjih preduzeća tako da im je GDP po glavi stanovnika skoro 4 puta veći nego crnogorski.

S druge strane, prostor im je svetinja! Jer prostor jedne države je najveće njeno bogatstvo. Nijesmo mi Sibir da možemo odvojiti najljepši prostor za takve svrhe imajući u vidu mali doprinos (računajući da smo mala zajednica) koju Vojska Crne Gore može ponuditi sistemu NATO. Jedeino ako vlast nike odlučila da svoji najljepšu planinu podari za pravi regionalni NATO centar za upotrebu teških streljiva i municije. Što bi, naravno, uništilo jedinstvenost prirode i ljepotu planine. Tako nešto treba objasniti građanima jer oni više ne pristaju da budu klimovlavci.

Da se razumijemo, ja jesam za zapadne vrijednosti pa i za članstvo Crne Gore u NATO-u, ali znam da mnoge NATO države imaju i te kakav subjektivitet u donošenju odluka bitnih za svoje građane. Pomenuo sam slučaj Slovenije! Ona je članica NATO-a ali, kako rekoh, država im liči na park prirode.

Zato preporučujem više informacija o tome i demokratsku odluku. Ne treba zaboraviti da vojska kao institucija nije više kod građana poštovana kao nekad jer je bila jako zloupotrijebljena u krvavim građanskim ratovima na ovim prostorima. Ovo se ne odnosi na Vojsku Crne Gore. Vojska Crne Gore treba da gradi svoje mjesto zasnovano na Ustavu, a ne da bude partijski eksponent, da bi bila poštovana. O tome se mora voditi računa. Ona mora biti uz Crnu Goru i njene građane. A kad je Sinjajevina u pitanju, onda biti na strani građana i budućnosti države znači odustati od tragične ideje da se najljepši dio planine pretvori u vojni poligon.

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")